ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Chirurgie dento-alveolară Chirurgie dento-alveolară Iasi

Candidoza bucală/orală la copii și adulți: Cauze, simptome și tratament

Autor: Dr. Lupu Alina

Click pentru a mări imaginea

 

          Este firesc să existe cantități reduse de ciuperci care trăiesc în cavitatea bucală. Sistemul nostru imunitar luptă împotriva virușilor, bacteriilor și ciupercilor pentru a menține un echilibru între microbii benefici și cei dăunători care trăiesc de obicei în corpul nostru. Însă, uneori, sistemul nostru imunitar este slăbit, iar mecanismele de protecție nu ne poate apăra suficient. Astfel, ciupercile se pot multiplica rapid și poate duce, astfel, la o infecție orală.

 

Ce este candidoza bucala (orală)?

 

Candidoza bucală este o infecție fungică ce afectează gura, limba și esofagul și este determinată de un tip de ciupercă numită candida, cel mai frecvent tip de ciupercă fiind Candida albicans. Candida trăiește în mod normal pe piele și în interiorul corpului, în cavitatea bucală, în zona gâtului, în intestine și zona intimă, însă fără a cauza infecții. În anumite situații, candida se poate înmulți necontrolat și poate provoca o infecție dacă mediul din interiorul gurii, gâtului sau esofagului se modifică într-un anume fel care favorizează creșterea fungică.

Candidoza manifestată la nivelul gurii și gâtului se mai numește și candidoză orală sau orofaringiană, iar cea din esofag (tubul care leagă gâtul de stomac) se numește candidoză esofagiană sau esofagită cu candida, una dintre cele mai frecvente infecții la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

Candidoza este o problemă minoră dacă stai bine la capitolul sănătate, însă un sistem imunitar slăbit atrage cu sine simptome mai severe și greu de controlat. Partea bună este că infecția se tratează și vindecă fără dificultăți.

Tipuri de candidoză bucală

Din punct de vedere al evoluției, candidozele bucale pot fi clasificate în forme ușoare, moderat-severe sau cronice, cele din urmă putând fi clasificate în persistente și recidivante.

Candidoza orală ușoară

Forma ușoară de candidoză bucală se poate trata rapid și ușor chiar la tine acasă. Tratamentul presupune administrarea de antifungice în soluții apoase cu aplicare locală în jur de două săptămâni. Pentru sugarii diagnosticați cu o formă ușoară de candidoză, tratamentul implică medicamente cu administrare locală (precum badijonajul bucal) și se continuă cel puțin 48 de ore după dispariția simptomelor.

 

Candidoza bucală severă

În cazul candidozei bucale severe, infecția fungică s-a extins până la nivelul esofagului. Astfel, tratamentul antifungic se administrează atât pe cale orală, cât și local și este unul de durată,  ce ține mai mult de două săptămâni.

Medicamentația antifungică orală este contraindicată pe durata sarcinii, întrucât riscurile de afectare a fătului sunt ridicate. În situațiile extreme, totuși, se recomandă administrarea tratamentului atunci când infecția fungică se extinde până la nivelul sângelui. Riscul de infecție al mamei și al fătului, în acest caz, este mai mare decât cel datorat utilizării medicației antifungice.

 

Candidoza bucală persistentă

Candidoza bucală persistentă (sau recurentă) este cea mai severă formă din punct de vedere al evoluției. Tratamentul presupune administrarea de antifungice cu administrare locală și orală, pe o perioadă lungă de timp. Pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, se pot folosi medicamentele antifungice orale cu administrare continuă pentru a preîntâmpina apariția candidozei. 

Cauze

Candida, fungusul care determină candidoza bucală este prezentă în mod obișnuit în corpul nostru, în cantități mici la nivelul gurii și al altor membrane mucoase ale organismului, fără să producă leziuni. În condiții nefericite, înmulțirea acestei ciuperci ține de o serie de bacterii prezente la nivelul mucoasei bucale. Apariția de noi bacterii favorizează dezechilibrul microorganismelor deja prezente din cavitatea bucală, astfel ciuperca se înmulțește excesiv și invadează necontrolat țesuturile din jur. Candidoza orală este cel mai frecvent cauzată de Candida albicans, dar există și alte genuri de fungi, cum ar fi Candida tropicalis, Candida krusei, Candida parapsilosis sau Candida glabrata. 

Simptomele candidozei bucale la adulti si la copii

 

Inițial, există posibilitatea să nu depistezi simptomele candidozei bucale. De cele mai multe ori, candidoza bucală se manifestă prin diferite simptome, printre care:

✅ leziuni alb-gălbui pe interiorul obrajilor, pe limbă, pe gingii, pe bolta palatină, pe amigdale și în gât;

✅ leziuni ușor denivelate, cu aspect brânzos;

✅ roșeață, arsură sau durere;

✅ sângerare ușoară dacă se încearcă îndepărtarea leziunilor;

✅ senzație “de bumbac”  în gură;

✅ durere în timpul masticației;

✅ pierderea gustului;

✅ crăpături și roșeață în colțurile gurii;

✅ dificultăți de înghițire (candidoză la nivelul esofagului);

✅roșeață, iritație și durere sub proteza dentară (stomatită protetică).

 

În cazurile severe, de obicei cele asociate cancerului, leucemiei sau sistemului imunitar slăbit de virusul HIV/SIDA, leziunile se pot răspândi în jos, înspre esofag (tubul lung și muscular care se întinde de la spatele gurii până la stomac). Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să ai dificultăți la înghițire și durere sau să simți de parcă mâncarea ți se blochează în gât.

Simptomele candidozei orale la bebeluși

În cazul sugarilor, simptomele sunt, în mare parte, aceleași:

✅ pete alb-gălbui pe interiorul obrajilor, pe limbă, pe gingii, pe bolta palatină, pe amigdale și în gât;

✅ roșeață, arsură sau durere;

✅ sângerare ușoară dacă se încearcă îndepărtarea leziunilor;

✅ crăpături și roșeață în colțurile gurii;

✅ dificultăți de hrănire;

✅ erupții cutanate;

✅ irascibilitate și agitație.

 

Bebelușii pot transmite candidoza bucală prin alăptare către mamă. Acest lucru poate provoca răspândirea infecției în zona sânilor mamei, iar simptomele sunt următoarele:

✅ mameloanele sunt de o culoare roșie neobișnuită, sensibile, crăpate și prezintă mâncărimi;

✅ piele strălucitoare sau cu aspect de solzi în zona areolelor;

✅ durere neobișnuită în timpul alăptării sau dureri înțepătoare ale sânilor între alăptări.

 

Cauzele aparitiei candidozei bucale (orale)

În mod normal, sistemul dvs. imunitar funcționează pentru a respinge organismele dăunătoare, cum ar fi virușii, bacteriile și ciupercile, menținând în același timp un echilibru între microbii buni și răi care locuiesc în mod normal în corpul dumneavoastră. Dar, uneori, aceste mecanisme de protecție eșuează, crescând numărul de ciuperci și permițând o infecție orală aftoasă să prindă. Cel mai frecvent tip de ciupercă candida este Candida albicans. Mai mulți factori, cum ar fi un sistem imunitar slăbit, vă pot crește riscul de candidoză orală.

Factori de risc ce favorizează dezvoltarea candidozei orale

Candidoza orală se regăsește cel mai adesea în rândul sugarilor și al persoanelor vârstnice, întrucât imunitatea lor este redusă, însă se poate instala la orice vârstă. Infecția se poate manifesta și în rândul celor cu sistem imunitar suprimat, care suferă de alte afecțiuni medicale sau cărora le sunt administrate anumite medicamente. Riscul de a dezvolta o infecție fungică este unul ridicat în situația în care:

✅ ai o afecțiune sau iei medicamente care provoacă uscăciunea gurii;

✅ ești diagnosticat cu diabet sau anemie;

✅ suferi de leucemie sau ești testat HIV pozitiv;

✅ iei tratament cu antibiotice, corticosteroizi, inclusiv corticosteroizi inhalatori folosiți în tratamentul astmului bronșic;

✅ urmezi chimioterapie sau radioterapie;

✅ fumezi;

✅ porți proteză dentară.

 

Diagnosticul candidozei orale

Diagnosticul candidozei bucale se realizează în cabinetul medicului specialist. Candidoza bucală poate fi detectată de către medic la o simplă examinare a interiorului gurii și gâtului. De cele mai multe ori, este necesară prelevarea unei probe mici de spută din gură sau gât, pentru ca mai apoi să fie trimisă către un laborator și să fie examinată la microscop.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Dacă prezinți simptomele specifice infecției fungice, cum ar fi petele alb-gălbui pe limbă, interiorul obrajilor și cerul gurii sau dureri semnificative în momentul masticației și înghițirii alimentelor, atunci este cazul să iei legătura cu un medicul tău de familie sau un medic specialist.

Investigații necesare in diagnosticarea candidozei orale

Candidoza bucală este ușor de tratat și vindecat, iar un diagnostic al infecției se poate stabili, uneori, pe baza istoricului medical. În majoritatea cazurilor, sunt necesare analize de laborator ce necesită examinarea salivei. Probele de salivă se pot recolta printr-un exudat faringian.

În cazul candidozei esofagiene, diagnosticul implică și realizarea unei endoscopii. Procedura presupune examinarea tractului digestiv prin intermediului unui tup echipat cu lumină și o cameră. Cu toate acestea, medicul poate prescrie un tratament antifungic și în lipsa unei endoscopii, în speranța că simptomele se ameliorează.

 
 
Tratament

Candidoza bucală este ușor de tratat și vindecat, iar un diagnostic al infecției se poate stabili, uneori, pe baza istoricului medical. În majoritatea cazurilor, sunt necesare analize de laborator ce necesită examinarea salivei. Probele de salivă se pot recolta printr-un exudat faringian.

În cazul candidozei esofagiene, diagnosticul implică și realizarea unei endoscopii. Procedura presupune examinarea tractului digestiv prin intermediului unui tup echipat cu lumină și o cameră. Cu toate acestea, medicul poate prescrie un tratament antifungic și în lipsa unei endoscopii, în speranța că simptomele se ameliorează.

Tratamentul candidozei bucale

Tratamentul antifungic este unul de durată, în funcție de organismul pacientului și de maniera în care acesta răspunde la tratament astfel rezultatele pot întârzia să apară. Schema obișnuită de tratament durează o săptămână, urmată de o lună de pauză, pentru ca mai apoi să urmeze o altă săptămână de administrare a medicamentelor antifungice. În cazurile cele mai severe, de extindere a infecției în jos, spre esofag, procesul de vindecare se îngreunează și poate să depășească și două săptămâni.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos recomandat de medicul stomatolog implică medicamente antifungice cu substanțe active, precum fluconazol, clotrimazol, itraconazol sau nistatin. În cazurile cele mai severe, se administrează amfotericina B pentru a trata infecțiile care durează de mai mult timp, cu recidivă la tratamentul inițial.

Dacă tratamentul funcționează firesc, simptomele candidozei bucale dispar în câteva săptămâni de la începerea administrării tratamentului. Există, uneori, șanse ca acestea să revină. În cazul candidozelor bucale recurente, fără cauze cunoscute, se recomandă efectuarea altor investigații pentru depistarea de noi afecțiuni ce pot declanșa recidiva candidozei.

 

Complicații ale candidozei bucale netratate

Pentru cei cu un sistem imunitar sănătos, candidoza bucală nu provoacă probleme semnificative, însă poate fi inconfortabilă.

În situația unui sistem imunitar slăbit, există riscuri de a dezvolta complicații. Dacă nu este tratată corespunzător, infecția fungică ajunge în sânge și se poate răspândi către celelalte organe. În consecință, candidoza bucală devine candidoză sistemică, o formă invazivă a bolii care poate declanșa șoc septic, periculos pentru organism.

Modalități de prevenire ale candidozei bucale 

Pentru a preveni apariția candidozei bucale, ține cont de metodele de prevenție de mai jos:

✅  ai grijă de igiena orală: spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosește ața dentară zilnic (sau urmează recomandările medicului tău stomatolog), clătește-ți gura zilnic cu apă de gură antiseptică și mergi regulat la cabinetul stomatologic pentru controale de rutină;

✅ clătește-ți gura sau spală-te pe dinți de fiecare dată după administrarea corticosteroizilor sau antibioticelor lichide;

✅  evită să împarți paharele, vesela sau ustensilele cu alți oameni;

✅  spală-te pe mâini cât mai des;

✅  mergi la controale regulate pentru tratarea sau ținerea sub control a afecțiunilor medicale ce favorizează infecția fungică, precum diabetul zaharat, neoplasmele sau virusul HIV;

✅  dacă suferi de diabet, ai grijă la menținerea glicemiei în parametri normali, căci volumul mare de zahăr din gură favorizează extinderea infecției;

✅  fii atent la alimentație și încearcă să reduci cantitatea de produse alimentare care conțin zahăr pe cât posibil deoarece pot favoriza extinderea candidei;

✅  dacă porți proteză, îndepărteaz-o înainte de culcare, curăț-o în fiecare zi și asigură-te că este poziționată corect pentru a nu provoca iritații;

✅  dacă ai gura uscată, ia legătura cu medicul tău pentru stabilirea unor modalități de evitare sau tratament al gurii uscate.

Pentru prevenția apariției candidozei la sugari, cel mai importante recomandări 

✅  spălarea jucăriilor,  a recipientelor și a oricăror alte obiecte pe care cei mici le pot băga în gură;

✅  spălarea și sterilizarea zilnică a biberoanelor și tetinelor;

✅  biberonul nu se refolosește la mai mult de o oră după masă (este posibil ca ciuperca să se fi extins deja);

✅  schimbarea imediată a scutecelor imediat ce au fost udate (favorizează creșterea ciupercilor);

✅  alăptarea la sân favorizează furnizarea de anticorpi sugarului;

✅  dacă mameloanele devin roșii, cu aspect neobișnuit și sunt dureroare, cu o senzație de arsură în timpul alăptării sau după, consultă rapid medicul specialist (este unul dintre semnele cele mai comune ale infecției fungice la sugar).

 

Bibliografie:

 

    https://www.passionateclinic.ro/candidoza-bucala-orala-la-copii-si-adulti-cauze-simptome-si-tratament

 

Așa că abia așteptăm să ne cunoaștem:
Programează-te la o consultație:
Telefon: 0744.516.551
#Passion4Smiles #PassionateClinicTeam
 
Programare