Aparitia dintilor si alaptarea

©

Autor:

Aparitia dintilor si alaptarea
Alaptarea la san este recomandata pana la varsta de 12 luni si, prin urmare, dincolo de varsta la care bebelusilor le apar primii dinti. Sugarii trec prin aceasta perioada in mod diferit - unii nu se manifesta aproape deloc si continua sa alapteze, iar altii au dureri si gingii umflate, care pot fi agravate de alaptat. In acest caz, sugarul va refuza sanul, insa doar pentru cateva zile. Deoarece alaptarea este o experienta relaxanta pentru bebelusi, este posibil ca acestia sa alapteze chiar daca au dureri provocate de aparitia dintilor.

De cele mai multe ori, bebelusii carora le apar dintii au obiceiul de a musca orice prind in gurita, inclusiv sfarcul mamei atunci cand sunt alaptati. Unele mame sunt descurajate imediat de acest obicei si renunta la alaptat, intarcand sugarul. Daca se continua alaptarea, acesta este momentul in care mama trebuie sa decida daca va adopta o atitudine ferma si va corecta obiceiul sugarului, sau va suferi inutil, in liniste, iar bebelusul va transforma cu timpul muscaturile intr-o activitate amuzanta, care va implica tot ce intalneste in cale.

Cum sa preveniti muscaturile sugarului in timpul alaptarii

Interesant este faptul ca bebelusul nu poate musca in timp ce suge - pozitia sfarcului este adanc in gurita, gingiile si buzele se afla la cativa centimetri departare, in jurul areolei, iar limba se afla intre gingii si san. Astfel, daca urmariti cu atentie sugarul, va puteti da seama cand incearca sa muste, pentru ca se va desclesta de san. In acest moment, luati sanul din gurita bebelusului.

De obicei sugarul musca la inceput, cand laptele inca nu a venit, sau la sfarsit, atunci cand s-a saturat si si-a pierdut interesul. Se intampla ca bebelusul sa muste pentru a capta atentia mamei - pe masura ce alaptatul devine o obisnuinta, mama poate face si alte lucruri in acest timp, neglijand copilul. Este indicat ca mama sa mentina contactul vizual cu bebelusul in timp ce alapteaza. Incercati sa anticipati momentele cand bebelusul incearca sa muste si, avand degetul pregatit, scoateti sanul din gura sugarului.

Inainte de alaptare masati gingia bebelusului, sau dati-i sa muste jucariile speciale, pentru a-i atenua disconfortul.

Cum il opresti pe sugar sa muste in timpul alaptarii

Cateodata reactia de surprindere a mamei atunci cand este muscata este suficienta pentru ca bebelusul sa nu mai muste. Se recomanda insa ca mamele sa incerce sa nu tipe sau sa reactioneze violent, deoarece sugarul poate fi traumatizat si ulterior va refuza sanul, asociindu-l cu experienta neplacuta. Reactia potrivita atunci cand sugarul musca este sa ii spuneti "Nu musca" pe un ton calm, dar ferm. In niciun caz nu zambiti sau glumiti. Bebelusul va asocia muscatul cu o joaca si va incerca mereu sa atraga atentia mamei in acest mod.

Incercati sa invatati bebelusul ca nu trebuie sa muste - atunci cand se intampla, luati-l de la san pentru cateva minute. Astfel sugarul invata ca muscarea sanului inseamna pierderea sursei de lapte si in cele din urma va renunta la acest obicei.

In momentul in care sugarul a muscat sanul, nu indepartati imediat bebelusul. Daca trageti de san, veti trage de sfarcul prins intre dinti si veti produce leziuni dureroase. In loc sa trageti, apropiati sugarul de san, pana nasucul ii va fi acoperit de san. Astfel copilul va deschide gura ca sa respire si va puteti lua sanul din gurita lui, cu usurinta.

Cateodata, dupa varsta de 9 luni, sugarul decide singur ca numai vrea sa suga. Bebelusii care musca sanul constant si nu pot fi educati, pot sugera mamei ca nu mai vor sa fie alaptati. Desi alaptatul la san este recomandat cel putin pana la varsta de 12 luni, bebelusii nu pot fi obligati sa suga. In acest caz, cel mai indicat este ca mama sa respecte dorinta copilului.

Data actualizare: 04-11-2013 | creare: 18-11-2009 | Vizite: 15728
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: