Atitudini și controverse privind vaccinarea

©

Autor:

Vaccinarea este una din marile inovații medicale ale istoriei, reprezentând un proiect aflat într-o dinamică continuă. De la marile epidemii din Evul Mediu, la primele descoperiri făcute de Edward Jenner și Louis Pasteur în urmă cu mai bine de 200 de ani și până la efervescența medicală a secolului al XX-lea, parcursul sinuos al imunizării este marcat de momente care au schimbat fața umanității și au făcut-o să arate așa cum o știm astăzi.

Milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de boli infecțioase transmibile și asta pentru că misiunea de a eradica în totalitate afecțiunile care fac ravagii este un proiect dificil.
Vaccinarea se efectuează în aproximativ 180 țări din toată lumea, însă eficiența atinsă prin programele de imunizare nu este uniformă. Totuși, autoritățile locale de pe tot globul notează progrese extraordinare în contextul unei imunizări constante și semnalează înmulțiri ale cazurilor de îmbolnăviri atunci când numărul celor vaccinați scade.

Așadar, vaccinarea este un proiect care nu-i privește doar pe cercetători și pe medici, în încercarea lor de a găsi cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, ci și pe fiecare cetățean în parte.

Pentru o lume sănătoasă, avem nevoie să investim încredere în progresele medicale și să discernem care dintre opțiuni ni se potrivesc. Mai mult, ca adulți, imunizarea copiilor cade tot în sarcina noastră, pentru că prin programele naționale de imunizare gratuite și recomandate de Ministerul Sănătății, le garantăm celor mici dreptul la sănătate.
Mai apoi, e esențial să cunoaștem opțiunile de imunizare pe care le avem pentru vârsta adultă și care sunt pericolele la care ne expunem prin natura profesiei sau atunci când călătorim.

ROmedic a încercat să vă prezinte, în cadrul acestei secțiuni dedicate vaccinurilor, informații cât mai clare, corecte și diverse despre chestiunea imunizărilor, pentru a înțelege importanța acesteia.

Misiunea noastră este însă de a vă expune problema dintr-un unghi cât mai profund, așa că dorim să vă arătăm și care sunt cele mai virulente atitudini și controverse cu care s-a confruntat vaccinarea de-a lungul timpului.
Imunitatea de turmă (Imunitatea de grup)

Conceptul de imunitate de turmă (imunitate colectivă) se bazează pe vaccinarea unui număr crescut de indivizi dintr-o anumită populație. Astfel, persoanele funcționează asemenea unui scut împotriva transmiterii diverselor infecții...

Anticorpii materni și imunizarea (cazul vaccinului antirujeolic)

Perioada când anticorpii materni nu mai asigură protecția bebelușului împotriva bolilor infecțioase este o fereastră de vulnerabilitate pentru copil, când este mult mai susceptibil la infecții. Însă imunizarea când anticorpii materni sunt prezenți...

Vaccinarea - critici de-a lungul timpului

Vaccinarea, deși considerată a fi una din cele mai mari inovații medicale, a atras încă de la începuturi în jurul său și numeroși oponenți, care au pus sub semnul întrebării etica, eficacitatea și efectele acestei practici profilactice. Să vedem care sunt câteva dintre momentele în care practica imunizării a fost privită cu suspiciune și chiar cu dezacord strict....

Vaccinarea și autismul

Vaccinarea atrage deopotrivă suporteri și contestatari, iar când vine vorba despre cei din urmă, unul din principalele argumente puse în discuție este faptul că vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) ar sta la baza apariției maladiei autismului, în cazul copiilor imunizați. ...


Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 20-09-2013 | Vizite: 7845
Bibliografie
1 - The History of Vaccines. Timelines Overview.https://www.historyofvaccines.org/content/timelines/all

2 - Immunization coverage, sursa: https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/index.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum