Sfaturi pentru gravidele care merg la serviciu

©

Autor:

Sfaturi pentru gravidele care merg la serviciu

Chiar pentru cei pasionaţi de activitatea lor, serviciul presupune stres, efort fizic şi psihic susţinut în fiecare zi. Pentru o gravidă este cu atât mai greu să facă faţă unei activităţi cotidiene presante.
Cum să duci la bun sfârşit munca de la serviciu în timpul lunilor de sarcină? Iată o întrebare la care vom încerca să răspundem în cele ce urmează.

Angajatul model are burtică

Dacă sarcina evoluează fără probleme şi lucrezi într-un mediu cât se poate de sigur, fără noxe, de exemplu, este posibil să lucrezi până aproape de naştere fără să pui în pericol viaţa copilului care creşte în tine. Desigur, este necesar să respecţi câteva reguli de nutriţie, să te odihneşti suficient şi să limitezi stresul zilnic, pe cât posibil.
Unele femei reuşesc să intre în concediul de maternitate cu o săptămână sau două înainte de naştere. Profită de acest timp pentru a te răsfăţa, pentru a te odihni şi a te pregăti pentru etapa solicitantă care urmează după naşterea micuţului tău.
Este foarte important să îi oferi medicului toate detaliile referitoare la tipul serviciului pe care îl desfăşori. Medicul îţi va oferi sfaturi personalizate ţinând cont de cerinţele specifice activităţii pe care o săvârşeşti şi de mediul în care lucrezi. (1)

Iată alte câteva sfaturi pe care ar fi bine să le aplici:

  • oricât de solicitant ar fi serviciul tău, încearcă să iei pauze dese. Odihneşte-ţi picioarele plasându-le, alternativ, pe o treaptă sau pe o cutie de mici dimensiuni, în cazul în care stai în picioare ore în şir. Cel mai bine, totuşi, este să negociezi cu superiorul tău şi sprijinită de medicul de medicina muncii, să desfăşori alt tip de activitate decât cea obişnuită, pe toată perioada sarcinii, activitate care să nu pună în pericol fătul şi nici propria-ţi viaţă.
  • pentru ca sarcinile zilnice să fie adaptate situaţiei tale speciale, va trebui să îţi anunţi din timp angajatorul că eşti însărcinată - perioada cea mai indicată pentru a face acest anunţ fiind în trimestrul al doilea de sarcină când riscul unui avort spontan scade dramatic. Când faci marele anunţ, asigură-ţi angajatorul că productivitatea muncii tale nu va scădea, în cazul unei activităţi mai puţin solicitante. Dacă este vorba despre un serviciu pe care nu îl vei putea îndeplini în timpul celor nouă luni de graviditate, din cauze obiective, negociază cu angajatorul tău pentru ca acesta să îţi ofere alte sarcini mai uşor de îndeplinit în această perioadă delicată. (1, 2, 3)
  • conform legii, angajatorul tău este obligat să reajusteze tipul de activitate pentru a nu mai veni în contact cu substanţe care afectează sănătatea fătului - în cazul în care serviciul tău presupunea, în mod normal, expunerea la acest tip de agenţi. Printre substanţele de evitat în timpul sarcinii se numără: metalele grele precum plumb, mercur, chimicalele de tipul solvenţilor organici, radiaţiile. Astfel de substanţe provoacă afecţiuni grave precum defecte congenitale, dar şi sarcină prematură sau avort spontan. (1)


Pentru a te feri de orice complicaţie, contactează medicul de medicina muncii; acesta îţi va oferi informaţiile necesare ţinând cont de tipul serviciului tău şi te va ajuta să lucrezi în siguranţă pe tot parcursul sarcinii. (4)

  • de cele mai multe ori gravidele nu reuşesc să îşi desfăşoare sarcinile zilnice cu aceeaşi uşurinţă ca înainte de a rămâne însărcinate din cauza simptomelor specifice fiecărui trimestru de sarcină. În primul trimestru, ele sunt afectate de greţuri, apoi este posibil să experimenteze confuzie, pierderea uşoară a memoriei, iar în ultimul trimestru de sarcină vor fi afectate de stresul premergător naşterii şi de senzaţii de disconfort ca urmare a transformărilor fireşti pe care le experimentează organismul lor, mutarea centrului de greutate etc.ține sub control greţurile din primul trimestru cu ajutorul medicamentelor corespunzătoare pe care medicul ţi le poate prescrie. Gustările hrănitoare în timpul zilei ajută, de asemenea, la păstrarea unui nivel optim de zahăr în sânge şi diminuarea senzaţiei de greaţă. O idee bună este să păstrezi la birou pungi, prosoape, apă de gură. (1, 3)
  • detensionează-te cât mai des posibil între activităţi şi la sfârşitul zilei. Dacă lucrezi la birou, ridică-te din oră în oră, prepară-ţi o limonadă, un ceai. Mişcarea va mai uşura presiunea pe care o simţi deja în şezut, în picioare, în spate.
  • poartă haine şi încălţări cât mai lejere. Indicaţi sunt şi colanţii special concepuţi pentru femeile gravide, ce previn apariţia venelor varicoase.
  • programează-te la medic pentru a efectua controalele obligatorii dimineaţa devreme sau după serviciu. Dacă te strecori în timpul zilei, este posibil să-ţi creezi o situaţie inconfortabilă la job. (3)
  • ai grijă la stilul tău de viaţă. Adu-ţi aminte să te hrăneşti, să bei suficientă apă şi să mergi la toaletă ori de câte ori simţi nevoia!
  • nu ezita să ceri o staţie de lucru mai confortabilă. Angajatorul tău este obligat să îţi pună la dispoziţiile condiţiile necesare pentru a-ţi desfăşura serviciul şi în această etapă frumoasă şi delicată din viaţa ta.

Încearcă să reduci stresul la care eşti supusă zilnic. Practică meditaţie, yoga, un sport relaxant, bea ceaiuri calmante pentru a-ţi induce starea de linişte necesară. (1)

Teoretic angajatorul trebuie să te ajute, practic nu vrea

Dacă trebuie să călătoreşti în interes de serviciu în timpul sarcinii, călătoreşte în cel de-al doilea trimestru, când vei fi mai vigilentă. Chiar şi atunci, poartă cu tine documente şi informaţii medicale importante legate de starea şi de organismul tău, în cazul în care vei avea nevoie de o intervenţie medicală urgentă. (1)

Din nefericire, în numeroase cazuri, gravidele sunt discriminate la locul de muncă şi/sau îşi pierd serviciul în timpul concediului de maternitate. Dacă te afli în această situaţie, nu ezita să ceri ajutorul organismelor care sunt în măsură să rezolve o asemenea dispută şi să îţi aperi drepturile!
Înainte de a solicita atenţia acestora, fii sigură că eşti la curent cu politicile firmei şi cunoşti poziţia organizaţiei cu privire la concediul de maternitate plătit, întoarcerea la serviciu după naştere şi alte prevederi la fel de importante. (2)

Dacă jobul este deosebit de stresant, chiar şi după intervenţia persoanelor specializate, ia în considerare schimbarea serviciului la întoarcerea din concediu.
În definitiv, sănătatea ta şi a familiei tale sunt priorităţile tale în viaţă. (1, 2)


Data actualizare: 10-07-2018 | creare: 20-10-2014 | Vizite: 11263
Bibliografie
1.Being pregnant at work – Baby Center, link: https://www.babycenter.com/0_being-pregnant-at[ş-work_490.bc?showAll=true;
2.10 Tips to working while pregnant – Ask Dr. Sears, link: https://www.askdrsears.com/topics/pregnancy-childbirth/pregnancy-concerns/10-tips-working-while-pregnant;
3.Working while pregnant: how to handle it – Parents.com, link: https://www.parents.com/pregnancy/my-life/maternity-paternity-leave/working-while-pregnant/;
4.Pregnancy and work – OHS information sheet – Monash University, link: https://www.monash.edu.au/ohs/topics/info-sheets/pregnancy.html.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  •