Ocolul Pământului în 50 de zile... cu tumori în abdomen

Ocolul Pământului în 50 de zile... cu tumori în abdomen

©

Autor:

Ocolul Pământului în 50 de zile... cu tumori în abdomen
Cu Maria CADART am stat de vorbă anul trecut (în noiembrie 2022), atunci ne-a relatat despre boala ei (cancer ovarian È™i gastric), respectiv despre cateterul implantat recent. Peste câÈ›iva luni, în martie 2023, ne-a povestit din nou, după ce a sosit acasă la Melbourne, parcurgând un drum lung parcă deprins dintr-un roman de aventuri...

Anul trecut ne-aÈ›i acordat un interviu, iar de atunci v-aÈ›i întors în Australia – din câte È™tiu, la bordul unui transatlantic...

Da, aÈ™a s-a întâmplat. M-am consultat cu câÈ›iva specialiÈ™ti după implantarea cateterului, È™i a devenit clar faptul că un zbor de lungă durată cu avionul ar fi destul de riscant. Trebiua să găsim cu soÈ›ul o altă alternativă pentru a ne întoarce în Australia. Călătoria cu transatlanticul a fost singura soluÈ›ie.

De ce ar fi fost riscant zborul?

Zi de zi mi se acumulează lichid în abdomen, ceea ce prezintă risc de tromboză. Zborul durează în total aproape 24 de ore, poate aÈ™ fi avut probleme din cauza posturii È™i a diferenÈ›ei de presiune atmosferică.

Cum v-ați pregătit pentru călătorie?

Aventurile s-au È›inut lanÈ›. Trebuia să găsim o navă cu destinaÈ›ia Australia. Problema a fost că cele mai multe nave circulă până la Caraibe sau în jurul Europei. În cele din urmă am găsit o navă care a pornit din Southampton pe data de 3 ianuare. Însă nu am vrut să zbor nici între Ungaria È™i Anglia (cu toate că un zbor de scurtă durată, potrivit specialiÈ™tilor, nu ar fi prezentat probleme). Trebuia deci să organizăm călătoria până la port cu maÈ™ină È™i tren. Asta a fost partea mai grea. După ce am urcat la bordul navei, totul s-a liniÈ™tit în jurul nostru.

Care au fost etapele călătoriei până la port?

IniÈ›ial am plănuit să ne ducă sora mea până în FranÈ›a cu maÈ™ina. În acest caz ea ar fi trebuit să se întoarcă acasă de una singură, aÈ™adar am decis să rezervăm un taxi. Am petrecut o noapte la Frankfurt, după aceea am traversat cu trenul Canalul Mânecii. AjunÈ™i la Londra, din nou am rezervat cameră È™i taxi, È™i într-un sfârÈ™it, în portul din Southampton am urcat la bordul transatlanticului în data de 3 ianuarie.

Povestea e plină de aventuri chiar È™i până în momentul sosirii la bord. Cum aÈ›i trecut prin toate acestea cu un cateter implantat în abdomen?

Cateterul mi-a salvat practic viaÈ›a. Din cauza stresului organismul meu produce lichid în ritm mai rapid, deci în timpul călătoriei pe continent am drenat mai des decât în circumstanÈ›e obiÈ™nuite. Nu mi-am făcut griji în acest sens, pentru că am avut tot timpul posibilitatea să drenez. Am È™tiut că, odată ajunÈ™i în camera de hotel, pot să drenez lichidul cu ajutorul cateterului. Pentru acest lucru sunt foarte recunoscătoare.

Cum aÈ›i cooperat cu compania de transport maritim în privinÈ›a bolii?

Trebuia să completez multe formulare nu numai pentru ei, dar È™i pentru compania de asigurări. La bordul navei era o echipă medicală, iar în cazul unor probleme au putut oferi asistență medicală potrivită pasagerilor pe baza informaÈ›iilor furnizate de ei.

În timpul călătoriei aÈ›i avut nevoie de serviciile acestei echipe?

Deloc. Sunt un bolnav norocos, pentru că nu am dureri (în afară de disconfortul produs de balonare), nici cu cateterul nu am avut probleme.

În timpul drenajelor aÈ›i folosit consumabile, deci s-au produs deÈ™euri. Compania a avut cerinÈ›e în această privință?

Colectarea selectivă a deÈ™eurilor a fost obligatorie. Au fost plasate coÈ™uri de gunoi în cabine nu numai pentru deÈ™eurile organice È™i reciclabile, dar È™i pentru cele medicale. Acestea se aflau în băile cabinelor. Deci trebuia să pun într-un loc special tot ce s-a adunat pe parcursul utilizării cateterului.

Cum au decurs zilele la bord?

Drumul a durat cincizeci de zile, au oferit servicii variate pe lângă masă È™i cazare. Mai multe restaurante au stat la dispoziÈ›ia pasagerilor, puteam să mergem la teatru, la cinema, la ore de pictură. Pe parcursul drumului am oprit în mai multe porturi, de exemplu la Insulele Bahamas, Insulele Hawaii. Eu am rămas pe navă de fiecare dată să nu prind vreo boală.

O zi tipică a început cu micul dejun, după care am ales un program, de exemplu ne-am dus la oră de pictură, acolo puteam să pictăm pe teme legate de porturi sau de fotografii diverse. După-masă sau seara iarăși puteam să alegem dintre mai multe programe (mi-a plăcut foarte mult un chitarist virtuoz), sau am ales ceva de citit de la bibliotecă. Au fost È™i zile când nu am participat la niciun program, pur È™i simplu am stat pe terasă să privesc oceanul lin, fermecător.

Ați avut parte de condiții meteo neplăcute pe drum?

O, da!

PuteÈ›i citi întregul interviu pe site-ul centrului medical ewiCare.

Data actualizare: 16-05-2023 | creare: 16-05-2023 | Vizite: 427
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum