Răcești dacă te îmbraci prea subțire?

©

Autor:

Răcești dacă te îmbraci prea subțire?

Cu siguranță unul dintre cele mai primite sfaturi din partea celor dragi de-a lungul vieții este „Pune ceva pe tine dacă ieși, să nu răcești cumva!”. În următorul articol vom discuta următoarele aspecte:

  • Ce sunt răcelile?
  • Legătura dintre frig și infecțiile tractului respirator
  • De ce ai răci dacă te imbraci prea subțire?
  • Rolul îmbrăcămintei
  • Indicații de îmbrăcat în perioada rece


Ce este, de fapt, răceala comună?

O infecție virală a tractului respirator superior, cel mai des fiind cauzată de rhinovirusuri, dar mai rar și de agenți ca virusul respirator sincițial, adenovirusurile, virusurile paragripale sau coronavirusurile. O recunoaștem ușor prin simptomatologie, care constă în durere în gât, congestie nazală, tuse, strănut, mialgii și uneori dureri de cap. În general manifestările durează între 7-10 zile, după care ne revenim, însă persoanele care au sistemul imunitar slăbit din diverse motive pot dezvolta complicații precum bronșita sau pneumonia. (1)

Ce legătură ar putea exista între îmbrăcăminte și răceală?

Totul pornește de la faptul că sezonul răcelilor este în principal cel rece. Pentru foarte mult timp oamenii au considerat că răcim de la temperaturile scăzute, și că unul din modurile prin care ne putem feri de acest lucru este îmbrăcându-ne suficient de gros. Care este, totuși, adevărul?

Frigul nu ne poate cauza în sine o răceală, însă favorizează cu siguranță apariția lor, iar de-a lungul timpului s-au dezvoltat și cercetat multiple teorii cu privire la cum se întâmplă acest lucru.

Cum influențează frigul situația?

  • Umiditatea: Aerul rece, uscat și umiditatea scăzută favorizează transmiterea virusurilor. Modul lor principal de transmitere este prin picături pe care le expirăm, care conțin particule virale. În condiții de umiditate scăzută picăturile se evaporă dar particulele rămân multă vreme suspendate în aer și șansele să fie inspirate de alte persoane sunt mari. În condiții de umiditate mai crescută, picăturile, fiind mai grele, ar cădea mult mai ușor.
  • Vasoconstricția și uscarea mucoasei: Temperaturile scăzute din mediul exterior declanșează inițial vasoconstricția vaselor nazale, ducând la uscarea mucoasei. Deoarece mucusul care există în mod normal la acest nivel are un rol important în filtrarea agenților patogeni aflați în aerul pe care îl respirăm, lipsa acestuia explică de ce intrăm mai mult în contact cu virusuri responsabile de răceli. Cu toate acestea, după un timp suficient în frig apare secreția de mucus și în acest mediu, care ne va ajuta ca barieră de protecție.
  • Slăbește sistemul imunitar: Reducerea rapidă a temperaturii corpului ne slăbește eficiența sistemului imunitar
  • Odată cu venirea sezonului rece tindem să stăm mai mult înăuntru, ceea ce duce la aglomerație în centre comerciale/cafenele/restaurante/școli și un contact mai apropiat între persoane, făcând transmiterea interumană de virusuri mult mai facilă.
  • Stabilitatea virusului la temperaturi scăzute: Multiple studii au dovedit că virusurile responsabile de răceli au o stabilitate crescută la temperaturi scăzute. (2, 3, 4)


Ce rol are, atunci, îmbrăcămintea?

În primul rând este important să înțelegem ce se întâmplă în corpul nostru odată ce îl expunem la temperaturi scăzute.

Ce i se întâmplă corpului la expunerea la frig?

Corpul nostru produce constant căldură ca produs secundar al activității sale metabolice, din care o parte se pierde în mediul înconjurător, în general aceste două fiind în echilibru. Pentru a-l menține, dispunem de multiple mecanisme, un sistem izolator format din piele, țesut subcutanat și grăsime și o multitudine de receptori termici, cei mai importanți în cazul nostru fiind cei periferici din piele. (5, 6, 7)

Prin purtarea hainelor din materiale adecvate sezonului rece, care au calitatea de a reține căldura emanată de corpul nostru, ne protejăm de temperaturile scăzute de afară, și limităm și manifestările precum tremuratul și vasoconstricția, deoarece receptorii din piele nu vor simți aerul rece în aceeași măsură. În caz contrar, dacă nu purtăm haine adecvate sau nu suficiente straturi, și rămânem în frig o perioadă suficientă de timp, nu doar că riscăm să contactăm virusuri sau să le favorizăm activitatea în organism, dar riscăm și să dezvoltăm complicații precum hipotermia și degerăturile. (7, 8)

Cum să ne îmbrăcăm în perioada rece?

Este necesar în primul să știm ce tipuri de materiale sunt recomandate pentru perioada rece, iar printre recomandări se află bumbacul, lâna, blana sau pielea, fie ele naturale sau artificiale. Se pare că acestea au, printre altele, un efect de insulație (reducere a transferului de căldură dintre corp și mediu) important. (8)

În al doilea rând este important să știm să ne îmbrăcăm în mai multe straturi pentru a ne putea adapta la diferențele de temperatură din timpul zilei, când intrăm sau ieșim din spații cu temperaturi diferite. În prezent există multiple bloguri și articole care tratează mult mai detaliat acest subiect. (9)

În concluzie, deși nu răcim doar pentru că am ieșit afară îmbrăcați prea subțire, trebuie să recunoaștem că îmbrăcămintea adecvată sezonului rece ne poate salva de multă bătaie de cap, și poate uneori ar fi bine să ascultăm sfatul de a mai pune ceva pe noi.


Data actualizare: 06-01-2022 | creare: 06-01-2022 | Vizite: 1442
Bibliografie
1. Common Colds: Protect Yourself and Others https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html
2. Frigul, o cauza reala a racelii si gripei? https://www.sfatulmedicului.ro/Gripa/frigul-o-cauza-reala-a-racelii-si-gripeii_12577
3. https://www.consumerreports.org/health-wellness/cold-weather-make-you-sick/
4. https://www.sfatulmedicului.ro/Gripa/frigul-o-cauza-reala-a-racelii-si-gripeii_12577
5. Daanen, H. A., & Van Marken Lichtenbelt, W. D. (2016). Human whole body cold adaptation. Temperature (Austin, Tex.), 3(1), 104–118. https://doi.org/10.1080/23328940.2015.1135688
6. https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/what-happens-to-your-body-when-its-gets-cold-a7400721.html
7. Hall, J. E. (2015). Guyton and hall textbook of medical physiology (13th ed.). W B Saunders.
8. Gilligan, I. (2018). How Clothes Work to Keep Us Warm. In Climate, Clothing, and Agriculture in Prehistory: Linking Evidence, Causes, and Effects (pp. 56-65). Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/9781108555883.004
9. https://www.mulberryscleaners.com/blog/best-fabrics-for-winter-or-cold-weather/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum