Reflexe nou-născut

Reflexe nou-născut

©

Autor:

Revizuit de:

Reflexe nou-născut
Reflexele la nou-născut apar ca răspuns al faptului că sistemul nervos nu este încă pe deplin maturizat. Aceste miÈ™cări involuntare îl ajută pe bebeluÈ™ să supravieÈ›uiască È™i să se dezvolte, prezenÈ›a lor fiind un indiciu al activității cerebrale normale. Pe baza acestor reflexe necondiÈ›ionate, bebeluÈ™ul îÈ™i dezvoltă apoi reflexele condiÈ›ionate.

Utilitatea reflexelor la nou-născut variază, dar unele dintre ele sunt esenÈ›iale pentru supravieÈ›uire - suptul È™i reflexul punctelor cardinale. Sunt puÈ›ine însă exemplele de reflexe care au ajutat nou-născuÈ›ii să supravieÈ›uiască de-a lungul evoluÈ›iei rasei umane - reflexul Moro. Alte reflexe pot ajuta la interacÈ›iunea dintre părinÈ›i È™i copii, încurajându-i È™i ajutându-i pe părinÈ›i să îi răspundă în mod afectuos copilului. Dacă reflexele nou-născutului sunt absente, asimetrice sau se repetă persistent, pot indica o problemă neurologică.

Reflexul de supt

Reflexul de supt Pare greu de crezut, însă suptul la nou-născut este un reflex care îl ajută pe bebeluÈ™ să se hrănească È™i este considerat cel mai important dintre toate. În momentul în care îi este atins cerul gurii, acesta începe să sugă. Manifestarea acestui reflex de fiecare dată când este stimulat nu înseamnă că bebeluÈ™ului îi este foame. Suptul este È™i o activitate relaxantă È™i plăcută pentru copil.

Acest reflex apare la făt în jurul săptămânii 32 È™i este dezvoltat complet în săptămâna 36. Din acest motiv, este posibil ca nou-născuÈ›ii prematuri să aibă un reflex de supt slab. Reflexul este înlocuit cu acÈ›iunea voluntară, conÈ™tientă, în jurul vârstei de 2 luni.

Reflexul punctelor cardinale

Când atingeÈ›i obrazul sau buzele nou-născutului, acesta va întoarce capul spre stimul, activându-i-se reflexul de supt. Acest act spontan de căutare îl ajută pe bebeluÈ™ să găsească sânul sau biberonul È™i să se hrănească.

Reflexul Babkin (mano-bucal)

Dacă aplicaÈ›i o presiune uÈ™oară în palmele unui nou-născut, acesta răspunde deschizând larg gura È™i îndoind mâinile, în încercarea de a-È™i băga mânuÈ›a în gură. Cu ajutorul reflexului de supt, bebeluÈ™ul reuÈ™eÈ™te să îndepărteze È™i mucusul care îi poate obstrucÈ›iona căile respiratorii superioare.

Reflexul de redresare a capului

Nou-născutul se află întins pe spate È™i îl trageÈ›i de mânuÈ›e, până ajunge în poziÈ›ia stând în È™ezut. BebeluÈ™ul va încerca să-È™i menÈ›ină capul în poziÈ›ia verticală, dar nu va reuÈ™i, deoarece muÈ™chii gâtului nu sunt încă dezvoltaÈ›i È™i capul îi este foarte greu. Capul nou-născutului balansează înainte È™i înapoi, necesitând sprijin.

Reflexul de mers târâÈ™

Când nou-născutul este poziÈ›ionat pe burtică, acesta îÈ™i ridică puÈ›in capul, pentru a-l întoarce pe o parte È™i cealaltă, având, totodată, intenÈ›ia de a se târâi. Această reacÈ›ie îl împiedică să se sufoce È™i îl ajută să meargă de-a buÈ™ilea. Cu toate acestea, trebuie să aveÈ›i grijă să nu lăsaÈ›i bebeluÈ™ul cu faÈ›a în jos pe o suprafață extrem de moale È™i să luaÈ›i din calea sa eventuale pernuÈ›e sau jucării.

Reflexul Moro (de îmbrățiÈ™are sau speriere)

reflexul moroAcest reflex apare în momentul în care nou-născutul este speriat sau luat prin surprindere, fiind una dintre cele mai dramatice reacÈ›ii - bebeluÈ™ul îÈ™i deschide larg mâinile È™i picioarele, îÈ™i întinde gâtul, apoi strânge mâinile È™i genunchii ca într-o îmbrățiÈ™are, izbucnind în plâns. Zgomotul propriului plâns poate speria din nou copilul È™i îi poate declanÈ™a iar reflexul, creându-se un cerc vicios. PuteÈ›i liniÈ™ti bebeluÈ™ul aducându-i braÈ›ele pe lângă corp È™i aplicând o presiune uÈ™oară pe piept È™i abdomen sau doar strângându-l în braÈ›e.

Prin reflexul Moro, nou-născutul încearcă să îÈ™i păstreze echilibrul È™i să prindă în braÈ›e persoana sau obiectul salvator. Unii bebeluÈ™i sunt mai sensibili decât alÈ›ii È™i pot avea o reacÈ›ie mai mult sau mai puÈ›in pronunÈ›ată, însă acest reflex dispare la 2-4 luni. Reflexul este numit după medicul pediatru german Ernst Moro.

Reflexul automat de mers (al lui Andre Thomas)

Acest reflex este prezent de la naÈ™tere, până la 3-4 luni, apoi reapare în momentul în care copilul învață să meargă. Dacă È›ineÈ›i nou-născutul de sub braÈ›e, cu picioruÈ™ele pe o suprafață plană, acesta va încerca să pășească. Èšinut în aceeaÈ™i poziÈ›ie, nou-născutul va întinde picioruÈ™ele aproximativ 20-30 de secunde pentru a se sprijini, apoi le va îndoi iar È™i va reveni în È™ezut.

Reflexul de apucare sau reflexul Darwinian

Dacă puneÈ›i un deget în palma unui nou-născut, acesta va strânge puternic mânuÈ›a în jurul degetului dumneavoastră. Acest reflex dispare în a doua sau a treia lună È™i îl pregăteÈ™te pe bebeluÈ™ să prindă obiectele în mod voluntar. AveÈ›i grijă însă: bebeluÈ™ul poate oricând să-È™i relaxeze mânuÈ›a, iar obiectul poate cădea necontrolat.


Reflexul Babinski (de agățare plantară)

În momentul în care atingeÈ›i talpa nou-născutului, acesta o curbează È™i îÈ™i îndoaie degeÈ›elele spre interior. Dacă atingeÈ›i talpa spre exterior, de la călcâi spre degetul mare, bebeluÈ™ul va răsfira degetele, îndreptându-le spre exterior. Acest reflex dispare până la 6 luni È™i este o reacÈ›ie opusă față de cea manifestată la maturitate.

Reflexul poziției de spadasin (al lui Magnus și Klein)

În primele săptămâni de viață, nou-născutul È›ine capul pe o parte sau alta atunci când stă pe spate. În momentul în care întoarce capul, braÈ›ul È™i piciorul de pe partea spre care priveÈ™te se întind, iar celălalt braÈ› È™i picior sunt îndoite. Acest reflex îl ajută pe nou-născut să nu se rostogolească È™i, în acelaÈ™i timp, să-È™i poată examina mânuÈ›a.

Reflexul de înot

Dacă scufundaÈ›i sub apă un nou-născut, acesta îÈ™i va È›ine respiraÈ›ia È™i va începe să dea din mâini È™i picioare pentru a înota. Acest reflex se pierde la vârstă de 4-6 luni È™i îl ajută pe bebeluÈ™ să rămână în viață în cazul în care cade în apă. Testarea acestui reflex acasă este foarte riscantă pentru bebeluÈ™, din cauză că poate înghiÈ›i foarte multă apă. Se recomandă ca primele lecÈ›ii de înot să aibă loc după vârsta de trei ani.

Reflexul de extensie încruciÈ™ată a membrelor inferioare

Dacă atingeÈ›i piciorul unui nou-născut, celălalt picior se va îndoi peste primul, în încercarea de a îndepărta obiectul supărător. Acest reflex îl ajută să evite durerea.

Reflexul Galant

Acest reflex a fost numit după medicul neurolog rus, Johann Susman Galant. În timp ce nou-născutul se află cu faÈ›a în jos, atingeÈ›i-i uÈ™or spatele, pe o parte a coloanei vertebrale. Copilul îÈ™i va îndoi corpul spre partea care a fost atinsă. Dacă acest reflex se păstrează după vârsta de 6 luni, poate indica prezenÈ›a unei boli.

Data actualizare: 21-01-2015 | creare: 27-10-2009 | Vizite: 37767
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea nou-născutului
  • VeÈ›i deveni părinÈ›i? Iată ce trebuie să aveÈ›i în vedere
  • Jucăriile noului născut - care sunt È™i cum le alegem?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum