1 din 2 persoane își amintește fapte care nu s-au petrecut („amintiri false”)
©
Autor: Costin Oana
![1 din 2 persoane își amintește fapte care nu s-au petrecut („amintiri false”)](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34433.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Informații pe larg despre amintirile false găsiți în acest articol.
Cercetătorii au analizat opt studii în care participanților li s-au implantat amintiri false. Celor peste 400 de participanți li s-a sugerat în repetate rânduri că au avut evenimente autobiografice fictive. În final, aproximativ 50% dintre ei au ajuns să creadă, într-o anumită măsură, că acele evenimente chiar li se întâmplaseră, amintindu-și, de exemplu, că în copilărie au zburat cu balonul de aer cald, că au jucat o festă unui profesor sau că au stricat nunta unor rude, chiar dacă aceste întâmplări nu au avut loc cu adevărat.
Din cei 50%:
- 30% dintre participanți și-au „amintit” evenimentele fictive, pe care le-au elaborat și au creat imagini suplimentare despre cum au avut loc;
- alți 23% au dat semne că au acceptat evenimentele sugerate de cercetători, crezând că într-adevăr au avut loc în viața lor.
Cercetătorii consideră că este foarte dificil de diferențiat între amintirile evenimentelor autentice și amintile false chiar și într-un mediu de laborator, cu atât mai mult în viața reală. Acest aspect are implicații în mărturiile martorilor, în procesele de judecată și în cadrul psihoterapiilor.
Nu în ultimul rând, credințele distorsionate pot influența intențiile, atitudinea și comportamentul oamenilor.
Deși se cunoaște faptul că mai mulți factori sunt implicați în apariția falselor credințe și amintiri, cercetătorii nu au ajuns încă la o înțelegere deplină a modului în care interacționează acești factori. De aceea, studii suplimentare sunt necesare.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 08-12-2016 | creare: 08-12-2016 | Vizite: 1077
Bibliografie
Half of people believe fake facts, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-people-fake-facts.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dezvoltare personala
- Pierderi zilnice de memorie, afazie, dureri de cap
- Medicamentele afecteaza memoria sau au alte reactii adverse?
- Tanakan sau nootropil
- Uit cuvinte obisnuite!
- Ce sa fac sa nu mai uit
- Pierderi de memorie
- Pastile de memorie
- Tulburari de atentie si memorie?
- Dificultati de memorie recenta