Alergia la înțepături de insecte
Autor: Vasiliu Alina
Mușcăturile și înțepăturile de insecte sunt frecvente și, de obicei, provoacă doar iritații minore. Totuși, unele înțepături pot fi dureroase și pot declanșa o reacție alergică gravă.
Majoritatea insectelor înțeapă ca o metodă de apărare prin injectarea veninului în pielea ta. Acest lucru poate duce la vezicule, inflamație, roșeață, umflare, durere, mâncărime și iritație.
Reacția la înțepăturile de insecte depinde de tipul de insectă și de sensibilitatea individului. Cele mai frecvente înțepături sunt cele de țânțari, albine și viespe.
Înțepături de insecte
Țânțari
Înțepăturile de țânțari determină formarea de mici papule roșii pe pielea ta, care de obicei creează multă mâncărime. Dacă ești deosebit de sensibil la înțepăturile de insecte, poți experimenta:
- Bășici - blistere pline de fluid.
- Pustule - zone circulare, pline de lichid, care înconjoară înțepătura.
Viespi
O înțepătură de viespe provoacă o durere ascuțită în zona care ai fost înțepat, care durează de obicei doar câteva secunde. Pe piele va apărea o zonă roșie și umflată, care poate fi însoțită de mâncărime și durere.
Albine
O înțepătură de albine este similară cu cea de viespe. Dacă ești înțepat de o albină, mai întâi trebuie să îndepărtezi acul veninos, deoarece sacul de venin poate continua să pompeze veninul în organism timp de câteva ore sau, chiar câteva zile.
Ar trebui să scoți veninul cât mai repede posibil. Poți face acest lucru prin scărpinarea zonei cu un obiect cu o margine tare, cum ar fi un card bancar. Nu strânge înțepăturile cu degetele sau cu penseta, deoarece poți răspândi veninul. (1)
Tipuri de reacții la înțepăturile de insecte
Severitatea simptomelor provocate de o înțepătură diferă de la o persoană la alta.
Dar în general:
- O reacție normală declanșează durere, umflare și roșeață în jurul locului în care ai fost înțepat.
- O reacție mai largă se referă la umflarea excesivă a zonei în care ai fost înțepat. Zona poate măsura până la 30cm sau întreg brațul sau piciorul s-ar putea umfla.
Umflarea nu va dura mai mult de 48 de ore, dar ar trebui să înceapă să scadă după câteva zile. Deși pare alarmant, de obicei nu este mai gravă decât o reacție normală.
Cel mai grav caz este cel în care apare o reacție sistemică. Pentru un număr mic de persoane cu alergie la venin, înțepăturile pot pune viața în pericol. Această reacție se numește anafilaxie. Apelează de urgență la medic dacă ai fost înțepat de o insectă și ai oricare dintre următoarele simptome:
- respirație șuierătoare, răgușeală sau dificultate de respirație;
- greață, vărsături sau diaree;
- un ritm cardiac rapid;
- amețeli sau senzație de leșin;
- dificultăți la înghițire (disfagie);
- față sau o gură umflată;
- confuzie, anxietate sau agitație. (2)
Prevenirea înțepăturilor
- Dacă insectele zburătoare sunt aproape, rămâi liniștit și îndepărtează-te încet.
- Evită îmbrăcămintea colorată și parfumul atunci când te afli în aer liber.
- Deoarece mirosul alimentelor atrage insectele, fii atent atunci când gătești în aer liber, mănânci sau bei băuturi dulci.
- Poartă pantofi care să-ți acopere piciorul și evită să mergi desculț. De asemenea, evită hainele prea strâmte, care pot prinde insecte între material și piele.
Tratarea înțepăturilor
- Dacă insecta ți-a lăsat acul în piele, îndepărtează-l în termen de 30 de secunde pentru a nu lăsa veninul să ajungă în organism.
- Ridică membrul afectat și aplică o compresă rece pentru a reduce umflarea și durerea.
- Curăță ușor zona cu săpun și apă pentru a preveni infecțiile secundare; nu sparge blisterele.
- Nu zgâria zona deoarece se poate infecta (păstrează unghiile copiilor scurte și curate)
- Utilizează unguente topice cu steroizi sau antihistaminice orale pentru a ameliora mâncărimea.
- Consultă medicul dacă umflarea progresează sau dacă locul înțepăturii pare infectat.
Tratament suplimentar
Dacă înțepăturile sunt dureroase sau umflate, poți, de asemenea:
- Să înfășori un pachet de gheață, cum ar fi o pungă de mazăre înghețată, într-un prosop și pune-o peste umflături.
- Să iei calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul (copiilor sub 16 ani nu trebuie să li se administreze aspirină).
- Să utilizezi un spray sau o cremă care conține anestezic local, antihistantihimină sau hidrocortizon (1%) pe zona afectată pentru a preveni mâncărimea și umflarea.
- Să iei un comprimat antihistaminic pentru a ajuta la reducerea umflăturii (comprimatele antihistaminice sunt disponibile pe bază de rețetă sau de la farmacii). (3)
Recție alergică
Dacă ai simptomele unei reacții alergice, aceasta poate duce la șoc anafilactic.
Primul pas în caz de şoc anafilactic este acela de a contacta serviciile de urgenţă. Dacă pacientul nu mai poate respira, trebuie aşezat în poziţie verticală, iar dacă apare stopul respirator, atunci este nevoie de manevre de resuscitare cardiopulmonară.
Este posibil ca anafilaxia să fie tratată cu tratament intravenos cu adrenalină şi fluide. Persoanele care suferă de alergii și care au mai avut episoade de şoc anafilactic, trebuie să aibă mereu cu ei epinefrină (adrenalină) autoinjectabilă.
Adrenalina se administrează, în general, în venă, dar poate fi introdusă în corp şi subcutanat (sub piele), aceasta fiind forma recomandată în cazul celor care nu sunt specializaţi în acest sens. Soluţia se administrează în caz de şoc anafilactic pentru atenuarea obstrucţiei căilor respiratorii care blochează respiraţia și poate duce la deces.
Ai grijă să înlocuiești dispozitivul înainte de data de expirare de pe etichetă.
De asemenea, poți să iei în considerare purtarea unei brățări care să te protejeze împotriva înțepăturilor.
Călătorii în străinătate
Există riscul de a lua boli precum malaria de la mușcăturile de insecte din anumite părți ale lumii, cum ar fi:
- Africa
- Asia
- America de Sud
Prin urmare, este important să fii conștient de orice risc înainte de a călători în aceste zone și să consulți medicul pentru a obține medicamentele sau vaccinurile necesare în acest caz.
2. STINGING INSECT ALLERGY. Url: https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/stinging-insect-allergy
3. Stinging Insect Allergy. Url: https://www.aafp.org/afp/2003/0615/p2541.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Copil 3 ani jumate.. nu scapa de alergie
- Intepatura albina sub glezna
- Intepatura de albine
- Umflatura picior
- Durere până picior
- Intepaturi de insecte
- Înțepătură Bondar
- Urgent! am fost ciupita de un paianjen!