Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice

Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice

©

Autor:

Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Washington arată că transplantarea de celule stem hematopoietice fetale care sunt expuse la un deficit de vitamină D in utero È™oarecilor de laborator cu nivele normale ale vitaminei determină apariÈ›ia diabetului. Conform oamenilor de È™tiință, anumiÈ›i factori de mediu în perioada intrauterină sau imediat postnatal pot determina existenÈ›a unei susceptibilități la obezitate È™i rezistență la insulină.
Autorii explică faptul că, prin transplantarea celulelor stem hematopoietice ale unor produÈ™i de concepÈ›ie cu deficit de vitamină D unor È™oareci de laborator cărora li s-au administrat anterior suplimente de vitamină D, rozătoarele au dobândit rezistență la insulină. Acest experiment a fost realizat prin hrănirea diferită a celor două grupuri de animale cu patru săptămâni anterior apariÈ›iei sarcinilor, astfel că grupul de la care s-au prelevat celulele a primit o dietă săracă în această vitamină, iar cel căruia i s-au transplantat acestea a primit suplimente.

Ulterior, la opt săptămâni de la transplant, 90% din celulele sanguine ale È™oarecilor primitori de celule stem au fost înlocuite, iar la o lună, 98% din celulele imunitare din fracÈ›ia vasculară epididimală. Prin intermediul testelor de rezistență la insulină, hiperglicemie È™i intoleranță la glucoză, specialiÈ™tii au analizat modificările ce au apărut în organismul È™oarecilor din cel de-al doilea grup.

Astfel s-a observat apariÈ›ia unei rezistenÈ›e periferice la insulină, în condiÈ›iile unei glicemii normale, principalul È›esut afectat în acest sens fiind È›esutul adipos perigonadic, ce conÈ›inea în proporÈ›ie de 99% macrofage M1 pro-inflamatorii provenite de la donatori. De asemenea, a fost identificată È™i o reglare negativă a 657 de gene È™i una pozitivă a 391 de gene din măduva osoasă hematogenă a acestor rozătoare, căile activate cel mai semnificativ fiind Jumonji È™i Jarid2.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat È™i 30 de femei însărcinate È™i copiii acestora în vederea observării posibilelor modificări patologice cauzate de deficitul de vitamină D, iar rezultatele au sugerat o proporÈ›ie de două treimi dintre aceÈ™tia ca prezentând avitaminoze, acestea manifestându-se în mod negativ È™i asupra greutății acestora la naÈ™tere.

Autorii concluzionează subliniind necesitatea programelor de screening È™i tratament a deficitului fetal de vitamină D, întrucât astfel este redus semnificativ riscul ca aceÈ™tia să dezvolte afecÈ›iuni metabolice sau cardiovasculare de-a lungul vieÈ›ii.

sursa: News Medical
foto: urbans/Shutterstock.com

Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 256
Bibliografie
Understanding the developmental link: vitamin D's role in metabolic disease riskhttps://www.news-medical.net/news/20230614/Understanding-the-developmental-link-vitamin-Ds-role-in-metabolic-disease-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • DeficienÈ›a de vitamina D în sarcină poate creÈ™te riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină È™i dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum