Dieta low-carb: avantaje şi dezavantaje

Dieta low-carb: avantaje ÅŸi dezavantaje

©

Autor:

Dieta low-carb: avantaje ÅŸi dezavantaje

Dieta low-carb constă în reducerea cantității de carbohidraÈ›i consumată zilnic. CarbohidraÈ›ii - cunoscuÈ›i È™i sub denumirea de zaharide sau glucide - reprezintă macronutrienÈ›i necesari organismului pentru o bună funcÈ›ionare. CarbohidraÈ›ii se clasifică, în funcÈ›ie de structura lor chimică, în carbohidraÈ›i simpli (monozaharide È™i dizaharide) È™i carbohidraÈ›i complecÈ™i (polizaharide).

Alimentele care au în componență amidon, precum fasolea, lintea, cartofii, mazărea, pâinea integrală sau cerealele fac parte din categoria carbohidraÈ›ilor complecÈ™i, în timp ce zaharurile unice sau zaharurile formate prin legarea a două molecule de monozaharide se încadrează în categoria carbohidraÈ›ilor simpli. AceÈ™tia din urmă sunt incriminaÈ›i pentru creÈ™terea în greutate, deoarece pot duce la creÈ™teri bruÈ™te ale nivelului de zahăr din sânge. (1) (2) (7)

Unul dintre rolurile esenÈ›iale ale carbohidraÈ›ilor este acela de a asigura energia necesară organismului pe termen lung, celulele corpului folosind glicogenul (polizaharid compus din mai multe molecule de glucoză, rezultat în principal din digestia carbohidraÈ›ilor) pentru îndeplinirea acestei nevoi. Glicogenul nefolosit de către organism va fi stocat la nivelul ficatului È™i al muÈ™chilor, în vederea utilizări ulterioare. Capacitatea de stocare a glicogenului la nivelul musculaturii este de aproximativ 500 grame, iar la nivelul ficatului de 100 grame. Atunci când cantitatea de zaharuri consumată este mult prea mare È™i conÈ›inutul de glicogen depășeÈ™te capacitatea de stocare a organismului, carbohidraÈ›ii se pot transforma în molecule de trigliceride, urmând a se depune sub formă de grăsimi. (1) (2)

Consumul pe termen lung de carbohidraÈ›i în cantități mari are ca rezultat creÈ™terea în greutate. DeÈ™i carbohidraÈ›ii sunt consideraÈ›i principalii vinovaÈ›i pentru obezitate, eliminarea acestora în totalitate din alimentaÈ›ia zilnică este contraindicată, deoarece ar putea atrage după sine È™i carenÈ›a unor nutrienÈ›i esenÈ›iali. Există o întreagă discuÈ›ie referitoare la avantajele È™i dezavantajele unei alimentaÈ›ii sărace în carbohidraÈ›i, în jurul dietei low-carb planând multe controverse. (1) (2)

Care sunt beneficiile dietei low-carb?

În majoritatea situaÈ›iilor, dieta low-carb este utilizată cu scopul scăderii în greutate. Conform studiilor, dieta low-carb este superioară altor regimuri alimentare, în special datorită faptului că pierderea în greutate se înregistrează rapid, în primele 6-12 luni. Sunt înregistrate, de asemenea, pierderi în greutate È™i în primele 2-3 săptămâni, în urma eliminării excesului de apă din organism. Datorită limitării consumului de glucide, pofta de mâncare tinde să fie redusă, astfel fiind scăzute riscurile de a mai consuma alimente în momente neoportune. Majoritatea oamenilor pot pierde aproximativ 1-5 kilograme pe săptămână, atunci când limitează consumul de carbohidraÈ›i È™i numărul de calorii consumate zilnic scade cu 500-750 de calorii. (4) (5)

Controlul pe termen lung al cantității de zahăr din sânge reduce È™ansele de apariÈ›ie a sindromului metabolic È™i este, de asemenea, recomandat pacienÈ›ilor diagnosticaÈ›i cu diabet zaharat. Deoarece sindromul metabolic este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a unei afecÈ›iuni cardiovasculare, alimentaÈ›ia săracă în glucide contribuie inclusiv la prevenirea acestor boli. ConcentraÈ›ia de zahăr din sânge poate fi scăzută prin reducerea cantității de carbohidraÈ›i consumată sau prin consumul carbohidraÈ›ilor complecÈ™i naturali. Alimentele naturale È™i care conÈ›in minerale, fibre, fitonutrienÈ›i sau vitamine esenÈ›iale, sunt recomandate, deÈ™i pot conÈ›ine carbohidraÈ›i. (2) (5)

Controlul asupra glucidelor reprezintă piatra de temelie a controlului glicemic în diabetul insulino-dependent È™i în diabetul non-insulinodependent. Prin reducerea cantității de zaharuri consumată este îmbunătățit indicele glicemic, studiile recente demonstrând faptul că dieta low carb oferă îmbunătățiri inclusiv în ceea ce priveÈ™te markerii factorilor de risc cardiometabolici. SpecialiÈ™ti de la Duke University Medical Center au constat, în urma unui studiu, că sunt necesare doar È™ase luni în care să fie restricÈ›ionat consumul de glucide, pentru a se reduce tratamentul pentru diabet. Tratamentul diabetului a fost redus sau eliminat de către 95,2% dintre participanÈ›ii care au luat parte la studiu menÈ›ionat. (1) (4) (5) (8)

Dietele cu conÈ›inut scăzut de glucide stimulează creÈ™terea cantității lipoproteinelor cu densitate mare din sânge (HDL, denumit È™i colesterolul bun), în timp ce cantitatea de lipoproteine de densitate mică (LDL, considerat colesterolul rău) scade. Acest lucru duce la o scădere a riscului de apariÈ›ie a bolilor cardiovasculare, fiind astfel confirmată pentru a doua oară importanÈ›a dietelor sărace în carbohidraÈ›i împotriva acestor boli. (3) (4)

Dieta ketogenică, bazată pe consumul unor cantități mari de grăsimi È™i pe reducerea drastică a consumului de carbohidraÈ›i, s-a dovedit a fi benefică împotriva epilepsiei la copii, specialiÈ™tii din domeniu studiind inclusiv efectele asupra altor condiÈ›ii ale creierului, precum boala Alzhaimer sau Parkinson. Aceste diete au fost folosite încă din anul 1920, înainte de apariÈ›ia primelor medicamente împotriva epilepsiei, în aproximativ jumătate dintre cazuri fiind reduse numărul de crize convulsive. (3) (4) (9)

Care sunt dezavantajele dietei sărace în carbohidraÈ›i?

Un studiu amplu, efectuat între anii 1999 È™i 2010, oferă o concluzie mai puÈ›in fericită: aportul scăzut de carbohidraÈ›i pe termen lung ar putea creÈ™te riscul de mortalitate prematură, cauza fiind adesea o boală cronică. Acest lucru este cauzat însă de gestionarea nefastă a dietei È™i de abordarea incorectă a conceptului. Astfel, riscurile de deces prematur cresc exclusiv la persoanele care pun un accent deosebit pe consumul de proteine animale, alimente ce nu conÈ›in carbohidraÈ›i, dar care pot contribui la creÈ™terea colesterolului rău, eliminând aproape complet din alimentaÈ›ie fructele È™i fibrele, alimente care conÈ›in carbohidraÈ›i, dar care oferă totodată minerale È™i vitamine extrem de necesare supravieÈ›uirii organismului. NutriÈ›ioniÈ™tii recomandă consumul în mod echilibrat al tuturor alimentelor sărace în calorii, astfel încât să fie obÈ›inuÈ›i nutrienÈ›i necesari din fiecare categorie de alimente. Pot fi consumate ouă, carne, peÈ™te, lactate sau legume, în cantități adecvate, punând accent pe diversitate. (10)

RenunÈ›area bruscă la dietă ar putea determina îngrășarea. La fel ca în cazul multor altor regimuri alimentare, în cazul abandonării planului de alimentaÈ›ie stabilit este posibil ca toate kilogramele pierdute să fie puse la loc. Atunci când se doreÈ™te renunÈ›area la dietă, acest lucru trebuie să se realizeze treptat, în etape, pentru ca È™ansele de menÈ›inere la greutatea obÈ›inută să fie mai mari, dar È™i pentru a se putea È›ine sub observaÈ›ie greutatea corporală. (11)

Trebuie luat în considerare inclusiv efectul secundar temporar, care apare în primele săptămâni de la începerea dietei. În încercarea sa de a modifica sursa principală de energie, în timpul tranziÈ›iei, organismul se poate resimÈ›i. Este posibil ca în primele zile să apară dureri de cap, constipaÈ›ie, diaree, oboseală sau o senzaÈ›ie de letargie. Cele mai comune cauze ale acestor simptome sunt deshidratarea sau deficienÈ›a de sare, cauzată de creÈ™terea cantității de urină produsă. Simptomele pot fi minimalizate prin reducerea etapizată a cantității de carbohidraÈ›i consumaÈ›i È™i prin consumul de apă. (11)


Data actualizare: 13-03-2020 | creare: 24-05-2019 | Vizite: 3982
Bibliografie
(1) What Are the Key Functions of Carbohydrates? link: https://www.healthline.com/nutrition/carbohydrate-functions
(2) What you need to know about carbs, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161547.php
(3) 10 Health Benefits of Low-Carb and Ketogenic Diets, link: https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-low-carb-ketogenic-diets
(4) Low Carbohydrate Diet, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084
(5) Low-carb diet: Can it help you lose weight? link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/low-carb-diet/art-20045831
(6) How low carb is keto? link: https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/how-low-carb-is-keto
(7) What Are Carbohydrates? link: https://www.livescience.com/51976-carbohydrates.html
(8) The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633336
(9) An Overview of the Ketogenic Diet for Pediatric Epilepsy, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533608326138
(10) Low-carb diets 'are unsafe and should be avoided', link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322881.php
(11) Disadvantages of a Low-Carbohydrate Diet, link: https://www.livestrong.com/article/418699-disadvantages-to-a-low-carbohydrate-diet
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta low-carb: care sunt alimentele sărace în carbohidraÈ›i?
  • Reducerea consumului de carbohidraÈ›i ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2
  • Reducerea necontrolată a consumului de carbohidraÈ›i poate avea importante efecte negative asupra sănătății
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum