Etape de testare fertilitate la barbati - ghid prima examinare de infertilitate

©

Autor:

Etape de testare fertilitate la barbati -  ghid prima examinare de infertilitate
Atunci cand cuplul constata ca ar putea avea o problema de fertilitate, primul pas il reprezinta contactarea unui specialist in vederea unei examinari si stabilirea unui diagnostic exact. Este bine ca la prima programare ambii parteneri sa mearga la un specialist in sanatatea reproductiva pentru a discuta despre problema fertilitatii.

Primul pas in testarea fertilitatii masculine este vizita la un urolog care va realiza primele analize si va incerca sa realizeze un profil al pacientului pe baza a unui set de intrebari ce tin de relatarea istoricului medical si reproductiv, medicamentos si chirurgical, precum si stil general de viata si calitatea si sanatatea vietii sexuale.

O examinare medicala generala este menita sa stabileasca starea generala de sanatate a ambilor parteneri, cu atentie deosebita acordata organelor sexuale externe, caracteristicilor secundare masculine (dezvoltarea tesutului mamar, tiparul de pilozitate corporala/faciala) care ar putea fi indicii pentru posibile probleme hormonale.

Pentru a va facilita prima vizita incercati sa realizati deja o lista cu acest istoric general. De asemenea, redactati un istoric medical general al femeilor si barbatilor din familia dvs pentru a incerca identificarea unei posibile mosteniri genetice. Obtineti informatii relevante legate de sarcina mamei dvs, indicii ce ar putea explica anumite probleme de fertilitate (ex: administrarea de diethylstilbestrol in timpul sarcinii), boli in primele luni/primii ani de viata, precum si bolile si accidentele din timpul vietii de adult.

Iata o lista orientativa cu privire la istoricul dvs medical:
  • probleme medicale ce v-ar fi putut afecta fertilitatea: oreion, reparatii de hernie, leziuni inghinale, istoric al testiculelor necoborate in scrot, etc.
  • infectii ale aparatului uro-genital, BTS;
  • prostatita si alte inflamatii ale organelor genitale;
  • probleme de impotenta si ejaculatorii (ejaculare prematura, incapacitate de ejaculare, etc.);
  • disfunctii sexuale;
  • istoric chirurgical la nivel testicular;
  • obiceiuri personale ce ar putea afecta infertilitatea: consum de tutun, alcool, droguri, bai fierbinti, etc.
  • istoric al unei medicatii speciale, chemoterapie, radiatii si expunerea la substante toxice;
  • durata presupusei infertilitati;
  • frecventa actului sexual, utilizarea lubrifiantilor, spermicidelor, etc.
  • evaluari si rezultate anterioare privind fertilitatea.

Etapele testarii infertilitatii la barbati

1. Istoric medical, starea generala de sanatate.

2. Analiza spermei si a lichidului seminal.

Analiza lichidului seminal este primul pas in derularea testelor de infertilitate pentru barbati. Rolul acestei testari este de a verifica anumite caracteristici si parametri spermatici cum ar fi morfologie, cantitate, calitate, motilitate, concentratia spermatozoizilor in lichidul spermatic, activitatea lor, distanta pe care sunt acestia capabili sa o parcurga in lichidul spermatic si prezenta anticorpilor antisperma (acestia distrug spermatozoizii inainte de a a ajunge la ovul, facand fertilizarea imposibila). De asemenea prin aceasta analiza se pot determina anumite discloratii ale lichidului seminal, indicii ale unor infectii sau afectiuni (galbui, sangeriu, etc.) sau daca exista anumite blocaje la nivelului sistemului reproductiv.

Inainte de a se supune acestui test, barbatul trebuie sa se abtina de la activitatile sexuale pentru cateva zile, anterior zilei examinarii. Analiza de sperma este o analiza de baza in examinarea fertilitatii masculine. Acesta va fi indrumat intr-o camera linsitita, particulara si trebuie sa-si elimine inhibitiile si jena, avand in minte motivul pentru care acest lucru este necesar: conceptia unui copil.

Daca rezultatele primului test sunt normale, medicul specialist va realiza un al doilea test de confirmare a rezultatelor primului test. Daca ambele teste au rezultate ce se incadreaza intre limitele normale atunci acest lucru inseamna ca nu aceasta este cauza infertilitatii. Daca lichidul seminal nu contine spermatozoizi acesta poate fi un indiciu al unei obstructii ale tractului reproductiv si poate fi corectata chirurgical.

Daca analiza de sperma nu ofera informatii suficiente pentru stabilirea unui diagnostic, sunt necesare teste suplimentare de sange si urina, sau chiar chirurgie exploratorie pentru a determina cauza anomaliilor depistate prin analiza lichidului spermatic.

3. Evaluarea hormonala - testele de sange

Se urmaresc nivelul de FSH, testosteron, LH, estradiol si prolactina.

Oscilatiile nivelului de testosteron pot fi o cauza de infertilitate. De asemenea prezenta unor cantitati mari de estrogen afecteaza virilitatea individului. Lipsa spermatozoizilor, ca si insuficienta testiculara, poate fi depistata printr-un nivel crescut de FSH si insuficienta hormonului inhibin care stabilizeaza nivelul de FSH.

In functie de rezultatele testelor, specialistul mai poate solicita si alte teste precum cele de functionalitate a spermatozoizilor.

4. Testele de urina

Acest examen medical poate stabili prezenta unor infectii cauzate de BTS sau infectii ale tractului urinar, disfunctii erectile (ejacularea retrograda) ce pot fi cauze posibile ale infertilitatii.

5. Examenul medical fizic

  • Evaluarea regiunii pelviene: structura organelor genitale externe (penis, testicule), ajuta la constatarea unor probleme hormonale prin prezenta varicocelului, a unor probleme de ejaculare, absenta vaselor deferente (de transport a spermei), evaluarea prostatei si a veziculelor seminale.
  • Evaluarea organelor reproductive masculine: pentru depistarea unor obstructii ale organelor reproductive masculine, examinarea testiculelor (marime, consistenta) si a continutului scrotului, pozitionarea uretrei, prezenta unor vene dilatate sau a unor cordoane spermatice rasucite, identificarea unor anomalii peniene.
  • Analiza greutatii corporale.
  • Analiza tiparului de pilozitate.
  • Examen medical rectal.

6. Informatii suplimentare

(ex: numarul de conceptii nascuti/nenascuti cu partenera prezenta/ anterioare).

Dupa testarea de baza, in functie de rezultate, medicul va stabili daca mai sunt necesare si alte teste suplimentare, bineinteles daca si pacientul doreste acest lucru, luand in considerare si rezultatele testelor partenerei de cuplu.

  • Testarea genetica – pentru gene mutante, anomalii congenitale si tulburari ce pot fi transmise pe linie ereditara.
  • Testarea functionalitatii spermei – dupa ce paraseste tractul reproductiv masculin, in mediul vaginal al partenerei (daca supravietuieste si comportamentul) si capacitatea de penetrare a ovulului.
  • Biopsie testiculara - pentru a determina normalitatea productiei de sperma la nivelul testiculelor.
  • Examinarea caracteristicilor secundare masculine: indicii de ginecomastie, perioada de pubertate (12-13 ani), virilizare (dezvoltarea pilozitatii faciale si corporale, dezvoltarea musculara, cresterea penisului in dimensiuni).

Testarea fertilitatii de cuplu – compatibilitate

Daca pierderile recurente de sarcina sunt o cauza a infertilitatii de cuplu este necesar sa se realizeze un test de determinare a cariotipului genetic pentru a identifica tulburarile genetice ce conduc la pierderea sarcinii (test de sange).

Testul post-coital implica obtinerea unei mostre de mucus cervical in timpul unui examen pelvic la femeie la maxim 12 ore de la consumarea unui act sexual astfel incat sa se evalueze interactiunea intre mucoasa cervicala si spermatozoizii partenerului (stabilirea aciditatii vaginale, identificarea unor posibili anticorpi antisperma, daca intalnirea dintre spermatozoid si ovul este posibila, etc.).

Rabdarea este absolut necesara in demersul de testare a fertilitatii, care poate dura luni sau chiar ani. Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru dvs si cuplu, pentru a diminua din stresul aventurarii in necunoscut educati-va in ceea ce priveste infertilitatea, formati-va o imagine de ansamblu cu privire la simptomele de infertilitate, cauzele sale, testele de fertilitate si tratamentele disponibile in prezent.

Data actualizare: 25-07-2021 | creare: 08-06-2010 | Vizite: 57046
Bibliografie
Sarcina - link: https://www.ahealthyme.com/topic/infertilityworkup
Cum sa stabilesti daca esti un barbat fertil sau nu? -link: https://www.ehow.com/how_4558567_tell-infertile-male.html
Cum se testeaza fertilitatea masculina? -link: https://www.ehow.co.uk/how_5568653_test-male-fertility.html
Examinarea genitala masculina -link: https://www.andrologyaustralia.org/docs/GPguide_01_MGE.pdfI
Intelegerea rezultatelor testelor de fertilitate -link: https://www.fertilityexpert.co.uk/UnderstandingFertilityTestResults.html
Teste de fertilitate : confirmarea posibilitatii de conceptie -link: https://www.bukisa.com/articles/283492_infertility-tests-confirming-whether-you-can-get-pregnant
Testarea infertilitatii la barbati - tipuri si metode -link: https://www.helium.com/items/266922-infertility-tests-for-men-types-and-methods
La ce sa va asteptati in timpul testelor de fertilitate -link: https://infertility.about.com/od/infertilitytesting/a/fertility_test.htm
Cum este testata infertilitatea -link: https://www.fertilityexpert.co.uk/HowIsInfertilityTested.html
Infertilitate masculina - prezentare generala -link: https://infertility.about.com/od/causesofinfertility/a/male_infertility.htm
Cum functioneaza testele de infertilitate masculina -link: https://searchwarp.com/swa573594-How-The-Male-Infertility-Test-Works.htm
Testarea fertilitatii la barbati este eficace -link: https://www.getpregnantquick.org/731/fertility-testing-for-men-is-effective/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate masculina
  • Cauze hormonale de infertilitate la barbati
  • Cauze spermatice de infertilitate la barbati
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum