Sfaturi pentru o recuperare rapidă după operație

Sfaturi pentru o recuperare rapidă după operație

©

Autor:

Sfaturi pentru o recuperare rapidă după operație

O operaÈ›ie implică mai mulÈ›i paÈ™i È™i este firesc să pui întrebări doctorului. Însă succesul procedurii È™i întoarcerea la muncă sau la activitățile preferate de zi cu zi depind foarte mult È™i de recuperare. Timpul de recuperare depinde de starea generală de sănătate, de severitatea intervenÈ›iei precum È™i de cât de bine răspunde corpul la tratament. În continuare poÈ›i citi câteva recomandări despre perioada imediată după operaÈ›ie È™i câteva sfaturi pentru o recuperare rapidă.

Imediat după operație

Imediat după operaÈ›ie vei fi mutat în salon sau în zona de recuperare (dacă ai avut anestezie generală) iar medicul îÈ›i va spune cum au evoluat lucrurile. Dacă ai avut anestezie generală, te vei simÈ›i obosit È™i ameÈ›it iar uneori este nevoie de administrare de oxigen, prin mască sau un tub introdus pe nas. (1)

Este posibil ca după anestezia generală să ai greață sau vărsături; o asistentă îÈ›i poate oferi un medicament pentru a reduce aceste efecte. De asemenea, gura poate fi uscată È™i gâtul uÈ™or dureros.

În perioada imediată È›i se va lua tensiunea È™i temperatura. Tot acum poÈ›i vorbi cu medicul pentru a afla:

  • Dacă operaÈ›ia a fost un succes
  • Ce efecte va avea asupra stării de sănătate
  • Ce probleme pot apărea atunci când ajungi acasă
  • Când vei putea reveni la activitățile normale
  • Cum să faci față durerii.


Este indicat să te miÈ™ti cât poÈ›i de repede după intervenÈ›ie. O plimbare scurtă este suficient pentru început. Dacă petreci prea mult timp în pat există riscul de acumulare de sânge la nivelul picioarelor È™i de apariÈ›ie a cheagurilor. (2, 3, 4)

Înainte de a pleca din spital doctorul sau asistenta îÈ›i va spune cum să ai grijă de rană, ce medicamente trebuie să iei È™i ce fel de pansamente să foloseÈ™ti. Externarea depinde de semnele însănătoÈ™irii după intervenÈ›ie, cât de mult eÈ™ti susÈ›inut odată ajuns acasă etc. De asemenea ar trebui să te interesezi: (5)

  • Pe cine să suni dacă apar probleme sau complicaÈ›ii
  • Dacă poÈ›i să te dai jos din pat fără ajutor sau să mergi la toaletă singur
  • Dacă trebuie să eviÈ›i anumite activități (de exemplu, ridicarea unor greutăți, urcatul scărilor, aplecările)
  • Când poÈ›i reveni la locul de muncă
  • Dacă va apărea durere, umflături sau vânătăi după ce ajungi acasă
  • Când È™i unde trebuie să mergi pentru îndepărtarea suturilor
  • Dacă È™i când să revii pentru un consult post-operator.


Sfaturi pentru recuperare rapidă după operație

Mai jos sunt câteva sfaturi pe care le poÈ›i urma pentru a grăbi recuperarea după operaÈ›ie: (6, 7, 8)

• Urmează cu atenÈ›ie instrucÈ›iunile oferite la externare – fiecare pacient primeÈ™te o serie de instrucÈ›iuni de la chirurg. Aceste informaÈ›ii conÈ›in detalii despre îngrijirea locului inciziei, reducerea durerii, administrarea de medicamente precum È™i în ce situaÈ›ii să soliciÈ›i ajutor de urgență. Odată ajuns acasă reciteÈ™te aceste documente È™i urmează-le cu grijă. Sună doctorul în cazul în care ai neclarități mai ales dacă apar simptome sau reacÈ›ii la medicamente. Tratarea din timp a complicaÈ›iilor ajută la grăbirea recuperării (9)

OdihneÈ™te-te – dacă perioada de recuperare este de durată poÈ›i fi tentat să te reapuci de muncă sau să faci cumpărături. Înainte de a-È›i aglomera zilele ia aminte la recomandările medicului. Dacă acesta È›i-a recomandat odihnă la pat sau să iei lucrurile mai uÈ™or, ar trebui să accepÈ›i acest lucru. În funcÈ›ie de operaÈ›ie, pot fi necesare 24-48 de ore postoperator sau chiar mai mult. Ia lucrurile uÈ™or È™i ascultă-È›i corpul (10)

• Mergi la consultaÈ›iile postoperatorii – mulÈ›i pacienÈ›i au primul consult postoperator la 1-2 zile după operaÈ›ie. Chiar dacă eÈ™ti obosit sau îÈ›i este rău nu sări peste consult. Dacă nu poÈ›i conduce roagă un prieten sau o rudă apropiată să te însoÈ›ească. VorbeÈ™te sincer cu medicul despre simptome È™i durere. Tot acum este momentul potrivit pentru a pune întrebări care È›i-au venit în minte de la intervenÈ›ie. De cele mai multe ori, prima consultaÈ›iei postoperatorie nu va fi ultima. Unii pacienÈ›i vor veni la consult, din nou, după o săptămână sau două sau chiar după 4-6 săptămâni. Mergi la toate consultaÈ›iile până când doctorul îÈ›i spune că totul este în regulă (11, 12)

• Ia în calcul firmele care oferă servicii de îngrijire la domiciliu – astfel de firme ajută la recuperare în cazul accidentărilor sau a operaÈ›iilor. Astfel de persoane se pot ocupa de curățenie, pregătirea mesei È™i oferă companie. Drept urmare, recuperarea va fi mai uÈ™oară deoarece nu va mai trebui să îÈ›i faci griji pentru treburile gospădăreÈ™ti (13)

• Fă tot ce îÈ›i stă în putință pentru a evita expunerea la infecÈ›ii – orice rană, cât de mică, are un risc de a se infecta. IntervenÈ›iile minim invazive reduc acest risc însă dacă ai suferi o operaÈ›ie majoră trebuie să fii atent. InstrucÈ›iunile din momentul externării ar trebui să spună cum să ai grijă pentru a preveni infecÈ›ia. Urmează palii sau roagă o persoană apropiată să cureÈ›e rana. Cea mai simplă metodă de a evita infecÈ›ia È™i de a preveni prelungirea recuperării este să te aprovizionezi cu tot ce ai nevoie înainte de a avea operaÈ›ia. Asigură-te că ai stocuri suficiente de bandaje, săpun simplu È™i mănuÈ™i chirurgicale (14, 15, 16)

Bea multă apă È™i optează pentru o dietă sănătoasă – odată ce te poÈ›i alimenta singur/ă creÈ™te cantitatea de apă consumată. De asemenea, vitamina C, vitamina B12 È™i proteinele ajută la grăbirea recuperării. Introdu în alimentaÈ›ie carne de pui, ouă, fasole È™i soia, toate bogate în proteine È™i nutrienÈ›i. De asemenea, citricele, pepenele È™i varza conÈ›in vitamina C iar peÈ™tele, iaurtul slab È™i brânza reprezintă surse importante de vitamina B12 (17, 18, 19, 20)

• Introdu activitatea fizică uÈ™oară în programul zilnic, dacă medicul permite acest lucru – chiar dacă apare un uÈ™or disconfort, miÈ™carea este importantă. Sunt suficiente 10-20 de minute pe zi pentru început pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, a constipaÈ›iei È™i a flatulenÈ›ei. Dacă ai senzaÈ›ia de leÈ™in sau te simÈ›i obosit, fă o pauză È™i aÈ™ază-te pe bancă. În cazul în care există risc de cădere poÈ›i ruga o persoană apropiată să te însoÈ›ească (21)

Solicită ajutor – nimeni nu doreÈ™te să fie o povară pentru cei dragi însă în perioada de recuperare È™i pentru a limita apariÈ›ia complicaÈ›iilor este bine să soliciÈ›i È™i să accepÈ›i ajutorul atunci când îÈ›i este oferit. Dacă partenerul sau copilul doreÈ™te să meargă cu tine la consultaÈ›ie sau să îÈ›i facă piaÈ›a, acceptă aceste lucruri. Poate fi ciudat la început, mai ales dacă tu eÈ™ti persoana care se ocupă, în general, de astfel de sarcini

Evită fumatul – persoanele care au avut operaÈ›ie au un risc mai mare de complicaÈ›ii dacă fumează. Atunci când fumezi monoxidul de carbon È™i nicotina sunt absorbite în sânge È™i duc la reducerea nivelului oxigenului È™i afectează fluxul sanguin. Cum oxigenul este esenÈ›ial pentru vindecarea rănilor È™i în recuperare, fumatul poate crea probleme severe. De asemenea, pe măsură ce fumezi mai mult, va trece un timp mai mare pentru vindecarea rănii È™i există un risc ridicat de infecÈ›ie. RenunÈ›ând la fumat cu cel puÈ›in 24 de ore înainte de operaÈ›ie, vei stimula oxigenarea sângelui deoarece monoxidul de carbon È™i nicotina vor începe să fie eliminate. În funcÈ›ie de intervenÈ›ie, unii doctori pot recomanda renunÈ›area la fumat cu patru săptămâni înainte de procedură È™i cu cel puÈ›in patru după operaÈ›ie. Unii chirurgi nici nu acceptă să realizeze operaÈ›ia dacă eÈ™ti fumător (22, 23)

Greșeli pe care le poți face după operație

Pentru a susÈ›ine recuperarea după operaÈ›ie este bine să eviÈ›i câteva greÈ™eli: (24, 25)

• Faci prea multe într-un timp prea scurt – dacă este vorba despre o intervenÈ›ie simplă sau de dificultate moderată activitatea fizică uÈ™oară, mai ales mersul, ajută la recuperare. Multe persoane, însă, aleg să meargă prea mult sau să practice sporturi intense. Acest lucru poate creÈ™te riscul de accidentare È™i afectează procesul de vindecare al rănilor

Stai prea mult în pat – odată ce doctorul spune că te poÈ›i miÈ™ca este indicat să faci acest lucru. MulÈ›i se tem sau sunt speriaÈ›i însă mobilitatea este vitală după o intervenÈ›ie. Chiar dacă eÈ™ti obosit evită să te aÈ™ezi în pat. De fapt, dacă te miÈ™ti reduce oboseală fizică È™i stimulezi digestia (26)

EviÈ›i sau uiÈ›i să iei medicamentele conform recomandărilor medicului – unele persoane renunță la medicamente, mai ales cele contra durerii, deoarece au auzit că dau dependență sau duc la efecte adverse precum constipaÈ›ie, greață È™i ameÈ›eală. Însă dacă sari peste medicaÈ›ie nu grăbeÈ™ti vindecare. De fapt, durerea îÈ›i va afecta somnul, apetitul È™i activitățile zilnice. De asemenea, poate îngreuna capacitatea organismului de vindecare

Ai uitat intenÈ›ionat sau nu să revii la consult – procesul de recuperare se continuă după operaÈ›ie. În funcÈ›ie de procedură, este vital să revii la consultaÈ›iile postoperatorii pentru ca doctorul să poată monitoriza progresul tău. Nu presupune că totul este bine doar pentru că rana nu a sângerat.

Recuperarea după operaÈ›ie nu reprezintă, de cele mai multe ori, o problemă dacă depui efort È™i eÈ™ti dispus să urmezi recomandările medicului. Din păcate, un număr mare de pacienÈ›i nu pun în aplicare instrucÈ›iunile chirurgului de unde È™i rănile care se vindecă mai greu sau riscul crescut de complicaÈ›ii.


Data actualizare: 16-06-2021 | creare: 16-06-2021 | Vizite: 11372
Bibliografie
1. Postoperative Care, link: https://www.healthline.com/health/postoperative-care
2. Blood Clots After Surgery: Tips for Prevention, link: https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-blood-clots-after-surgery
3. Physical inactivity and idiopathic pulmonary embolism in women: prospective study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3266839/
4. Duration and magnitude of the postoperative risk of venous thromboembolism in middle aged women: prospective cohort study, link: https://www.bmj.com/content/339/bmj.b4583
5. After surgery, link: https://www.nhs.uk/conditions/having-surgery/afterwards/
6. Experiences of the Postoperative Recovery Process: An Interview Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582826/
7. Enhanced recovery after surgery: Current research insights and future direction, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329702/
8. Developing patient education to enhance recovery after colorectal surgery through action research: a qualitative study, link: https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013498
9. Assessment of pain during rest and during activities in the postoperative period of cardiac surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4292697/
10. The Importance of rest after surgery, link: https://cavendishhomecare.com/news/the-importance-of-rest-after-surgery/
11. The Role of Patients and Providers in the Timing of Follow-up Visits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1496567/
12. Barriers to Follow-Up and Strategies to Improve Adherence to Appointments for Care of Chronic Eye Diseases, link: https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2396444
13. Self-reported at-home postoperative recovery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11130605/
14. Surgical site infections: A one year prospective study in a tertiary care center, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3523786/
15. Prospective multicenter study on the incidence of surgical site infection after emergency abdominal surgery in China, link: https://www.nature.com/articles/s41598-021-87392-8
16. A Study on the Incidence of Postoperative Infections and Surgical Sepsis in a University Hospital, link: https://www.cambridge.org/core/journals/infection-control-and-hospital-epidemiology/article/abs/study-on-the-incidence-of-postoperative-infections-and-surgical-sepsis-in-a-university-hospital/DE30DD240566E382CF197677809576FF
17. Benefits of post-operative oral protein supplementation in gastrointestinal surgery patients: A systematic review of clinical trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942753/
18. Protein intakes are associated with reduced length of stay: a comparison between Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) and conventional care after elective colorectal surgery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28468890/
19. Effect of Intravenous Injection of Vitamin C on Postoperative Pulmonary Complications in Patients Undergoing Cardiac Surgery: A Double-Blind, Randomized Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431173/
20. Vitamin B12 deficiency in patients after enterocystoplasty, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26165193/
21. Blood Clots, link: https://www.womans.org/our-services/surgery/prepare-for-your-surgery/your-recovery-from-surgery/blood-clots
22. Smoking and surgery, link: https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0035/439784/smokingsurgery.pdf
23. Smoking greatly increases risk of complications after surgery, link: https://www.who.int/news/item/20-01-2020-smoking-greatly-increases-risk-of-complications-after-surgery
24. Mistakes After Surgery That Slow Your Recovery, link: https://www.webmd.com/healthy-aging/features/rehab-mistakes
25. Mistakes after surgery that slow your recovery, link: https://wvgeneralsurgery.com/mistakes-after-surgery-that-slow-your-recovery/
26. Getting out of bed after surgery, link: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000174.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum