Sarcina, endometrioza și endometrita – Care sunt complicațiile?

©

Autor:

Sarcina, endometrioza și endometrita – Care sunt complicațiile?

Între endometrioză și endometrită este o diferență. Endometrioza este cauzată de creșterea țesutului similar endometrului sau a mucoasei uterine și răspândirea lui în afara cavității uterine. Boala poate afecta și alte organe, cum ar fi: ovarele, trompele uterine, vezica urinară, intestinul, dar și alte zone din interiorul pelvisului. Endometrita apare din cauza unei infecții la nivelul mucoasei uterine, care produce durere și inflamație.


Multe femei sunt îngrijorate că pot exista riscuri crescute în timpul sarcinii, dacă au endometrioză. Conform studiilor realizate de cercetători cu privire la rezultatele sarcinii, majoritatea femeilor vor avea o sarcină normală și necomplicată. Unele studii sugerează că avortul spontan ar putea fi mai frecvent la femeile cu endometrioză, comparativ cu femeile care nu au această problemă de sănătate. Statisticile arată însă că avortul spontan apare la 20-25% dintre sarcini, deci este o complicație destul de frecventă în timpul sarcinii pentru toate femeile.

Gestionarea durerii cronice

Test de sarcină


S-a constatat că femeile cu vârsta cuprinsă între 25-35 de ani pot fi mult afectate de această afecțiune – numită endometrioză – care produce și durere cronică. Boala apare mai rar la pubertate sau după menopauză.  
Gestionarea durerii este un aspect cu adevărat important în endometrioză. Boala, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, poate duce la agravarea ei, la dureri pelvine severe și sângerări. De aceea, medicii consideră că ecografia timpurie a sarcinii este importantă la femeile cu endometrioză. În acest fel, ele se pot asigura că sarcina se dezvoltă normal.


În ciuda impactului destul de mare al bolii asupra uneia din 10 femei aflate la vârsta reproductivă din întreaga lume, în prezent tratamentele pentru endometrioză, pentru gestionarea durerii cronice, nu funcționează la fel pentru toate femeile.  


Uneori boala este asimptomatică și de aceea ea nu este diagnosticată decât întâmplător, în timpul unui examen ginecologic de rutină. Alteori, boala produce durere pelvină și acest simptom este mai intens în timpul actului sexual, al ciclului menstrual, în perioada premenstruală, sau în momentul defecației.


Conform unei supoziții, menstruația retrogradă ar fi o afecțiune care poate cauza endometrioză. În acest caz, sângele menstrual se întoarce prin trompele uterine spre pelvis, în zona din jurul uterului și ovarelor. Acest sânge duce la apariția unui proces inflamator local, provoacă durere și progresia endometriozei. Totuși, există și alți factori care pot cauza endometrioză, cum ar fi de pildă: predispoziția genetică, factorii inflamatori și cei imunitari.


Impactul endometriozei asupra fertilității are legătură cu faza mai severă a bolii, respectiv atunci când prezența endometriomului ovarian (a chistului ce acumulează sânge) interferă cu permeabilitatea tubară. Medicii de familie recomandă femeilor cu endometrioză care doresc să rămână însărcinate să se adreseze unei clinici de fertilizare și ginecologie (cum este Embryos din București) unde sunt medici specialiști de succes (cu rezultate foarte bune în domeniul reproduceriii asistate și în domeniul obstreticii și ginecologiei), pentru alegerea celei mai potrivite opțiuni de tratament, în raport cu starea lor de sănătate din acel moment.


Durerea este un simptom tipic și în endometrită, care poate afecta pacientele și calitatea vieții lor. Boala produce durere pelvină, durere rectală, sau la defecație, dar și dureri lombare. De asemenea, printre simptome apar secreții vaginale modificate, sângerări vaginale anormale, destinderea abdomenului, febră, constipație, senzație de rău, slăbiciune și infertilitate.

Cauzele principale ale endometritei sunt:

  • Obezitatea
  • Bolile cu transmitere sexuală
  • Avortul spontan, avorturile repetate
  • Ruperea membranelor precoce, travaliul prelungit, examinările multiple în travaliu
  • Histeroscopia
  • Folosirea steriletului
  • Tuberculoza pelvină

 

Despre endometrită, medicii specialiști spun că este o patologie benignă și complet vindecabilă; ea poate cauza infertilitate pentru că ar putea duce la eșecul de implantare și avorturi recurente. Tratamentul endometritei se alege în funcție de cauze și severitatea bolii. Uneori se administrează antibiotice și se face realizează internarea pacientei, mai ales dacă endometrita apare după o naștere recentă. În prezent însă, tehnicile de reproducere umană asistată au evoluat și multe boli și afecțiuni se pot trata, ele nefiind astfel o piedică în calea obținerii unei sarcini.


Pentru a preveni endometrita, femeile trebuie să facă un control regulat la ginecolog pentru a preveni complicațiile unor boli cu transmitere sexuală, să efectueze controale de rutină în sarcină, să mențină o igienă cât mai bună, să finalizeze tratamentele cu antibiotice prescrise de medic (în cazul în care suferă de o infecție sau de o boală cu transmitere sexuală).


Data actualizare: 21-08-2023 | creare: 21-08-2023 | Vizite: 643
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: