Screeningul neonatal

©

Autor:

Screeningul neonatal

Screeningul neonatal este un serviciu public prin care fiecare nou născut este testat pentru un grup de afecţiuni care nu pot fi depistate altfel de la naştere. Scopul acestui screening este de a detecta afecţiuni care pun viaţa în pericol înainte de a deveni simptomatice.
Cu un simplu test de sânge, se pot depista boli genetice rare, metabolice şi hormonale care pot cauza probleme grave. Este o metodă rapidă de a diagnostica şi de a începe tratamentul cât de curând posibil.

Deşi sunt recomandări naţionale pentru screeningul neonatal, este la alegerea fiecărui stat ce teste alege să efectueze. Aşadar, screeningul neonatal diferă în funcţie de stat.

Probă este recoltată din călcâiul încălzit al nou născutului de obicei în a doua zi de viaţă, nu mai târziu de împlinirea vârstei de 1-2 săptămâni. Câteva servicii de sănătate practică screeningul urinar pe o hârtie de filtru recoltată dintr-un scutec umed, în jurul celei de a 3-a săptămână de viaţă. Acest test urinar a luat fiiință în provincia Quebec şi ajută la detecţia precoce a aciduriilor organice sau alte afecţiuni care ar fi putut scăpa testului de sânge din prima săptămână de viaţă, dacă aportul proteic a fost insuficient pentru a detecta un blocaj metabolic. [1][2]

Screeningul neonatal include teste pentru:

Boli metabolice

Fenilcetonuria

Rezulta prin deficitul de fenilalanin hidroxilaza şi, dacă rămâne netratată, poate duce la retard mental ireversibil, convulsii, microcefalie şi boli ale pielii. Datorită screeningului neonatal, manifestările clinice ale fenilcetonuriei sunt rar întâlnite. Dacă nu este detectată în perioada precoce cu ajutorul screeningului, boala poate rămâne nediagnosticată o lungă perioadă de timp deoarece manifestările clinice apar insidios.

Tirosinemia

Tirosinemia este o tulburare genetică caracterizată prin întreruperi în procesul de descompunere a tirozinei, un element constitutiv al majorităţii proteinelor. [10]

Acidemia metilmalonică

Acidemia metilmalonică este o eroare înnăscută a metabolismului vitaminei B12 caracterizată prin manifestări gastointestinale şi neurometabolice rezultate din funcţia scăzută a enzimei mitocondriale metilmalonil – CoA mutaza. [9]

Boala urinei cu miros de arţar

Este o afecţiune rară, ereditară a metabolismului aminoacizilor cu catenă ramificată (leucina, valina, izoleucina). Boala urinei cu miros de arţar este caracterizată prin întârziere psihomotorie, tulburări de administrare a alimentaţiei şi mirosul urinei a sirop de arţar. [7]

Citrulinemia

Citrulinemia este o tulburare moştenită autozomal recesivă a metabolismului ciclului ureei şi a detoxifierii amoniacului caracterizată prin concentraţii crescute de citrulina şi amoniac seric.

Tulburari endocrinologice

Hipotiroidism congenital

Pentru nou născuţii la termen, proba este recoltata din călcâiul pacientului în prima sau a doua zi de viaţă. Unele programarea recomanda retestarea între prima şi a treia săptămână de viaţă. Astfel sunt testate nivelul tiroxinei (T4) şi a tirotropinei dacă T4 este scăzut, ori este testat iniţial nivelul tirotropinei, ori simultan sunt testate tiroxina şi tirotropina – acestea sunt 3 modalităţi de screening care prezintă avantaje şi dezvantaje.

Hiperplazia adrenală congenitală

În multe ţări, inclusiv SUA, screeningul neonatal pentru deficitul de 21- hidroxilază intra în programul de screening. Testul de screening pentru 17 hidroxiprogesteron este măsurat cu ajutorul unei hârtii de filtru pe care se pune proba de sânge recoltată din călcâiul nou născutului. Diagnosticul acestei afecţiuni la orice vârstă este dat de un nivel crescut al 17 OHP. Majoritatea pacienţilor afectaţi au concentraţii mai mari de 3500 ng/ml. 17OHP poate fi crescut şi în deficitul de 11 beta hidroxilază, dar valorile sunt mai mici de 1200 ng/ml. Administrarea glucocorticoizilor mamei antenatal (pentru maturarea pulmonară în sarcinile cu risc de naştere prematură) pot scădea nivelul 17OHP crescând riscul unui test fals negativ. În acest caz screeningul se va repeta la 8-14 zile de viaţă, iar între timp de va monitoriza îndeaproape pierderea de sare. [3]

Hemoglobinopatii

Siclemia

Pacienţii cu siclemie sunt sănătoşi la naştere şi dezvoltă simptome atunci când hemoglobina fetală începe să scadă mai târziu în decursul copilăriei. Scopul acestui screening este dea  recunoaşte copiii afectaţi de această boală, de a interveni medical cât mai precoce pentru a reduce morbiditatea şi mortalitatea asociate infecţiilor bacteriene (se inițiaza profilaxia infecţiilor cu penicilina 125 mg în două prize). În cazul transfuziilor sanguine rezultatul testului va fi eronat, aşa încât pentru diagnosticul siclemiei va fi nevoie de test ADN sau amânarea testării pentru următoarele 4 luni. [4]

Altele

Galactozemia

Majoritatea programelor testează activitatea enzimei galactozo-1-fosfat uridil transferaza în eritrocite. Un nou născut cu test pozitiv pentru galactozemie trebuie schimbat imediat pe formulă de lapte pe bază de soia (nu conţine galactoză).

Deficit de biotinidază

Biotina este una dintre vitaminele complexului B. Acesta este responsabilă de descompunerea grăsimilor şi carbohidraţilor din alimente şi transformarea lor în energie. Biotina este de asemenea, numită vitamina B7, vitamina H sau coenzima R. [12]

Fibroza chistică

Screeningul este bazat pe e o combinaţie de markeri biochimici şi testare genetică. Câteva studii au demonstrat că pacienţii diagnosticaţi cu ajutorul screeningului neonatal au avut o funcţie pulmonară mult mai bună comparativ cu cei diagnosticaţi mai târziu pe baza simptomelor. De asemenea, curba ponderală a fost satisfăcătoare la cei diagnosticaţi în perioada neonatală datorită managementului timpuriu. Screeningul constă în determinarea activităţii tripsinei imunoreactive serice (IRT) şi analiză ADN-ului pentru mutaţii al factorului reglator transmembranar implicat în fibroză chistică (CFTR). Majoritatea pacienţilor au nivel seric crescut al IRT. Valoarea IRT scade odată cu înaintarea în vârstă – după 8 săptămâni de viaţă, un rezultat negativ nu aduce o informaţie plauzibilă şi totuşi un rezultat pozitiv susţine disgnosticul de fibroză chistică. [6]

Imunodeficienţe severe combinate

Sunt un grup de afecţiuni care se caracterizează prin infecţii recurente. Prevalenţa este de 1 caz la 1.200 naşteri. Tratamentul afecţiunii depinde de partea de sistem imun afectată.

Boala Pompe

Numită și dieficit de alfa glucozidază, boala Pompe se transmite autozomal recesiv și afectează metabolismul glicogenului, determinând acumularea acestuia în ţesuturi. Deficitul complet de alfa glucozidaza determină o afecţiune musculară cardiacă şi scheletală letală progresivă cunoscută sub numele de Boala Pompe.

Forma clasică infantilă este descrisă prin cardiomegalie, hepatomegalie, hipotonie cu evoluţie infausta înaintea vârstei de doi ani prin insuficienţă cardio respiratorie. Deficitul parţial produce manifestări fenotipice uşoare şi debut tardiv. [8]

Atrofia musculară spinală

Atrofia musculară spinală este o tulburare genetică caracterizată prin slăbiciune şi atrofie a muşchilor scheletici. Este cauzată de pierderea celulelor nervoase specializate, numite neuroni motori care controlează mişcarea musculară. Slăbiciunea tinde să fie mai severă la muşchii care sunt mai aprope de centrul corpului (proximal) comparativ cu muşchii situaţi distal. [13]


Pierderea auzului:

Două teste pot fi făcute pentru a detecta funcţia auzului la nou născut. Ambele teste sunt rapide (5-10 minute), sigure şi confortabile, nu necesită nicio activitate din partea pacientului. De fapt, aceste teste sunt făcute în timp ce copilul doarme. În mod ideal, testul este efectuat în primele 4-5 săptămâni de viaţă, însă testul poate fi efectuat până la vârsta de 3 luni.

  • Testul emisiei otoacustice: Acest test este utilizat pentru a determina dacă anumite părţi ale urechii nou născutului răspund la sunete. În timpul testului, sunt plasate în urechea copilului un microfon şi o cască la care se aud sunete. Dacă bebeluşul are auzul bun, un ecou se reflecta înapoi în canalul auditiv, care poate fi măsurat la microfon.


  • Răspunsul automat auditiv al creierului: Vor fi plasaţi 3 senzori pe capul şi gâtul nou născutului şi două căşti în urechi. Se aud sunete de clicăit. Dacă creierul nou născutului nu răspunde în mod constant la sunete, atunci poate fi o problemă a auzului.


Malformaţii cardiace congenitale

Pentru depistarea malformaţiilor cardiace congenitale se utilizează testul pulsoximetriei care măsoară cât oxigen există în sânge. Nou născuţii cu probleme cardiace pot avea un nivel scăzut de oxigen în sânge. Acest test este recomandat să fie făcut după 24 de ore de la naştere dar nu înainte de a părăsi maternitatea. Afecţiunile cardiace depistate în cursul screeningului sunt:


Virusul imunodeficienţei umane (hiv)

Propunerea pentru screeningul HIV la nou născut a avut mai multe obiective:

  • identificarea potenţialei infecţii cu HIV la nou născuţi pentru a oferi o intervenţie terapeutică timpurie şi un management medical mai agresiv.
  • prevenirea transmiterii orizontale a HIV (de la sugar la îngrijitor sau medic)
  • identificarea infecţiei materne. [14]


Concluzie

Din păcate, în ţara noastră în screeningul neonatal gratuit sunt incluse doar screeningul fenilcetonuriei şi al hipotiroidismului congenital, alături de screeningul auditiv. Conform statisticilor, majoritatea copiilor născuţi cu astfel de boli metabolice provin din familii fără un istoric medical pe acest tip de afecţiuni, ceea ce explică importanţa extinderii panelului de screening neonatal.


Data actualizare: 04-12-2020 | creare: 04-12-2020 | Vizite: 1711
Bibliografie
1. Newborn Screening Tests”, link: https://kidshealth.org/en/parents/newborn-screening-tests.html
2. Baby’s first test, link: https://www.babysfirsttest.org/
3. Uptodate “ Diagnosis of classic congenital adrenal hyperplasia due to 21- hydroxylase deficiency in infants and children”
4. Uptodate “ Diagnosis of sickle cell disorders”
5. Uptodate “ Newborn screening for critical congenital heart disease using pulse oximetry”
6. Uptodate “ Cystic fibrosis: Clinical manifestations and disgnosis”
7. Uptodate “ Overview of maple syrup urine disease”
8. Uptodate “ Lysosomal acid alpha – glucosidase deficiency – Pompe disease, glycogen storage disease II, acid maltase deficiency)
9. Methylmalonic acidemia without homocystinuria, link: https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/Disease_Search.php?lng=EN&data_id=20854&MISSING%20CONTENT=Acidemia-metilmalonica&title=Acidemia-metilmalonica&search=Disease_Search_Simple
10. Tyrosinemia, link: https://medlineplus.gov/genetics/condition/tyrosinemia/
11. Citrullinemia, link: https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/Disease_Search.php?lng=EN&data_id=762&MISSING%20CONTENT=Citrulinemia&title=Citrulinemia&search=Disease_Search_Simple
12. Biotin and biotin deficiency, link: https://www.healthline.com/health/biotin-deficiency
13. Spinal muscular atrophy, link: https://medlineplus.gov/genetics/condition/spinal-muscular-atrophy/
14. Newborn Screening for HIV Infection, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234065/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: