O enzimă esențială găsită în celulele hepatice joacă un rol esențial în progresia bolii ficatului gras non-alcoolică

©

Autor:

O enzimă esențială găsită în celulele hepatice joacă un rol esențial în progresia bolii ficatului gras non-alcoolică
Enzima adenozin kinaza (ADK), responsabilă pentru buna funcționare a hepatocitelor, un tip de celule hepatice cu rol în imunitate, metabolism și în sinteza proteinelor, promovează depunerea excesivă de grăsime și inflamația ficatului, jucând un rol esențial în progresia bolii hepatice grase non-alcoolice, potrivit concluziilor unui studiu condus de Institutul de Cercetare A&M AgriLife din Texas.
Studiul a investigat modul în care modificările activității enzimei ADK au influențat nivelurile inflamației hepatice și ale grăsimilor găsite în ficat. Cercetătorii au examinat șoareci de laborator care au fost modificați genetic pentru a avea o activitate prea redusă sau prea crescută a enzimei. Ulterior, în experimentele de laborator, cercetătorii au hrănit șoarecii fie cu o dietă bogată în grăsimi, fie cu o dietă cu deficit de metionină-colină, despre care se știe că are o contribuție semnificativă în apariția leziunilor hepatice. Experimentele s-au desfășurat pe durata a 12 săptămâni, respectiv 5 săptămâni, în funcție de dieta pentru care s-a optat, cu o durată mai lungă pentru dieta bogată în grăsimi.

În timpul perioadei de studiu, șoarecii cu o activitate redusă a enzimei ADK în hepatocite, indiferent de dieta pe care au ținut-o, au prezentat niveluri mai reduse de grăsime și inflamație hepatică, comparativ cu șoarecii cu același dietă, din grupul cu niveluri normale ADK. În același timp, șoarecii cu o activitate crescută a enzimei au avut o greutate corporală mai mare și un nivel crescut de grăsime corporală și hepatică, dar și un nivel mai mare de inflamație hepatică.

Pentru a identifica exact motivele pentru care activitatea crescută a enzimei adenozin kinaza provoacă astfel de efecte, cercetătorii au efectuat analize de secvențiere a ARN-ului ccelulelor prelevate din probe de ficat ale șoarecilor, ce le-au permis identificarea în cantități mari a unor lipide care promovează disfuncția mitocondrială, o cauză a inflamației ficatului. O analiză suplimentară, efectuată pe mostre de ficat uman, a confirmat faptul că un nivel ridicat al ADK se corelează cu exacerbarea steatozei hepatice și cu inflamație.

sursa: Science Daily
foto: Chaidong Wu, Ph.D. (Texas A&M AgriLife photo)

Data actualizare: 07-10-2022 | creare: 07-10-2022 | Vizite: 323
Bibliografie
Nonalcoholic fatty liver disease progression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221005151830.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modificările genetice ar putea reprezenta cauza bolii ficatului gras la persoanele cu o greutate și dietă optime
  • Identificarea din timp a factorilor de risc pentru boala ficatului gras non-alcoolic poate reduce riscul de a dezvolta boala
  • Riscul pacienților cu boală hepatică grasă nealcoolică de a dezvolta cheaguri de sânge poate fi redus prin activitate fizică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum