Osteoporoza - ce trebuie să știi?

©

Autor: [+ revizuiri*]

Osteoporoza - ce trebuie să știi?
Osteoporoza este o problemă care afectează, din păcate, un număr relativ mare de femei. Vă răspundem, în continuare, celor mai frecvente întrebări legate de această afecțiune.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza se caracterizează printr-o transformarea a structurii osoase. Practic, țesutul osos devine spongios, cu o textură asemănătoare buretelui, are o densitate mai scăzută și este mult mai fragil.

Aceste transformări pe care le presupune osteoporoza fac ca oasele să devină mai fragile, fapt pentru care riscul fracturilor crește. Cele mai predispuse la osteoporoză sunt oasele mâinii, șoldului, cât și zonele toracică și lombară.

Riscul de a suferi de această boală este mai mare în cazul femeilor: 40% dintre acestea vor suferi de osteoporoză, față de numai 13%, în cazul bărbaților. Explicația este dată de diferențele hormonale, cât și de faptul că bărbații au, „de la natură”, oasele mai puternice decât cele ale femeilor.

De ce apare osteoporoza?

E bine de știut că osteoporoza e legată de un proces firesc al transformării densității oaselor. După vârsta de 25 de ani, țesutul osos cunoaște un regres, o resorbție, care se accelerează odată cu înaintarea în vârstă, mai cu seamă după instalarea menopauzei, din cauza scăderii nivelului de estrogen din organism.

Pe lângă fondul natural al instalării osteoporozei, boala poate fi influențată și de o serie de factori favorizanți: sedentarismul, lipsa oricărui program de exerciții fizice, carențele de calciu și vitamina D, existența de cazuri de osteoporoză în familie.

Predispoziția la osteoporoză poate fi stimulată și de pierderi drastice în greutate, de dezechilibre hormonale, de consumul excesiv de alcool, fumat, cât și de boli precum ciroza hepatică sau artrita.

Cum se manifestă osteoporoza?

Osteoporoza este cel mai adesea „tăcută”, lipsită de simptome, mai cu seamă în primii ani, de aceea este diagnosticată mai greu. Pot aparea mai târziu dureri, legate de tasări și fracturi.

Un semn al osteoporozei este  scăderea în înălțime, ca urmare a tasării vertebrelor. Tasarea vertebrelor este și cauza unor dureri puternice de spate, care se acutizează în momentul în care sunt ridicate obiecte grele sau când persoana afectată se apleacă. În funcție de poziționarea vertebrelor afectate, poate apărea așa-zisa „cocoașă”, care este mai vizibilă la persoanele mai vârstnice.

Durerile apar și în momentul în care oasele se fracturează, împiedicând adesea desfășurarea firească a activităților de zi cu zi.

În cazurile mai avansate de osteoporoză, calitatea vieții este semnificativ afectată, determinând, mai ales femeile în vârstă, să stea „la pat”. Uneori, fracturile determinate de osteoporoză pot crea situații incompatibile cu o viață normală.

Din acest motiv, trebuie ca mai ales după vârsta de mijloc să fiți atentă la semnele pe care vi le trasmite corpul, pentru a putea depista osteoporoza și a o ameliora, înainte să vă afecteze ireversibil viața.

Cum se poate diagnostica osteoporoza?

Medicul va stabili că suferiți de osteoporoză în principal pe baza unei examinări clinice, strâns legată și de o discuție ce privește istoricul dumneavoastră medical, cât și informații despre stilul de viață pe care îl adoptați. Este important, de asemenea, a se cunoaște eventualele antecedente familiale. Dacă cineva din familia dumneavoastră a suferit de osteoporoză, balanța înclină către un risc suplimentar pentru dumneavoastră.

Pentru confirmare, medicul poate hotărî efectuarea unei testări a densității osoase.

Este osteoporoza tratabilă?

Un răspuns realist este „da și nu”. Tratamentul osteoporozei este mai degrabă caracterizat printr-o atitudine preventivă, de a încetini și de a reduce scăderea densității osoase, ce stă la baza fracturilor.

De ajutor este și depistarea timpurie a primelor semne ale osteoporozei, care permite încetinirea evoluției osteoporozei. Astfel, puteți preveni și ameliora osteoporoza dacă renunțați la consumul regulat de alcool și la fumat, obiceiuri care sunt nocive pentru sănătate în general, și pentru osteoporoză în particular.

Fixați-vă un program de exerciții fizice regulate, care să vă mențină activă. Aveți însă grijă să consultați un medic înainte de a vă apuca de orice formă de activitate fizică, pentru a nu suprasolicita zonele cu probleme ale oaselor.

Includeți în dieta de zi cu zi alimente cu un conținut ridicat de calciu și vitamina D. Iată doar câteva sugestii:  iaurtul, brânza, sardinele, spanacul, varza.

Medicul poate prescrie, de la caz la caz și medicamente care încetinesc scăderea densității osoase. În unele cazuri mai grave, se poate ajunge și la necesitatea efectuării unei intervenții chirugicale.  De regulă, operațiile se impun în cazul fracturilor de șold sau dacă se stabilește un diagnostic de hiperparatiroidism.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre osteoporoză, o puteți face citind articolul Osteoporoza, din Biblioteca medicală.

Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 09-08-2012 | Vizite: 9641
©

Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou posibil tratament pentru osteoporoză
  • Alimentele pe bază de soia ar putea proteja femeile la menopauză de osteoporoză
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum