Protejarea fertilitatii (partea a II a)

©

Autor:

Protejarea fertilitatii (partea a II a)
Dupa cum am mentionat in prima parte a acestui articol este foarte important sa aveti un stil de viata sanatos caci obiceiurile sanatoase promoveaza sanatatea fizica, mentala si cea a sistemului reproductiv si a fertilitatii.

Avertizari in ceea ce priveste alimentele procesate, indulcitori si carbohidrati care ridica nivelul de zahar si insulina din corp, ce afecteaza ovarele (sensibile la nivelul de insulina si glucoza din sange). Specialistii ne informeaza ca o masa corporala cuprinsa intre 20 si 25 este normala, si ca atat supraponderabilitatea cat si subponderabilitatea sunt la fel de periculoase pentru fertilitate.

Fertilitatea optima la orice varsta depinde de echilibrul hormonal, ce poate fi afectat negativ si de factori externi, cum ar fi mediul poluat cu toxine. In timp ce fertilitatea este afectata de toxine acumulate in timp, expuneri repetate si regulate la un mediu toxic, in prezent s-au raportat tot mai multe cazuri de infertilitate cauzate de diverse toxine (din apa, aer, sol, alimente) la femei cu varsta pana in 25 de ani. Din pacate multe din substantele utilizate in compozitia unor produse sau emanate in urma proceselor unor industrii nu sunt testate suficient si eficient de aceea se impune sa solicitam guvernelor o politica mai severa privind protectia mediului si responsabilitatea sociala, gasirea unor alternative mai sigure, mai sanatoase.

In continuare va prezentam o serie de alti factori nocivi care ne ameninta fertilitatea.

Protejati-va fertilitatea ! de...

>>> Protejarea fertilitatii de infectii genitale, de BTS

Vaginite frecvente, infectii genitale si infectii ale tractului urinar pot dauna grav fertilitatii. Candidoza, tricomoniaza (trichomonas vaginalis) sunt destul de frecvent intalnite, chlamidya si gonoreea sunt cele mai raspandite, afectand tuburile fallopiene. Un istoric ginecologic cu frecvente vaginite va alerta medicul cu privire la posibilitatea de a fi dezvoltat o adeziune pelvica si un blocaj al tuburilor fallopiene (pot fi corectate cu ajutorul chirurgiei plastice).

Impactul BTS asupra sistemului reproductiv si fertilitatii:
* * BTS conduc la boli inflamatorii ale pelvisului (PID) ce cauzeaza daune severe aspra organelor reproductive si fertilitatii;
* * cicatrizarea, cresterea de tesut cicatricial in exces la nivelul uterului, organelor reproducatoare;
* * blocarea tuburilor fallopiene cu lichid (ca si efect rezidual al infectiei) ceea ce impiedica conceptia si chiar implantarea unui embrion;

Cea mai buna protectie impotriva infectiilor genitale este stabilitatea in viata sexuale (un singur partener, fidel) si alegerea unei metode potrivite de contraceptie (prezervativul, diafragma cu spermicide). Unele pilule contraceptive pot oferi o protectie minima impotriva infectiilor genitale deoarece ingroasa mucusul cervical creand un mediu nefavorabil dezvoltarii infectiei.
Preventia este cea mai buna solutie si de aceea se recomanda efectuarea testelor medicale de rutina, controlul ginecologic de rutina si cele de depistarea a cancerului de col uterin.

Varsta 20 de ani – frecventa factorilor de risc asupra fertilitatii

La aceasta varsta cel mai mare risc pentru fertilitatea unei femei este ignoranta conform specialistilor in domeniu, daca ne gandim la riscul major legat de BTS (chlamydia, gonoreea, HPV ce produc daune severe la nivelul tuburilor fallopiene si sanatatii reproductive).
Un alt factor de risc major la aceasta varsta este fumatul ce afecteaza metabolismul estrogenului si constituie o toxina pentru ovule.
Avand in vedere ca femeile se nasc cu un numar fix de ovule este bine sa avem grija de ele inca de la varsta adolescentei.

>>> Protejarea fertilitatii de stres emotional

Legatura din stres si conceptie este una stransa si se antreneaza intr-un cerc vicios : astfel incat puteti ajunge intr-un punct in care este greu sa delimitati unde stresul a contribuit la o problema de fertilitate si unde problema de fertilitate a generat stres. De asemenea s-a stabilit din punct de vedere medical ca unele femei care aparent nu prezinta nici un motiv al dificulatilor de conceptie (in afara stresului la care suntem supusi majoritatea dintre noi) va raspunde la un tratament medicamentos de imbunatatire a functiei hipotalamusului sau unor terapii de eliminare a stresului.
Cert este ca stresul genereaza dezechilibre hormonale, iar acestea afecteaza functiile aparatului reproducator si fertilitatea. Acest blocaj se datoreaza productiei in exces a substantei toxice numite oxitocina (aceeasi produsa si la nastere insa care poate dauna fertilitatii).

Varsta 30 de ani - factori de risc asupra fertilitatii

Pe masura ce imbatranim sistemul nostru reproductiv sufera un impact cumulativ al stresului, un stil de viata nesanatos, alegeri gresite in ceea ce priveste dieta si toxine acumulate in organism.
Cel mai mare inamic al fertilitatii la varsta de 30 de ani este stresul datorat carierei profesionale (dorinta femeii de a-si dezvolta cariera, stresul si oboseala in detrimentul conceptiei). Pentru a-si proteja fertilitatea ea trebuie sa apele la activitati reducatoare de stres: exercitiu fizic moderat, exercitii de relaxare (yoga, Pilates), relatii interpersonale solide de sustinere si intelegere, meditatie, consiliere si nu in ultmiul rand terapia prin ras.
Una dintre cele mai bune solutii pentru a combate declinul fertilitatii provocat de stres este angajarea in antrenamente de yoga pentru fertilitate (aceasta versiune este diferita de cele pentru dobandirea puterii, intarirea abdomenului, etc si pot fi daunatoare conceptiei). Hormonii de stres determina modificari fiziologice, inclusiv reducerea fluxului sangvin catre organele interne (ovare, uter) ce afecteaza in mod negativ fertilitatea.
Yoga pentru fertilitate se bazeaza pe stadiile din ciclul menstrual al femeii si ofera echilibru hormonal, deschiderea regiunii pelviene, calmarea sistemului nervos central (ce opreste eliberarea hormonilor de stres).
Insa indiferent de pasii pe care ii urmeaza o femeie pentru a-si proteja fertilitatea in tinerete, dupa 35 de ani aceasta intra in declin. Desi pentru o femeie infertila exista in prezent posibilitatea crioprezervarii ovulelor, aceasta procedura nu reprezinta o optiune inca pentru femeile care isi amana conceptia doar din motive sociale.

Impactul stresului asupra fertilitatii:
* * un nivel ridicat de oxitocina conduce la intreruperea ciclului menstrual;
* * deficiente de nutritie – deoarece cand este stresat organismul consuma nutrientii mai repede;
* * daca nutrientii consumati de stres nu sunt luati din alimente, suplimente nutritive are loc scaderea imunitatii.

Desi aparent femeile fac mai bine fata stresului decat barbatii, ele sunt afectate pe termen lung de aceasta agitatie si dezechilibru corporal.
1. Mancati regulat si intr-o atmosfera relaxata, placuta.
2. Consumati alimente bogate in vitaminele A, B, C si E, flavonoizi, calciu, magneziu, seleniu si acizi grasi esentiali.
3. Beneficiati de efectele masajului si terapiilor de eliminare a stresului (yoga, Pilates, acupunctura etc)

>>> Protejarea fertilitatii de exercitiul fizic excesiv sau absent

Sedentarismul sau statul prelungit in picioare afecteaza starea generala de sanatate si a organelor abdominale, reproducatoare - si deci sanse mai mici de conceptie. Lipsa unui flux sangvin corespunzator, a tonifierii musculare, atrofieri musculare pun serios in pericol fertilitatea.
Pe de alta parte exercitiul fizic excesiv si riguros poate dauna grav fertilitatii. Aceasta este de fapt o mosternire genetica. Atunci cand rezervele de mancare erau foarte mici oamenii urmareau turmele de animale pentru a gasi hrana, apa sau fructe, cereale. In mod evident o sarcina ar fi impiedicat deplasarea organizata a micii comunitati si astfel pentru a mari sansele de supravietuire a speciei in timpul foametei, natura a construit un mecanism care sa opreasca procesul de ovulatie (amenoree) consumator de energie si factor care ar fi impiedicat deplasarea pe distante foarte mari. Un mecansim asemenator afecteaza posibilitate de conceptie a unei femei/ barbat care face efort fizic sustinut, riguros.

>>> Protejarea fertilitatii de chirurgia plastica estetica genitala/ pelviana

Chirurgia tractului reproductiv si chirurgia pelviana - impact asupra fertilitatii:
* * dezvoltarea unui tesut cicatricial aderent in interiorul cavitatii abdominale cauzat de infectii pelvice sau chirurgia abdominala- afecteaza buna functionare a sistemului reproducator;
* * interventiile chirurgicale pentru ruptura de apendice, restaurarea intestinelor, cezariana, sarcina ectopica, indepartarea unui chist ovarian pot afecta functionarea unor elemente ale sistemului reproductiv;
* * tesutul in exces din jurul ovarelor, tuburilor fallopiene si uterului impun restrictii asupra mobilitatii naturale ale organelor interne, organelor abdominale, organelor genitale, dar si traseul ovulelor sau spermatozoizilor.

>>> Protejarea fertilitatii de metode de contraceptie necorespunzatoare organismului dvs.

Daca pe viitor va doriti sa deveniti mama este bine sa aveti cunostinte despre avantajele si dezavantajele diverselor metode contraceptive si care sunt mai putin nocive corpului si fertilitatii dvs. Orice femeie ar trebui sa faca o alegere la un moment dat in ceea ce priveste stilul sau de viata, viata sa sexuala si intemeierea unei familii.
Astfel in perioada 18-30 de ani daca femeia considera ca va mai trece o perioada de cel putin 5 ani pana la momentul conceptiei contraceptia hormonala poate fi solutia potrivita pentru ea. Dintre toate se recomanda cu precaderea folosirea pilulei contraceptive in locul altor medicamente ce pot compromite serios functiile sistemului hormonal. Atentia insa, daca in viata sexuala nu exista un partener stabil se recomanda utilizarea prezervativului pentru protectia impotriva BTS.
Insa dupa varsta de 30 de ani medicii recomanda alegerea unei alte variante de contraceptie (exclus metodele hormonale) : diafragma, prezervative, creme vaginale cu spermicide, etc.

>>> Protejarea fertilitatii prin identificarea semnelor si simptomelor neobisnuite: monitorizati fiecare durere

Simptome – semnale de alerta pentru a va proteja fertilitatea: menstruatii lungi, dureroase, act sexual dureros, scurgeri sangerii intre menstruatii, dureri in zona pelviana. Cauze posibile? Endometrioza si fibroamele uterine ce afecteaza capacitatea de conceptie a femeii.

>>> Protejarea fertilitatii de temperaturi ridicate

Temperatura este strans legata de fertilitate, insa pentru barbati reprezinta o preocupare majora. Pentru a functiona corespunzator testiculele barbatului trebuie sa fie mentinute la o temperatura constanta, potrivita, recoroasa (aproximativ 35, 5-36 grade C).

De evitat:
baile fierbinti, apa fierbinte, sauna, jacuzzi, panatalonii/ lenjeria intima/ boxerii stramti, frictiunea intensa si prelungita (ciclism).

Impactul temepraturii ridicate asupra fertilitatii masculine:
* * diminueaza productia de sperma;
* * reduce calitatea si motilitatea spermatozoizilor.

>>> Protejarea fertilitatii de suplimente pentru amplificarea performantelor sexuale

Impactul suplimentelor ce promit performante sexuale ridicate:
* * tulburari hormonale;
* * reduc capacitatea spermatozoidului de a penetra ovulul.

>>> Protejarea fertilitatii de lubrifiante

Lubrifiantele folosite in timpul actelor sexuale (creme vaginale) afecteaza calitatea spermei.

>>> Protejarea fertilitatii de radiatii, agenti anti-cancer (chimioterapie)

Impactul radiatiilor asupra fertilitatii:
* * radiatiile in zona pelvisului sau asupra testiculelor pot stopa productia de sperma (de aceea se folosesc scuturi protectoate pentru zonele de risc) ;
* * radiatiile in zona superioara a picioarului sau zona abdominala superioara pot cauza vatamari ale testiculelor, insa productia de sperma isi poate reveni ulterior (cu tratament) ;
* * terapiile cu radiatii legate de transplantul de maduva de obicei cauzeaza infertilitate insa in ultimii ani s-au facut incercari de reversibilitate in anumite cazuri;
* * in cazul femeilor radioterapia la nivel abdominal afecteaza functionarea ovarelor (de aceea se procedeaza la relocarea chirurgicala a ovarelor in timpul tratamentului) ;
* * poate determina adeziunea la nivelul tesuturilor pelviene;
* * provoaca daune cromozomiale la nivelul ovulelor.

Pentru fete, ovarele sunt foarte sensibile la chimioterapie si radiatii dupa atingerea pubertatii si riscul creste pe masura ce inainteaza in varsta (aminti-va ca femeile se nasc cu un numar finit de ovule, care daca sunt distruse, este distrusa si abilitatea femeii de a concepe cu propriile ovule).
In cazul riscului de infertilitate ca urmare a acestor terapii toxice atat femeile cat si barbatii pot apela la tehnci de crioprezervare a ovulelor si spermei inainte de inceperea tratamentelor. Acest fapt este extrem de util parintilor ce depisteaza teribilul cancer la adolescenti. De asemenea daca sunteti infertil/a puteti apela la ovule/ sperma donata. (Protejarea fertilitatii prin crioprezervarea ovulelelor/ spermatozoizilor).

>>> Protejarea fertilitatii de boli

Antecedente medicale, afectiuni ce afecteaza fertilitatea:
> fibroame uterine;
Tumori benigne ce se dezvolta in interiorul sau exteriorul uterului sau tesuturilor uterine moi: sangerare vaginala, durere pelvica, infertilitate.
> afectiuni ale uterului;
> tulburari de ovulatie;
> boli inflamatorii pelviene;

Acestea sunt cauzate de infectiile sau inflamatiile ce trac prin vagin catre uter si tuburile fallopiene, rezultand acumularea de fluide si blocarea sistemului reproductiv.
> vatamarea /blocarea tuburilor fallopiene (cu tesut cicatricial sau fluid in urma unor infectii pelviene) ;
> endometrioza;
Dezvoltarea excesiva a celulelor endometriale in afara uterului (pe tuburile fallopiene, ovare, suprafata externa a uterului, intestine sau alte organe abdominale) : durere menstruala acuta, durere pelvina sau in timpul miscarilor intestinale, act sexual dureros.
- interfereaza cu procesul de ovulatie si de implantare a unui embrion.

Boli ce afecteaza fertilitatea:
> BTS ;
> febra hepatica;
> boli ale ficatului si rinichilor ;
Atat filtrele ficatului cat si cele renale indeparteaza deseurile celulare substantele toxice si impuritatile din sangele dvs. O acumulare de astfel de substante nocive si hormoni nemetabolizati (nedescompusi chimic) in sange interfereaza cu ciclul menstrual si procesul de ovulatie. In general tratarea acestor probleme, rezolva si problemele de fertilitate datorate acestor cauze.

> tulburari ale glandei tiroide;
O intensificare a metabolismului din cauza supraproductiei tiroidei (hipertiroidism) va arde estrogenul din corp mai repede decat acesta il produce. Fara estrogen procesul de ovulatie nu este posibil.
In contrast daca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni (hipotiroidism) corpul va acumula prea mult estrogen si va determina cresterea nivelului de prolactina din organism ce impiedica functionarea normala a ovarelor.

> diabetul, rezistenta la insulina;
Nivelul ridicat de insulina din organism stimuleaza in mod anormal ovarele sa produca cantitati ridicate de hormoni masculini ce blocheaza ovulatia.

> hipertensiune
Hipertensiunea (tensiunea arteriala ridicata) este adesea asociata cu tulburari ale glandei suprarenale ce determina o productie excesiva de hormoni masculini (androgeni). Un nivel ridicat de androgeni intrerupe functionarea normala a ovarelor si provoaca perturbarea caracteristicilor feminine secundare.

> hiperactivitatea glandei suprarenale;
> tulburari neurologice;

Orice dereglare a sistemului nervos central tulbura si relatia de coordonare dintre hipoptalamus, glanda pituitara si ovare. In cazul in care aveti convulsii, epilepsie, tulburari de vedere, un simt olfactiv foarte, ameteli, pierderi ale echilibrului, dureri de cap cronice puteti suferi de anumite boli neurologice si trebuie sa consultati atat medicul curant cat si specialistul ginecolog pentru a va indruma in privinta conceptiei.

> daune ale glandei pituitare;
O glanda pituitara ce nu functioneaza normal nu mai poate controla productia de hormoni tiroidieni, hormoni suprarenali, nivelul de zahar din sange si experimenteaza tot felul de simptome dintre care cel mai frecvent este oboseala cronica. Astfel procesul de ovulatie este stopat.

Tratamente ce afecteaza fertilitatea
Biopsia celulelor mucusului cervical, chirurgia laser, criochirurgia pot fi folosite pentru tratarea unor afectiuni detectate intr-o analiza Papanicolau. Oricare din aceste proceduri pot scadea calitatea mucusului cervical pana in punctul in care impiedica spermatozoizii sa circule catre uter.

Varsta 40 de ani – factori de risc major asupra fertilitatii

Orice degradare a volumului rezervei ovariene si a fertilitatii feminine incepute inca de la 30 de ani, este accelerata in jurul varstei de 40 de ani, iar femeia trebuie sa fie realista si sa inteleaga ca s-ar putea sa nu mai ramana insarcinata cu propriile ovule. Acest declin al fertilitatii anunta necesitatea fertilizarii cu ajutorul asistentei medicale.
In timp ce unele femei realizeaza un mic revers al efectelor imbatranirii asupra sanatatii reproductive prin odihna suplimentara, eliminarea stresului, consumul ridicat de apa filtrata, pura si de alimente sanatoase, bogate in nutrienti si minerale, altele apeleaza la tratamentele de fertilitate.

Pentru protejarea fertilitatii:


1. Realizati o examinare individuala, zilnica a sanilor
- astfel veti putea preveni / diagnostica timpuriu o boala extrem de frecventa in randul femeilor ce afecteaza grav fertilitatea, cancerul mamar. Verificati textura pielii si forma sanilor, orice eliminare de lichid galbui sau sangeriu de la nivelul mameloanelor, denivelari in continutul sanilor, dureri sau umflaturi. Mergeti la un control mamar de rutina cel putin o data pe an.
2. Evitati un stil de viata care sa favorizeze hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace.
3. Evitati suprasolicitarea fizica, suprasolicitarea intelectuala, activitatea sexuala excesiva si exercitiul fizic riguros. Excesele dauneaza fertilitatii dvs.
4. Cautati echilibrul in viata dvs, inclusiv in ceea ce priveste odihna si stilul de viata – preveniti infertilitatea.

Data actualizare: 10-05-2019 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 14851
Bibliografie
Prelungirea fertilitatii -link:
https://www.menstruation.com.au/fertility/fertilitywise.html

Cum sa fii fertila mai mult timp -link:
https://ezinearticles.com/?How-to-Stay-Fertile-Longer?&id=2026508

Fertilitatea si varsta - cum sa fii fertila mai mult timp? -link:
https://www.natural-fertility-prescription.com/how-to-stay-fertile-longer/

Protejarea fertilitatii -link:
https://www.rmaphiladelphia.com/preservingfertility.php

Prezervarea fertilitatii -link:
https://www.squidoo.com/preservefertility

Cum va puteti proteja fertilitatea? -link:
https://www.vitalab.co.za/content.asp?subID=47

Chimioterapia si protejarea fertilitatii -link:
https://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Cancertypes/Lymphomanon-Hodgkin/LivingwithNHL/Fertility.aspx

Apararea fertilitatii -link:
https://www.womens-health.co.uk/preserving-your-fertility.html

Probleme ale tuburilor fallopiene si infertilitatea feminina -link:
https://www.getting-pregnant-tips.com/fallopian-tubes.html

Alegerea stilului de viata- efectul asupra fertilitatii feminine -link:
https://www.bellaonline.com/articles/art59641.asp

Preveniti infertilitatea -link:
https://www.ehow.com/how_2048249_prevent-infertility.html

Fertilitatea masculina si factori nocivi -link:
https://www.janelindsay.com.au/mens-health/fertility.html

Copii miracol - fertilitatatea si factori daunatori analizati -link:
https://www.ivf.com/ch9mb.html

Protejeaza-ti fertilitatea -link:
https://www.seattlewomanmagazine.com/articles/mar08-2.htm

Protejarea fertilitatii- ce poti sa faci pentru ati proteja sansele de a deveni mama-sanatatea reproductiva -link:
https://findarticles.com/p/articles/mi_m0846/is_1_23/ai_107488125/?tag=content;col1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: