De ce acupunctura
Incadrare istorica, geográfica si culturala
Cercetarile de istorie a medicinii bazate pe desoperiri arheologice si pe cercetari antropologice arata existenta din preistorie a notiunilor despre canalele energetice, despre obtinerea de efecte terapeutice prin stimularea diferitelor zone ale pielii prin apasare, intepare, zgariere sau caldura, cu efecte la distanta mediate de canalele energetice sau doar cu efecte locale. Astfel, papirusul Ebers (Egypt, 1550 IC) mentioneaza existenta unui sistem de 12 canale sau vase prin care circula energie; in ziua de azi triburi árabe folosesc obiecte de metal fierbinti pentru cauterizarea anumitor zone ale urechii pentru vindecarea unor afectiuni ale trupului, triburi Bantu din Africa de Sud folosesc zgarierea anumitor zone ale pielii pentru a trata diverse afectiuni, triburi din jungla amazoniana folosesc inteparea pielii cu sageti suflate prin sarbacane in scop terapeutic; eschimosii folosesc pietre ascutite pentru stimularea diverselor zone ale pielii pentru a trata boli. Cercetarile arheologice sugereaza practicarea acupuncturii in diverse variante in antichitate in Egipt, Persia, Africa de Sud, India, Sri Lanca pe teritoriul Americilor, in zone din Europa inclusiv pe teritoriul Romaniei. Descoperirea lui Oetzi, omul mumificat prin inghetare cu aproximativ 5000 ani in urma si conservat intr-un ghetar din Alpi a aratat ca acesta purta pe piele tatuaje care indicau puncte de acupunctura necesare tratarii bolilor de care s-a descoperit la autopsie ca suferea. Concluzia cercetatorilor a fost ca acupunctura s-a practicat pe continentul eurasiatic cu cel putin 2000 de ani inainte de atestarile documentare cunoscute in prezent.
Atestarile documentare mentionate sunt prímele tratate medicale chineze (Shu Zu si Huang Di Nei Jing). Ca diferite forme de acupunctura s-au practicat in diverse parti ale lumii in urma cu mai mult de 5000 ani este cert. Ramane meritul civilizatiei chineze de a fi sistematizat aceasta informatie in tratate medicale si de a o fi dezvoltat continuu pana in ziua de astazi. Primul tratat de MTC, Huang Di Nei Jing reprezinta acumularea de infomatii medicale de pe parcursul a aproximativ 3500 ani (din 2700 IC pana in 800 DC). Este meritul unei civilizatii in care imparatul se baza pe sfaturile invatatilor alesi prin examen public (vestitele examene pentru functionarii imperiali instituite cu 200 de ani inainte de Christos). Este civilizatia in care, la instituirea unei noi dinastii imparatul reunea pe toti marii invatati din diverse domenii ale stiintei, care deveneau angajati ai curtii imperiale, si le cerea sa compileze tóate textele stiintifice scrise pana atunci si sa rezolve problemele stiintifice ramase nerezolvate. Asa au fost introduse in uzul oficial descoperiri precum busola, calcularea longitudinii, dar si trátatele de medicina chineza.
Cele de mai sus vin in sprijinul ideii ca acupunctura si stimularea in scop terapeutic a punctelor de pe canalele energetice a fost de folos oamenilor din timpuri stravechi, in asemenea masura incat acestia au utilizat-o de-a lungul intregii evolutii a civilizatiei pana in zilele noastre. Ea s-a bazat initial pe observatie si experienta clínica. In zilele noastre cercetari efectuate in medii universitare au pus in evidenta atat canalele energetice - numite si meridiane – prin diverse metode (iluminare cu laser, injectare de substanta de contrast radioactiva, etc.) – cat si punctele de acupunctura dar mai ales activitatea biológica a acestora. Cercetari de acest fel s-au desfasurat si se desfasoara si in Romania.
Cum actioneaza
Teoriile antice si cercetarile moderne arata existenta unui sistem de canale, numite si vase sau meridiane care conecteaza organele intre ele si cu suprafata corpului. La nivelul traiectului de suprafata aceste vase au puncte de comunicare cu mediul extern numite puncte de acupunctura, situate in piele. Nu s-a cazut de acord pana in prezent daca meridianele sunt traiecte informationale sau au o structura fizica. Cert este ca pe aceste traiecte circula energeie (cuantificata in prezent) dar si substanta, deobicei fluide organice (ce pot fi asimílate cu lichidul intercelular si cu limfa).
La nivel general se poate spune ca boala, din punct de vedere energetic, ar fi cauzata de blocajul circulatiei in meridiane (care produce in general durere) dar si de variatii in densitatea si compozitia fluidelor organice precum si de scaderea sau excesul de energie sau de substanta organica intr-unul din sistemele energetice ale organismului.
Doua notiuni cheie: conexiunile cu psihicul si efectele emotiilor umane asupra fluxurilor energetice din meridiane precum si valentele preventive ale acupuncturii. In primul tratat de medicina traditionala chineza, Hunag Di Nei Jing, cu origini in jurul anului 2700 IC, in primele randuri ale primului capitol se definesc notiuni de medicina psihosomatica si preventie, corelate intre ele, cares tau la baza conceptelor de diagnostic si tratament din medicina traditionala chineza (MTC). Astfel, se vorbeste despre efectele emotiilor asupra fluxurilor energetice si asupra sanatatii omului precum si despre rolul balantei dintre echilibrul emotional, stilul de viata si dieta in mentinerea sanatatii si prelungirea vietii.
Este bine de stiut ca majotitatea canalelor de acupunctura au terminatii in creier. In acupunctura exista puncte specifice cu efect psihic intens: de la trezirea din inconstienta (primul tratament acupunctic mentionat vreodata) la anestezie si la tratamentul anxietatii si depresiei. In prezent exista protocoale de tratament a dependentelor prin puncte situate exclusiv pe ureche. De asemenea exista in armata SUA, pentru cei raniti pe campul de lupta, protocoale de anestezie prin acupunctura urechii, aplicate in cadrul protocoalelor de prim-ajutor.
Asadar, ce se intampla in timpul tratamentului ? In mare este vorba de echilibrare energética. Asa cum este cunoscut in prezent, insertia acului ar determina dispersia energiei si/sau fluidelor stagnante sau, in cazul deficitelor, atragerea de energie si fluide in zonele deficitare. Efectele depind de punctul pe care se lucreaza si de modalitatile de manipulare a acelor. Deplasarile de energie se fac nu doar in suprafata ci si intre diversele sisteme (loji) energetice ale organismului. Prin echilibrarea energética intre loji si imbunatatirea curgerii energiei si fluidelor se obtine vindecarea. De notat este ca in MTC afectiunile psihemotionale nu sunt vazute ca fiind separate de restul organismului ci ca parte a afectarii diverselor loji energetice. Ca atare, tratarea sindromului energetic duce la ameliorarea simptomatologiei psihoemtotionale. Asa cum exista puncte specifice pentru amigdalita sau gastrita, exista si puncte pentru anxietate, depresie, foame excesiva, insomnie, etc.
Tehnica si efecte
Modalitatile terapeutice cel mai des folosite sunt: insertia acelor, moxibustia, ventuzele, electroacupunctura.
Termenul corect pentru insertia acelor este “a pune ace”. Tehnica incepe cu alegerea acului (lungime, grosime, material),continua cu alegerea locului (determinarea punctului se face prin masuratori proportionale si prin utilizarea experientei clinice a terapeutului care include palparea punctului – a caracteristicilor fizice si bioenergetice ale acestuia), si se finalizeaza cu insertia acului, gest care implica concentrare din momentul apropierii de punct si pana la stabilirea profunzimii de insertie in tesut, date care tin deasemenea de exeperienta medicului. Pe acul de acupunctura se poate plasa un con de moxa sau curent electric.
Moxa, planta cu denumirea latina de artemisia vulgaris, numita la noi pelinarita, ruda cu pelinul si cu tarhonul, dupa uscare si compactare in conuri se pune pe acul de acupunctura si arde mocnit. Pacientul nu simte nimic, poate putina caldura in punctul respectiv. Metoda se pratcica in cabinetele de acupunctura din Romania si din lume de multa vreme si pacientii o accepta fara a avea senzatii locale neplacute. Are un efect de echilibrare energética si unul termic de incalzire a meridianului. Este insa vorba de cuante infime de energie, proportionale cu cele care circula prin canalele energetice dar suficiente pentru efectul terapeutic. Moxa este cunoscuta si utilizata inca din Epoca Fierului pe tóate continentele pentru efectele terapeutice: pe teritoriul Americilor, in Europa la triburile germanice, nordice, din insulele britanice, dar si in Corea, Japonia si China. S-a folosit si se foloseste atat ca si condiment cat si ca planta medicinala (tincturi, ceaiuri, uleiuri esentiale dar si in preparate homeopate) cu proprietati antiseptice, antiparazitare, antivirale, antimicrobiene pentru calmare a sistemului nervos, tulburari ginecologice, ca anestezic local.
In electroacupunctura utilizarea curentului electric se face conectand la acele de acupunctura o sursa de curent care emite pulsatii cu o intensitate si o frecventa propice stimularii sistemului bioenergetic. Parametrii au fost decisi in urma studiilor clinice iar aparatura este aprobata in tóate tarile lumii. Pacientul poate sa nu simta nimic sau, in acord cu medicul curant, mici pulsatii. Aplicatiile cele mai frecvente (dar nu unice) sunt in anestezie, tratamentul durerilor, in lombosciatica, dar mai ales pentru sechelele accidentelor vasculare.
Ventuzele se folosesc universal dar medicina traditionala chineza are prescriptii specifice, existand o subspecialitate in acupunctura legata de utilizarea ventuzelor. Din punctul de vedere al MTC ventuzele disperseaza factorii patogeni care au provocat boala – de ex. frig, caldura, umiditate, staza de sange. Ventuzele nu dor si pot avea efecte deosebite in afectiuni acute.
Masajul din medicina traditionala chineza se numeste TUINA. El foloseste diagnosticul MTC si scheme de tratament care corespund meridianelor si punctelor. In clinicile de medicina traditionala chineza inaintea tratmentelor prin acupunctura se face masaj aproximativ 15 minute. Aceasta tehnica produce o echilibrare energética importanta si amplificand semnificativ efectul terapeutic. In clínica ACUMEDICA se foloseste o combinatie de tehnici de masaj oriental (TUINA, Yumeiho, Shiiatsu, Presopunctura).
Mituri si prejudecati
Exista cateva intrebari, mituri si idei preconcepute despre tratamentele prin acupunctura.
Prima este legata de provocarea de senzatii neplacute . Este de stiut ca, in general, acele de acupunctura nu dor. Bioenergetica punctului de acupunctura il face mai putin dureros. Argumentul cel mai important este ca majoritatea pacientilor, dupa punerea acelor, adorm. Nu este un somn ca cel de noapte ci un somn “endorfinic”, de relaxare profunda. Unul din efectele generale ale stimularii majoritatii punctelor de acupunctura este eliberarea de endorfine, asa-zisele anestezice naturale. Pacientii stau cu acele pe puncte in medie 30 minute, fara sa simta nici o durere.
Siguranta . Este de asemenea de stiut ca in acupunctura un exista infectii in zona punctelor stimulate. Acele se livreaza sterile si daca se refolosesc se pot steriliza in cabinet in conditiile cerute de nórmele in vigoare pentru functionarea cabinetelor medicale.
Interactiuni cu alte tratamente . Efecte secundare. Acupunctura nu face rau. Nu are efecte secundare si nu interfera cu efectele altor tratamente. Din contra, in abordarea integrativa, in situatia in care un pacient are ca única solutie medicaméntele de sinteza, acupunctura este fosita cu succes pentru tratarea efectelor secundare ale medicamentelor. Este situatia cea mai frecventa in medicina practicata in prezent in China. De asemenea, in cazul in care pacientul se afla deja sub alte tratamente naturale se pot concepe scheme integrate de tratament.
Alternative de interventie in fiziologia energética. Pacientii cu fobie de ace pot utiliza o tehnica alternativa care, in experienta noastra, poate avea in medie efecte de pana la 80% pe moment si complete dupa un numar de sedinte adecvat. Este vorba de masajul pe puncte si meridiane numit TUINA. El reprezinta aplicarea diferitelor tehnici de masare pe punctele de acupunctura in concordanta cu prescriptia data de medicul curant, ca urmare a diagnosticului pus dupa consultatie. Exista afectiuni, in special la copii, care se trateaza numai cu masaj pe puncte de acupunctura. Se pot trata asadar, in situatii selectionate, anumite afectiuni doar cu masaj oriental. Este de notat ca acesta nu poate inlocui acupunctura si ca efectele nu au in general aceeasi intensitate cu acupunctura. Combinatia ideala este de masaj cu acupunctura.
Maseurii din echipa ACUMEDICA cunosc tehnici de masaj terapeutic oriental in afara TUINA, tehnici care se combina in beneficiul pacientului.
In concluzie se doreste colaborarea cu pacientul si oferta tratamentului potrivit fiecaruia.
Precautii. Dupa sedinta de acupunctura nu exista restrictii semnificative. Unul dintre efectele care se simt imediat este relaxarea. Exista pacienti care dupa acupunctura doresc sa practice sport sau sa mearga la masaj. Le recomandam aceste activitati inainte de acupunctura desi nu sunt contraindícate nici dupa.
Responsivitatea la acupunctura . In functie de tipul constitutional, de gradul de intoxicare, de incarcarea sau depletia energética si de starea psihoemotionala a pacientului efectele se pot instala mai repede (minute) sau mai tarziu (saptamani). In mod normal exista un efect imediat – de exemplu in tratamentul durerii – si un efect de durata – in afectiunile metabolice, dar si in preventia reaparitiei durerii sau in interventiile pentru preventie generala si mentinerea sanatatii. Efectul de durata poate sa apara si la o luna dupa ultima sedinta si poate dura ani. Daca persista factorul favorizant sau declansator este posibil ca afectiunea sa reapara. Rezistenta la factorul agresor se dobandeste dupa cure succesive de sedinte grupate. Mentinerea efectului tratamentului se face si prin ajustarea dietei dupa principiile MTC, aceste informatii fiind oferite pe parcursul consultatiei si a tratamentului.
Durata tratamentului . Frecventa sedintelor. Acupunctura este o metoda terapéutica ce se foloseste strict individualizat. Asadar, inclusiv perioada de tratament variaza de la un pacient la altul. In únele texte academice se mentioneaza o medie de 10 sedinte care insa reprezinta un rezultat statistic. Unii se fac bine mai devreme, altii dupa cateva sedinte in plus. Durata tratamentului se stabileste de comun acord cu pacientul in functie de responsivittaea acestuia. In afectiunile acute sunt recomandate sedinte zilnice, cel putin la inceput, depinzand si de gravitatea simptomelor. In afectiunile cronice si preventie se poate ajunge in timp si la cure cu o sedinta pe saptamana. Acestea sunt situatiile in care pacientul a trecut prin cateva perioade de reechilibrare energética cu sedinte mai dese iar acum este nevoie doar de intretinere. Este vorba de o forma de medicina de familie fara retete compensate si adeverinta de salariat. Medicul acupunctor cunoaste situatia pacientului si evolutia in timp si ajusteaza micile dezechilibre care apar dupa obtinere efectului terapeutic tintit initial.
Crezi sau nu crezi in metodele integrative. Exista o teorie care spune ca daca un pacient nu crede in acupunctura aceasta nu are efect. Convingerile nu au efect in situatia unei terapii care nu lucreaza cu convingeri. In plus exista studii clinice in care comparatia cu placebo a demonstrat ca acupunctura are efecte de sine statatoare, indiferente de atitudinea pacientului fata de metoda.
Cercetarile de istorie a medicinii bazate pe desoperiri arheologice si pe cercetari antropologice arata existenta din preistorie a notiunilor despre canalele energetice, despre obtinerea de efecte terapeutice prin stimularea diferitelor zone ale pielii prin apasare, intepare, zgariere sau caldura, cu efecte la distanta mediate de canalele energetice sau doar cu efecte locale. Astfel, papirusul Ebers (Egypt, 1550 IC) mentioneaza existenta unui sistem de 12 canale sau vase prin care circula energie; in ziua de azi triburi árabe folosesc obiecte de metal fierbinti pentru cauterizarea anumitor zone ale urechii pentru vindecarea unor afectiuni ale trupului, triburi Bantu din Africa de Sud folosesc zgarierea anumitor zone ale pielii pentru a trata diverse afectiuni, triburi din jungla amazoniana folosesc inteparea pielii cu sageti suflate prin sarbacane in scop terapeutic; eschimosii folosesc pietre ascutite pentru stimularea diverselor zone ale pielii pentru a trata boli. Cercetarile arheologice sugereaza practicarea acupuncturii in diverse variante in antichitate in Egipt, Persia, Africa de Sud, India, Sri Lanca pe teritoriul Americilor, in zone din Europa inclusiv pe teritoriul Romaniei. Descoperirea lui Oetzi, omul mumificat prin inghetare cu aproximativ 5000 ani in urma si conservat intr-un ghetar din Alpi a aratat ca acesta purta pe piele tatuaje care indicau puncte de acupunctura necesare tratarii bolilor de care s-a descoperit la autopsie ca suferea. Concluzia cercetatorilor a fost ca acupunctura s-a practicat pe continentul eurasiatic cu cel putin 2000 de ani inainte de atestarile documentare cunoscute in prezent.
Atestarile documentare mentionate sunt prímele tratate medicale chineze (Shu Zu si Huang Di Nei Jing). Ca diferite forme de acupunctura s-au practicat in diverse parti ale lumii in urma cu mai mult de 5000 ani este cert. Ramane meritul civilizatiei chineze de a fi sistematizat aceasta informatie in tratate medicale si de a o fi dezvoltat continuu pana in ziua de astazi. Primul tratat de MTC, Huang Di Nei Jing reprezinta acumularea de infomatii medicale de pe parcursul a aproximativ 3500 ani (din 2700 IC pana in 800 DC). Este meritul unei civilizatii in care imparatul se baza pe sfaturile invatatilor alesi prin examen public (vestitele examene pentru functionarii imperiali instituite cu 200 de ani inainte de Christos). Este civilizatia in care, la instituirea unei noi dinastii imparatul reunea pe toti marii invatati din diverse domenii ale stiintei, care deveneau angajati ai curtii imperiale, si le cerea sa compileze tóate textele stiintifice scrise pana atunci si sa rezolve problemele stiintifice ramase nerezolvate. Asa au fost introduse in uzul oficial descoperiri precum busola, calcularea longitudinii, dar si trátatele de medicina chineza.
Cele de mai sus vin in sprijinul ideii ca acupunctura si stimularea in scop terapeutic a punctelor de pe canalele energetice a fost de folos oamenilor din timpuri stravechi, in asemenea masura incat acestia au utilizat-o de-a lungul intregii evolutii a civilizatiei pana in zilele noastre. Ea s-a bazat initial pe observatie si experienta clínica. In zilele noastre cercetari efectuate in medii universitare au pus in evidenta atat canalele energetice - numite si meridiane – prin diverse metode (iluminare cu laser, injectare de substanta de contrast radioactiva, etc.) – cat si punctele de acupunctura dar mai ales activitatea biológica a acestora. Cercetari de acest fel s-au desfasurat si se desfasoara si in Romania.
Cum actioneaza
Teoriile antice si cercetarile moderne arata existenta unui sistem de canale, numite si vase sau meridiane care conecteaza organele intre ele si cu suprafata corpului. La nivelul traiectului de suprafata aceste vase au puncte de comunicare cu mediul extern numite puncte de acupunctura, situate in piele. Nu s-a cazut de acord pana in prezent daca meridianele sunt traiecte informationale sau au o structura fizica. Cert este ca pe aceste traiecte circula energeie (cuantificata in prezent) dar si substanta, deobicei fluide organice (ce pot fi asimílate cu lichidul intercelular si cu limfa).
La nivel general se poate spune ca boala, din punct de vedere energetic, ar fi cauzata de blocajul circulatiei in meridiane (care produce in general durere) dar si de variatii in densitatea si compozitia fluidelor organice precum si de scaderea sau excesul de energie sau de substanta organica intr-unul din sistemele energetice ale organismului.
Doua notiuni cheie: conexiunile cu psihicul si efectele emotiilor umane asupra fluxurilor energetice din meridiane precum si valentele preventive ale acupuncturii. In primul tratat de medicina traditionala chineza, Hunag Di Nei Jing, cu origini in jurul anului 2700 IC, in primele randuri ale primului capitol se definesc notiuni de medicina psihosomatica si preventie, corelate intre ele, cares tau la baza conceptelor de diagnostic si tratament din medicina traditionala chineza (MTC). Astfel, se vorbeste despre efectele emotiilor asupra fluxurilor energetice si asupra sanatatii omului precum si despre rolul balantei dintre echilibrul emotional, stilul de viata si dieta in mentinerea sanatatii si prelungirea vietii.
Este bine de stiut ca majotitatea canalelor de acupunctura au terminatii in creier. In acupunctura exista puncte specifice cu efect psihic intens: de la trezirea din inconstienta (primul tratament acupunctic mentionat vreodata) la anestezie si la tratamentul anxietatii si depresiei. In prezent exista protocoale de tratament a dependentelor prin puncte situate exclusiv pe ureche. De asemenea exista in armata SUA, pentru cei raniti pe campul de lupta, protocoale de anestezie prin acupunctura urechii, aplicate in cadrul protocoalelor de prim-ajutor.
Asadar, ce se intampla in timpul tratamentului ? In mare este vorba de echilibrare energética. Asa cum este cunoscut in prezent, insertia acului ar determina dispersia energiei si/sau fluidelor stagnante sau, in cazul deficitelor, atragerea de energie si fluide in zonele deficitare. Efectele depind de punctul pe care se lucreaza si de modalitatile de manipulare a acelor. Deplasarile de energie se fac nu doar in suprafata ci si intre diversele sisteme (loji) energetice ale organismului. Prin echilibrarea energética intre loji si imbunatatirea curgerii energiei si fluidelor se obtine vindecarea. De notat este ca in MTC afectiunile psihemotionale nu sunt vazute ca fiind separate de restul organismului ci ca parte a afectarii diverselor loji energetice. Ca atare, tratarea sindromului energetic duce la ameliorarea simptomatologiei psihoemtotionale. Asa cum exista puncte specifice pentru amigdalita sau gastrita, exista si puncte pentru anxietate, depresie, foame excesiva, insomnie, etc.
Tehnica si efecte
Modalitatile terapeutice cel mai des folosite sunt: insertia acelor, moxibustia, ventuzele, electroacupunctura.
Termenul corect pentru insertia acelor este “a pune ace”. Tehnica incepe cu alegerea acului (lungime, grosime, material),continua cu alegerea locului (determinarea punctului se face prin masuratori proportionale si prin utilizarea experientei clinice a terapeutului care include palparea punctului – a caracteristicilor fizice si bioenergetice ale acestuia), si se finalizeaza cu insertia acului, gest care implica concentrare din momentul apropierii de punct si pana la stabilirea profunzimii de insertie in tesut, date care tin deasemenea de exeperienta medicului. Pe acul de acupunctura se poate plasa un con de moxa sau curent electric.
Moxa, planta cu denumirea latina de artemisia vulgaris, numita la noi pelinarita, ruda cu pelinul si cu tarhonul, dupa uscare si compactare in conuri se pune pe acul de acupunctura si arde mocnit. Pacientul nu simte nimic, poate putina caldura in punctul respectiv. Metoda se pratcica in cabinetele de acupunctura din Romania si din lume de multa vreme si pacientii o accepta fara a avea senzatii locale neplacute. Are un efect de echilibrare energética si unul termic de incalzire a meridianului. Este insa vorba de cuante infime de energie, proportionale cu cele care circula prin canalele energetice dar suficiente pentru efectul terapeutic. Moxa este cunoscuta si utilizata inca din Epoca Fierului pe tóate continentele pentru efectele terapeutice: pe teritoriul Americilor, in Europa la triburile germanice, nordice, din insulele britanice, dar si in Corea, Japonia si China. S-a folosit si se foloseste atat ca si condiment cat si ca planta medicinala (tincturi, ceaiuri, uleiuri esentiale dar si in preparate homeopate) cu proprietati antiseptice, antiparazitare, antivirale, antimicrobiene pentru calmare a sistemului nervos, tulburari ginecologice, ca anestezic local.
In electroacupunctura utilizarea curentului electric se face conectand la acele de acupunctura o sursa de curent care emite pulsatii cu o intensitate si o frecventa propice stimularii sistemului bioenergetic. Parametrii au fost decisi in urma studiilor clinice iar aparatura este aprobata in tóate tarile lumii. Pacientul poate sa nu simta nimic sau, in acord cu medicul curant, mici pulsatii. Aplicatiile cele mai frecvente (dar nu unice) sunt in anestezie, tratamentul durerilor, in lombosciatica, dar mai ales pentru sechelele accidentelor vasculare.
Ventuzele se folosesc universal dar medicina traditionala chineza are prescriptii specifice, existand o subspecialitate in acupunctura legata de utilizarea ventuzelor. Din punctul de vedere al MTC ventuzele disperseaza factorii patogeni care au provocat boala – de ex. frig, caldura, umiditate, staza de sange. Ventuzele nu dor si pot avea efecte deosebite in afectiuni acute.
Masajul din medicina traditionala chineza se numeste TUINA. El foloseste diagnosticul MTC si scheme de tratament care corespund meridianelor si punctelor. In clinicile de medicina traditionala chineza inaintea tratmentelor prin acupunctura se face masaj aproximativ 15 minute. Aceasta tehnica produce o echilibrare energética importanta si amplificand semnificativ efectul terapeutic. In clínica ACUMEDICA se foloseste o combinatie de tehnici de masaj oriental (TUINA, Yumeiho, Shiiatsu, Presopunctura).
Mituri si prejudecati
Exista cateva intrebari, mituri si idei preconcepute despre tratamentele prin acupunctura.
Prima este legata de provocarea de senzatii neplacute . Este de stiut ca, in general, acele de acupunctura nu dor. Bioenergetica punctului de acupunctura il face mai putin dureros. Argumentul cel mai important este ca majoritatea pacientilor, dupa punerea acelor, adorm. Nu este un somn ca cel de noapte ci un somn “endorfinic”, de relaxare profunda. Unul din efectele generale ale stimularii majoritatii punctelor de acupunctura este eliberarea de endorfine, asa-zisele anestezice naturale. Pacientii stau cu acele pe puncte in medie 30 minute, fara sa simta nici o durere.
Siguranta . Este de asemenea de stiut ca in acupunctura un exista infectii in zona punctelor stimulate. Acele se livreaza sterile si daca se refolosesc se pot steriliza in cabinet in conditiile cerute de nórmele in vigoare pentru functionarea cabinetelor medicale.
Interactiuni cu alte tratamente . Efecte secundare. Acupunctura nu face rau. Nu are efecte secundare si nu interfera cu efectele altor tratamente. Din contra, in abordarea integrativa, in situatia in care un pacient are ca única solutie medicaméntele de sinteza, acupunctura este fosita cu succes pentru tratarea efectelor secundare ale medicamentelor. Este situatia cea mai frecventa in medicina practicata in prezent in China. De asemenea, in cazul in care pacientul se afla deja sub alte tratamente naturale se pot concepe scheme integrate de tratament.
Alternative de interventie in fiziologia energética. Pacientii cu fobie de ace pot utiliza o tehnica alternativa care, in experienta noastra, poate avea in medie efecte de pana la 80% pe moment si complete dupa un numar de sedinte adecvat. Este vorba de masajul pe puncte si meridiane numit TUINA. El reprezinta aplicarea diferitelor tehnici de masare pe punctele de acupunctura in concordanta cu prescriptia data de medicul curant, ca urmare a diagnosticului pus dupa consultatie. Exista afectiuni, in special la copii, care se trateaza numai cu masaj pe puncte de acupunctura. Se pot trata asadar, in situatii selectionate, anumite afectiuni doar cu masaj oriental. Este de notat ca acesta nu poate inlocui acupunctura si ca efectele nu au in general aceeasi intensitate cu acupunctura. Combinatia ideala este de masaj cu acupunctura.
Maseurii din echipa ACUMEDICA cunosc tehnici de masaj terapeutic oriental in afara TUINA, tehnici care se combina in beneficiul pacientului.
In concluzie se doreste colaborarea cu pacientul si oferta tratamentului potrivit fiecaruia.
Precautii. Dupa sedinta de acupunctura nu exista restrictii semnificative. Unul dintre efectele care se simt imediat este relaxarea. Exista pacienti care dupa acupunctura doresc sa practice sport sau sa mearga la masaj. Le recomandam aceste activitati inainte de acupunctura desi nu sunt contraindícate nici dupa.
Responsivitatea la acupunctura . In functie de tipul constitutional, de gradul de intoxicare, de incarcarea sau depletia energética si de starea psihoemotionala a pacientului efectele se pot instala mai repede (minute) sau mai tarziu (saptamani). In mod normal exista un efect imediat – de exemplu in tratamentul durerii – si un efect de durata – in afectiunile metabolice, dar si in preventia reaparitiei durerii sau in interventiile pentru preventie generala si mentinerea sanatatii. Efectul de durata poate sa apara si la o luna dupa ultima sedinta si poate dura ani. Daca persista factorul favorizant sau declansator este posibil ca afectiunea sa reapara. Rezistenta la factorul agresor se dobandeste dupa cure succesive de sedinte grupate. Mentinerea efectului tratamentului se face si prin ajustarea dietei dupa principiile MTC, aceste informatii fiind oferite pe parcursul consultatiei si a tratamentului.
Durata tratamentului . Frecventa sedintelor. Acupunctura este o metoda terapéutica ce se foloseste strict individualizat. Asadar, inclusiv perioada de tratament variaza de la un pacient la altul. In únele texte academice se mentioneaza o medie de 10 sedinte care insa reprezinta un rezultat statistic. Unii se fac bine mai devreme, altii dupa cateva sedinte in plus. Durata tratamentului se stabileste de comun acord cu pacientul in functie de responsivittaea acestuia. In afectiunile acute sunt recomandate sedinte zilnice, cel putin la inceput, depinzand si de gravitatea simptomelor. In afectiunile cronice si preventie se poate ajunge in timp si la cure cu o sedinta pe saptamana. Acestea sunt situatiile in care pacientul a trecut prin cateva perioade de reechilibrare energética cu sedinte mai dese iar acum este nevoie doar de intretinere. Este vorba de o forma de medicina de familie fara retete compensate si adeverinta de salariat. Medicul acupunctor cunoaste situatia pacientului si evolutia in timp si ajusteaza micile dezechilibre care apar dupa obtinere efectului terapeutic tintit initial.
Crezi sau nu crezi in metodele integrative. Exista o teorie care spune ca daca un pacient nu crede in acupunctura aceasta nu are efect. Convingerile nu au efect in situatia unei terapii care nu lucreaza cu convingeri. In plus exista studii clinice in care comparatia cu placebo a demonstrat ca acupunctura are efecte de sine statatoare, indiferente de atitudinea pacientului fata de metoda.