Vaccinarea și autismul
Autor: Asiminii Georgiana
Această afirmație, vom vedea, este nimic altceva decât un mit perpetuat de mediatizarea intensă a unui studiu publicat în anul 1998 în revista medicală The Lancet, de către medicul și cercetătorul Andrew Wakefield.
Înainte de a pătrunde mai în profunzime și a lămuri dacă există sau nu o conexiune directă între vaccinarea ROR și autism, considerăm a fi necesar să notăm câteva date succinte despre acești doi poli ai problemei.
Vaccinarea ROR (rujeolă-oreion-rubeolă)
Vaccinul ROR este inclus în România în Schema Națională de Imunizare, adică se efectuază în mod recomandat și gratuit prin sprijinul Ministerului Sănătății. Copiii primesc acest vaccin în două doze: prima la vârsta de un an și cea de-a doua la șapte ani.
Eficacitatea sa dovedită este mare, protejând copilul și viitorul adult în proporție de 99.7% după efectuare ambelor doze.
Ca orice vaccin și medicament, în general, după vaccinare, copilul poate resimți anumite efecte secundare mai puțin plăcute, însă acestea se încadrează în normal și nu reprezintă, în marea majoritate a cazurilor, un pericol. Copilul manifestă, după injectarea vaccinului o durere locală, care poate fi însoțită de înroșire și durere, simptome care dispar în cel mult câteva zile.
În cazuri foarte rare, corpul poate răspunde procedeului de imunizare cu o formă ușoară a uneia din cele trei boli împotriva cărora vaccinul luptă. În orice caz, vaccinul ROR poate cauza reacții mult mai mici decât bolile pentru care acesta luptă; de pildă, rujeola ucide zilnic peste 400 de oameni în toată lumea!
Vaccinul are contraindicații clare numai pentru copiii cu o imunitate problematică, care prezintă o alergie la vreuna din componentele vaccinului, ori cei care fac transfuzii de sânge. (3, 4)
Mai multe despre vaccinul ROR puteți citi în cadrul listei complete a vaccinurilor, aici.
autismul
Autismul este termenul folosit pentru a descrie, de fapt, o clasă de tulburări neuropsihiatrice. În această clasă sunt incluse:- autismul tipic, la care ne referim de obicei când pomenim acest cuvânt
- Sindromul Asperger
- autismul atipic sau tulburările de dezvoltare pervazivă
Despre cauzele autismului lumea medicală nu s-a pus încă de acord, fiind o chestiune controversată, care pune la încercare cercetătorii. Manifestările autisimului apar în copilăria timpurie, în jurul vârstei de 2-3 ani.
Manifestările acestei maladii se reflectă la nivel emoțional și comportamental, copiii bolnavi prezentând dificultăți de relaționare, exprimare verbală și integrare socială, manifestând indiferență față de stimulii exteriori.
Autismul nu poate fi diagnosticat prin teste de sânge, ci doar prin examinări clinice și din păcate, nu cunoaște un tratament. Singurul sprijin care poate fi oferit unui copil bolnav de autism este includerea sa în programe de terapie complementară, pentru a-i fi stimulate capacitățile cognitive și emoționale. (1, 2)
Mai multe despre această maladie puteți citi în cadrul acestui articol.
Există o legătură între autism și vaccinarea ROR?
Nu există niciun motiv întemeiat pentru a crede acest lucru.
După cum spuneam, zvonurile în acest sens s-au răspândit la scurt timp după publicarea unui studiu în 1998 în revista medicală The Lancet de către Andrew Wakefield, în care se lansa ipoteza că la baza dezvoltării autismului ar sta vaccinul ROR.
Studiul a fost considerat de către cercurile științifice neconcludent, înșelător și a fost chiar bănuit de conflict de interese. Se pare că Wakefield ar fi fost plătit de o firmă de avocatură care intenționa să acționeze în justiție producătorii de vaccinuri, pentru a distorsiona realitatea și a trage anumite concluzii în defavoarea acestora.
Autorul nu a putut demonstra că nu a fost amestecat în această afacere cu ițe încâlcite, astfel că ceilalți co-autori s-au dezis destul de repede de studiul pe care îl semnaseră; în plus, însăși publicația The Lancet retras întregul studiu.
Studiul poate fi vizualizat cu statusul de „retras” (retracted) chiar pe site-ul oficial al revistei The Lancet. (7)
Wakefield susținea, în rezultatele studiului său, că 8 dintre cei 12 copiii pe care i-a ținut sub observație, au dezvoltat tulburări comportamentale asociate autismului după ce fuseseră vaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. În realitate, se pare că poveștile ar fi fost cosmetizate și chiar falsificate în totalitate: 5 dintre copiii sufereau de autism înainte de a primi vaccinul, iar ceilalți 3 nu aveau deloc această maladie!(7)
Din păcate însă, rezultatele studiului au fost diseminate foarte puternic de către mass-media, informația ajungând în medii foarte variate, fiind interpretată în feluri dintre care mai eronate. De fapt, s-a creat o întreagă isterie; părinți din toată lumea au început să refuze să-și vaccineze copiii, considerând că astfel le fac un bine, prin alegerea de a nu-i expune la pericolul autismului. De asemenea, s-a perpetuat percepția că bolile împotriva cărora vaccinul ROR luptă sunt simple afecțiuni specifice copilăriei, nu prezintă niciun pericol și oricum, ele apar mai mult în țările nedezvoltate.
Urmările au fost semnificative. Prestigioasa publicație The Wall Street Journal nota la finalul lunii iulie 2013 faptul că „prețul panicii legate de vaccinare și autism este plătit și cincisprezece ani mai tarziu”, aducând exemplu unei recente epidemii de rujeolă în Țara Galilor. Explozia cazurilor de ruejolă din Țara Galilor vine în contextul în care Marea Britanie declarase rujeola drept o boală eliminată pe teritoriul său, în urmă cu un deceniu; oficialii britanici din domeniul sănătății au recunoscut această reapariție ca fiind descurajantă și neașteptată. (8)
Și în România s-a creat o panică semnificativă în privința vaccinărilor, dacă e să judecăm după numărul mare de bloguri și site-uri dedicate luptei împotriva vaccinării, dar și după statisticile recente. Bilanțurile ne pun în fruntea Europei, și nu în sensul bun. Țara noastră este pe primul loc în ceea ce privește incidența rubeolei și pe locul al doilea, în cazul rujeolei, potrivit Biroului European al Organizației Mondiale a Sănătății. (9)
Vâlva creată în jurul studiului lui Wakefield s-a transformat într-o problemă de sănătate publică, astfel că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a analizat mai multe studii epidemiologice și de laborator. OMS a concluzionat că acestea prezintă limitări serioase, nefiind concludente în a demonstra o legătură clară între vaccinarea ROR și teribila maladie a autismului. (5)
Această ipoteză controversată a atras atenția și Centrului pentru Prevenția și Controlului Bolilor (CDC) care împreună cu un grup de cercetători danezi reuniți sub egida unui institut indepedent, au realizat un studiu amplu, de lungă durată. Timp de șapte ani, între 1991 și 1998, au fost studiați peste 500.000 de copii, vaccinați împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei în proporție de 80%. În urma analizei rezultatelor, s-a observat că riscul autismului s-a manifestat uniform atât în cazul copiilor vaccinați, cât și în cazul celor nevaccinați.
Studiul a concluzionat că nu există o legătură concludentă între vaccinul ROR și dezvoltarea autismului. (6)
Alte sute de studii au fost desfășurarate de la apariția controverselor și până în prezent, fiind publicate in prestigioase jurnale medicale independente, ori ale academiilor de pediatrie și institutetelor de sănătate publică. Toate au condus spre aceeași concluzie: nu există dovezi că vaccinarea ROR are vreo legătură cu apariția autismului și nici cu alte afecțiuni. Puteți consulta și dumneavoastră o parte dintre aceste studii:
- Association of Autistic Spectrum Disorder and the Measles, Mumps, and Rubella Vaccine (Asocierea autismului cu vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei)
- Lack of Association between Measles Virus Vaccine and Autism with Enteropathy. A Case-Control Study(Lipsa unei legături între vaccinul contra rujeolei și enteropatie. Studiu de caz)
- Autism and measles, mumps, and rubella vaccine: no epidemiological evidence for a causal association (Autismul și vaccinul ROR: nicio dovadă epidemiologică care să dovedească vreo legătură)
- No evidence for measles, mumps, and rubella vaccine-associated inflammatory bowel disease or autism in a 14-year prospective study (Nicio dovadă în sprijinul asocierii vaccinului ROR cu riscul unor boli intestinale sau a autismului. Studiu efectuat pe durata a 14 ani)
Falsitatea ipotezei care a generat atâtea reacții a fost afirmată chiar și de asociații și fundații de autism, care și-au exprimat dezacordul față de studiul lui Wakefield și îndeamnă părinții să se informeze și să aibă încredere în programele de vaccinare. (12)
Printre cei mai virulenți contestatari ai vaccinurilor se numără persoanele care susțin remediile naturiste, cele convinse că programele naționale de vaccinare recomandate sunt simple afaceri dinte stat și firmele farmaceutice, ori aceia care consideră vaccinarea o abatere de la norma creștină.
În contextul mai larg în care practicile medicale sunt contestate de persoane fără studii de specialitate, care promovează metode alternative care nu pot fi probate din punct de vedere științific, mai mulți medici s-au reunit într-o inițiativă numită Science-based Medicine (Medicină bazată pe știință), încercând să filtreze ofensivele prin sita științei.
Science-based Medicine și-a aplecat atenția și asupra chestiunii vaccinurilor și a afirmat că zvonurile și criticile privind chestiunea vaccinarea vs. autismul nu au un temei științific probat. Mai mult, aceștia au o colecție considerabilă de articole pe această temă, care poate fi consultată aici (în limba engleză).(13)
Din păcate, in ciuda numeroaselor dovezi științifice și a pozițiilor oficiale luate de reprezentanții organizațiilor de sănătate publică, controversa privind vaccinarea și autismul continuă să se perpetueze și să atragă, asemenea unui bulgăre de zăpadă, mai mulți adepți. Fenomenul este alarmant pentru că nu se oprește la efervescența discuțiilor, ci este urmat de numeroase cereri de refuzare a vaccinurilor, din partea părinților și, pe termen lung, încetinește progresul țintit de Organizația Mondială a Sănătății, de a eradica anumite boli în viitorul apropiat.
Suntem încredințați că este o chestiune delicată și respectăm preocuparea firească a fiecărui părinte în ceea ce privește sănătatea copilului său, însă totodată considerăm alarmantă atitudinea neprielnică față de imunizare, pentru că poate conduce la vertitabile crize de sănătate globală.
Credem și vă sfătuim în consecință să vă documentați temeinic și să vă selectați cu atenție sursele de informare, pentru a vă cristaliza o opțiune sigură, sănătoasă atât pentru copilul dumneavoastră, cât și pentru societate, în ansamblu.
http://www.autismromania.ro/site/SprijinSfaturiIdei/ceEsteAutismul/#
2 - Autism Spectrum Disorders (ASDs), sursa:
http://www.cdc.gov/ncbddd/autism/facts.html
3 - Measles, Mumps, Rubella (MMR), sursa:
http://www.immunizationinfo.org/vaccines/measles
4 - Measles, sursa: http://www.who.int/immunization/topics/measles/en/index.html
5 - MMR and autism, sursa:
http://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/mmr/mmr_autism/en/
6 - A Population-Based Study of Measles, Mumps, and Rubella Vaccination and Autism, sursa:
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa021134#t=articleDiscussion
7 - Retracted autism study an 'elaborate fraud,' British journal finds, sursa:
http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/01/05/autism.vaccines/index.html
8 - Fifteen Years After Autism Panic, a Plague of Measles Erupts, link:
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323300004578555453881252798.html
9 – Despre vaccinare, pe scurt, sursa: http://desprevaccinuri.protejamcopilaria.ro/
10 - Vaccines and Autism: What you should know, sursa: http://www.autismsciencefoundation.org/sites/default/files/CHOP1.pdf
11 - Recent Scientific Studies on MMR and Autism, sursa:
http://www.autismsciencefoundation.org/sites/default/files/MMR%20and%20Autism.pdf
12 - Autism and Vaccines, sursa:
http://www.autismsciencefoundation.org/autismandvaccines.html
13 - Overview of Vaccines & Autism, sursa:
http://www.sciencebasedmedicine.org/reference/vaccines-and-autism/#research
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vaccin bcg
- Infanrix sau vaccinuri traditionale?
- Este normal sa primeasca prima doza de Priorix la varsta de 2 ani?
- Reactii secundare ale vaccinului antitetanos?
- Vaccin pe care trebuia sa il facem si nu l-am facut inca!!
- Dieta fără gluten si lactate in autism
- Ajutati-ma! G6PD
- Vaccinul copilului de 2 luni
- Vaccinul ROR fără sa știu ca sunt însărcinată!
- Autism copil 1 an si 6 luni