Tataneasa - Symphytum officinale

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Symphytum officinale, Symphytum consolida

Denumire populara: tataneasa; barba tatei, buruiana lui Tatin, iarba baloasa, iarba neagra, mierea ursului, nadai, radacina neagra, tatana

Descriere: Planta ierboasa perena, robusta, cu peri aspri pe intreaga suprafata, tulpina cu muchii aripate, frunze opuse, mari, alungite, decurente (care se prelungesc pe tulpina), foarte aspre, flori rosii-violacee, tubuloase, grupate in cime scorpioide (inflorescente in forma unei cozi de scorpion).

Habitat: Planta de locuri deschise, tataneasa creste mai ales pe soluri grele, argiloase, pe care stagneaza apa, de la campie pana la zona montana inferioara, pe marginea apelor, prin santuri, locuri baltite, lunci.

Recoltare: Radacinile se scot din pamant primavara sau toamna, cand nivelul de alantoina este cel mai ridicat. Se taie radacinile in jumatate si se lasa la uscat la o temperatura de 40-60°C.

Partile utilizate: Radacina, rizomi, frunze.

Actiune: Faciliteaza vindecarea ranilor, emolient, antiinflamator, astringent, expectorant.

Indicatii terapeutice: Aceasta substanta chimica stimuleaza proliferarea celulara, accelerand astfel vindecarea ranilor, atat la exterior cat si in interior. Datorita mucilagiului emolient, tataneaza este un agent de vindecare puternic in ulcer gastric si duodenal, hernie hiatala si colite ulcerale. Actiunea astringenta este benefica pentru hemoragii. Tataneasa a fost utilizata cu succes in cazuri de bronsita si tuse iritanta, ameliorand si reducand iritatia, in acelasi timp ajutand expectoratia. Tataneasa se poate  utiliza intern pentru a accelera vindecarea ranilor si pentru a impiedica dezvoltarea necorespunzatoare a tesutului cicatrizat. Ranile foarte adanci necesita atentie speciala, deoarece aplicarea externa a plantei poate duce la formarea tesutului exterior inainte de a se vindeca rana in profunzime, ceea ce duce la abcese. Tataneasa este un remediu excelent in ulcere varicoase cronice si are o actiune anticanceroasa faimoasa.

Indicatiile specifice pentru tataneasa includ - tuse si raceala, ulcer gastric si duodenal, inflamatie gastro-intestinala, hemoptizie (eliminare de sange prin tuse), hematemeza (voma cu sange), prurit anal, ulceratii cronice supurative, rani la articulatii si muschi, tendoane smulte, sudarea intarziata a fracturilor, traumatisme la ochi, iritatie pulmonara, pneumonie, inflamatia stomacului.

Combinatii: Pentru ulcer gastric si inflamatii se poate combina cu nalba mare si cretusca. Pentru probleme pulmonare se poate combina cu podbal, unguras sau iarba mare. Pentru vindecarea ranilor se combina cu galbenelele.

Preparare si administrare: Decoct - se pune 1-3 lingurite de planta uscata intr-o cana cu apa, care se fierbe 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 2-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 01-06-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 6488
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!