Urinoterapia - procedură, beneficii și mituri

©

Autor:

Urinoterapia - procedură, beneficii și mituri

Urinoterapia este o practică alternativă de sănătate care presupune utilizarea propriei urine în scopuri terapeutice. Urinoterapia are o istorie îndelungată și este prezentă în continuare în multe culturi și tradiții medicale, în special în medicina tradițională indiană (Ayurveda). Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficacitatea sau siguranța utilizării urinei ca terapie. De fapt, urinoterapia poate fi periculoasă și poate duce la complicații grave, cum ar fi infecții ale tractului urinar sau alte afecțiuni ale sistemului urinar. (1, 2)

Procedura urinoterapiei

În general, urinoterapia implică consumul propriei urine, clătirea gurii cu urină sau aplicarea sa direct pe piele. Uneori, urinoterapia poate fi administrată și prin injecție sau perfuzie. Pentru consum, urina se colectează într-un recipient steril sau curat, de preferință dimineața, după ce a fost reținută în vezică pentru cel puțin patru ore. Apoi, se bea o cantitate mică de urină. Se începe cu câteva picături, urmând ca mai apoi să fie crescută cantitatea treptat, pe o perioadă îndelungată de timp. (1, 2)

Pentru utilizarea urinei ca tratament pentru afecțiuni ale pielii, se poate aplica urina pe zona afectată prin tamponare cu o dischetă de bumbac sau prin pulverizare. De asemenea, urina poate fi folosită pentru clătirea gurii sau pentru aplicare sub formă de picături sub limbă. (1, 2)

Beneficii

Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficacitatea utilizării urinei ca terapie și, prin urmare, beneficiile urinoterapiei nu au fost demonstrate în mod concret. În pofida tuturor contradicțiilor, există unele așa-numite beneficii atribuite urinoterapiei de către susținătorii urinoterapiei. (1, 2)

Printre cele mai populare beneficii se numără:

  • îmbunătățirea funcționarii sistemului imunitar (unii susținători ai urinoterapiei cred că prin consumul urinei proprii poate fi îmbunătățită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor);
  • tratamentul afecțiunilor pielii (urinoterapia este uneori utilizată pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, acneea sau psoriazisul, prin aplicarea urinei direct pe piele);
  • efecte de detoxifiere (unii susținători ai urinoterapiei cred că aceasta poate ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin consumul propriului urină). (1, 3, 4)


Cu toate acestea, beneficiile nu au fost confirmate prin cercetări științifice riguroase și nu există suficiente dovezi pentru a susține utilizarea urinei ca terapie. De asemenea, consumul propriei urine poate fi periculos și poate duce la complicații grave. (1, 3)

Mituri

Există multe mituri despre urinoterapie, iar ele pot fi periculoase și pot duce la complicații grave pentru sănătatea unei persoane. Câteva dintre cele mai comune mituri despre urinoterapie:

  • consumul propriei urine este o modalitate eficientă de a elimina toxinele din corp (corpul uman elimină toxinele prin sistemul renal, precum și alte procese de eliminare a deșeurilor, iar consumul propriei urine nu poate ajuta la eliminarea mai multor toxine din corp);
  • urinoterapia poate trata cancerul (nu există nicio dovadă științifică că urinoterapia poate trata cancerul sau orice altă boală gravă);
  • urinoterapia poate îmbunătăți vederea și auzul (nu există nicio dovadă științifică care să susțină faptul că urinoterapia poate îmbunătăți vederea sau auzul);
  • urinoterapia poate preveni îmbătrânirea (îmbătrânirea este un proces natural și inevitabil, care nu poate fi prevenit prin urinoterapie sau alte practici alternative). (3, 4)


Recomandări

În general, urinoterapia este o practică controversată și nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficacitatea sa în tratarea oricărei afecțiuni. Prin urmare, nu este recomandată ca terapie alternativă pentru tratarea oricărei afecțiuni. În plus, consumul propriei urine poate fi periculos și poate duce la complicații grave. Nu urmați mituri sau practici alternative care vă pot periclita sănătatea și care, de asemenea, pot fi periculoase pentru sănătate. (1, 2, 3)


Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 3182
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum