Gastroenterologie
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Umeå a explorat efectele dietei occidentale sărace în fibre asupra barierei de mucus intestinal și a descoperit un rol cheie al bacteriei intestinale Blautia în protejarea acesteia. Publicate în revista Nature Communications, rezultatele studiului arată că o dietă ...
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Max Planck Institute for Metabolism Research a evidențiat modul în care vederea și mirosul mâncării influențează mitocondriile din ficatul șoarecilor flămânzi. Publicat în revista Science, studiul arată că, la doar câteva minute după ce șoarecii au văzut și ...
Bolile inflamatorii intestinale, care include colita ulcerativă și boala Crohn, se caracterizează prin inflamație persistentă, disconfort gastrointestinal și deteriorare tisulară severă. Prevalența bolilor inflamatorii intestinale, influențată de factorii stilului de viață modern, subliniază necesitatea strategiilor de gestionare efic...
Un studiu publicat în revista Gut evidențiază dezvoltarea unor mărgele de carbon inovatoare de către cercetătorii de la University College London (UCL), care au demonstrat efecte benefice în modelele animale în ceea ce privește reducerea bacteriilor dăunătoare și a inflamației, asociate cu ciroza hepatică și alte probl...
Un studiu recent efectuat la Universitatea din Gothenburg a evidențiat eficacitatea superioară a tratamentelor dietetice comparativ cu medicamentele în gestionarea simptomelor sindromului de intestin iritabil (SII). Publicat în The Lancet Gastroenterology & Hepatology, studiul a comparat trei abordări terapeutice în râ...
Inhibitorii de pompă de protoni (IPP) sunt o clasă de medicamente care reduce nivelul de aciditate din stomac, diminuând astfel aciditatea gastrică și oferind timp mucoasei stomacale să se vindece în caz de leziuni provocate de acid. Medicamentele (Omeprazol, Pantoprazol, Esomeprazol, Lansoprazol, Rabeprazol) sunt utilizate î...
Stresul, alcoolul, nicotina și obezitatea severă sunt factori care contribuie la modificările patologice ale membranei mucoase în joncțiunea gastro-esofagiană, o zonă critică din corpul uman, crescând riscul de cancer esofagian.Un studiu internațional recent oferă perspective noi despre această zonă asociată adesea cu tulbur...
Un studiu realizat pe șoareci a arătat că postul intermitent aduce beneficii pentru sănătate care merg dincolo de pierderea în greutate, sugerând că această practică poate îmbunătăți gestionarea glicemiei în corp și poate atenua declinul funcției intestinale legat de vârstă.Prezentată la Summitul America...
Un studiu recent realizat de Centrul Comprehensive de Cancer Sylvester de la Universitatea din Miami, Școala de Medicină Miller, explorează posibilitatea de a combate un factor major de risc pentru cancerul gastric în populații vulnerabile, inclusiv cele afro-americane, asiatice și latino. Dr. Shria Kumar și colegii săi au inițiat un ...
Un studiu recent publicat în revista Science, condus de echipa Prof. Itzhak Mizrahi de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, cu sprijinul Institutului Weizmann și colaboratori internaționali, explorează impactul dietei moderne asupra microbiomului uman, subliniind pierderea bacteriilor degradatoare de celuloză în societăț...
Cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Center au descoperit că un subtip specific al bacteriei Fusobacterium nucleatum (Fn), care face parte din microbiota orală, joacă un rol semnificativ în cancerul colorectal, influențând negativ supraviețuirea pacienților și progresia bolii. Această bacterie este cunoscută pentru capaci...
Cercetările recente evidențiază capacitatea remarcabilă a unor pești de peșteră, rezistenți la înfometare, de a proteja ficatul împotriva acumulării de grăsime, o condiție care poate duce la deteriorarea ficatului și la boli hepatice, atât în cazul supraalimentării, cât și al înfometării.Studiul, r...
Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, cauzează inflamație digestivă persistentă, iar peste 35% dintre pacienți suferă de manifestări extraintestinale care le agravează calitatea vieții. Conexiunea dintre sistemul gastrointestinal și cel hepatobiliar expune ficatul la inflamație, iar polifenolii, p...
Un studiu de cohortă la nivel național, realizat în Danemarca pe un eșantion de aproape 1,5 milioane de persoane născute între 1995 și 2018, a explorat asocierea dintre expunerea timpurie la mediul agricol, biodiversitate și spații verzi și riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale (BII), inclusiv boala Crohn (BC) și c...
Un articol recent publicat în Journal of Clinical Medicine prezintă rezultatele unei revizuiri sistematice a bazelor de date medicale precum Cochrane Library, PubMed, EBSCOhost și EMBASE, în căutarea unor strategii de coping eficiente pentru persoanele care trăiesc cu boala inflamatorie intestinală (BII). Cercetătorii au identific...
Dietele diferite pot influența microbiomul intestinal, care joacă un rol crucial în prevenirea bolilor și menținerea sănătății. Anumite obiceiuri alimentare și componente alimentare asociate cu dieta mediteraneană pot întări microbiomul intestinal benefic, deoarece diversitatea dietetică, compoziția grăsimilor și aportul ...
Pacienții critici se confruntă adesea cu disbioza intestinală la internarea în unitățile de anestezie și terapie intensivă (ATI), ceea ce mărește riscul infecțiilor nosocomiale, insuficienței de organe, șocului septic și mortalității. Tratamentele comune, cum ar fi antibioticele și steroizii, agravează degradarea sănătăți...
Un studiu fascinant realizat de laboratorul Colombani Andersen, din cadrul secției de Celulă și Neurobiologie a Departamentului de Biologie al Universității din Copenhaga, a explorat modul în care intestinul își poate modifica dimensiunea în funcție de necesitățile nutriționale. Această cercetare, publicată în re...
Boala Crohn este o formă cronică și recidivantă de boală inflamatorie intestinală (BII), caracterizată prin episoade recurente care pot duce la deteriorarea progresivă a intestinului. Managementul convențional implică tratamentul episoadelor acute cu corticosteroizi și, dacă este necesar, adăugarea de imunomodulatoare și terapii avans...
Un studiu publicat în revista Cell explorează modul în care o dietă bogată în grăsimi și expunerea la antibiotice pot declanșa intoleranța la sorbitol prin epuizarea bacteriilor Clostridia din microbiota intestinală. Sorbitolul, un poliol prezent în mod natural în anumite fructe și în gumele fără zahă...
Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au descoperit un nou mecanism prin care adaptarea la nutrienți a celulelor stem intestinale este influențată de îmbătrânire, oferind perspective importante pentru menținerea capacității funcționale a intestinului la vârstă înaintată. Acest studiu evidențiază modul &i...
Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) înregistrează o creștere alarmantă al nivel global, având un impact semnificativ asupra mortalității, în special cauzate de bolile cardiovasculare. Niacina, sau vitamina B3, esențială în sinteza coenzimelor implicate în numeroase reacții metabolice, a fost studiată...
Cercetătorii au explorat impactul schimbărilor microbiotei intestinale asupra barierei de mucus intestinal la șoareci cu arsuri, utilizând secvențierea 16S rRNA și metagenomică. Această cercetare a evidențiat că leziunile cauzate de arsuri perturbă bariera de mucus intestinal și modifică compoziția microbiotei intestinale. S-a ob...
Lantibioticele sunt o clasă distinctă de peptide antimicrobiene produse de anumite tulpini de bacterii. Termenul „lantibiotic” este derivat dintr-un joc de cuvinte între „lanthionină” și „antibiotic”. Lantibioticele sunt cunoscute pentru structura lor unică, care include aminoacizii caracteristici lant...
Factori de stil de viață precum fumatul, consumul de alcool și obiceiurile alimentare proaste pot conduce la disbioză intestinală, afectând negativ axa intestin-creier și, implicit, homeostazia somnului și sindromul metabolic. Prin analiza a 36 de articole selectate din 117, cercetătorii au investigat modul în care microbiota in...
Balneoterapia, sau tratamentul prin băi în ape minerale sau izvoare termale, este recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, inclusiv îmbunătățirea calității vieții, a somnului, reducerea hipertensiunii, stresului, îmbunătățirea simptomelor cardiovasculare, osteoartritei, fibromialgiei și ale unor afecț...
Dieta cu conținut scăzut de FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili) se concentrează pe reducerea consumului de carbohidrați fermentabili, care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor de a induce simptome gastrointestinale, în special la persoanele cu sindromul intestinului iritabil (SII), o tulburare c...
Un studiu realizat de King's College London a descoperit că intervențiile menite să îmbunătățească starea de spirit pot reduce semnificativ nivelurile de inflamație la persoanele cu boală inflamatorie intestinală (BII) cu 18%. Cercetarea a analizat efectul terapiilor psihologice, antidepresivelor și exercițiilor fizice asupra bio...
Un studiu recent, publicat în jurnalul Metabolism și efectuat pe modele animale, a adus noi informații despre lupta împotriva bolii ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune răspândită la nivel mondial care afectează aproape un sfert din populația globală. Conducătorul studiului, Profesorul María Isabel Hernà...
Un studiu recent publicat în Scientific Reports a investigat influența totală a vitaminei A dietetice asupra riscului de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) la adulți....
Studiul recent publicat în revista Scientific Reports aduce în prim-plan microbiomul intestinal, o comunitate complexă de microorganisme prezente în intestin, care au un rol esențial în numeroase funcții fiziologice, inclusiv menținerea echilibrului metabolic al gazdei. Cercetările anterioare au arătat că perturbarea ...
Publicat în jurnalul EMBO Reports, acest studiu explorează rolul legăturii microvililor în funcția barierei intestinale și susceptibilitatea la colită și boala inflamatorie intestinală (IBD). Studiul se concentrează pe rolul Complexului de Aderare Intermicrovilar (IMAC) în organizarea periei marginale și impactul său asu...
Studiul, publicat în eBioMedicine, investighează dacă suplimentarea cu probioticul Lactobacillus acidophilus poate preveni dezvoltarea carcinomului hepatocelular asociat cu boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD-HCC) utilizând modele de șoareci de ...
Un studiu recent publicat în JAMA Network explorează amploarea epidemiei actuale de hepatită D (HDV) și implicațiile sale pentru sănătatea publică....
Boala hepatică alcoolică este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, cu factori de risc precum genetica, obezitatea, diabetul și variabilele de mediu. În studiul recent publicat în Nature Communications cercetătorii au analizat dacă factorii genetici și consumul excesiv de alcool cresc riscul de hepatită alcoolică ...
Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au efectuat un studiu preclinic, publicat în Nature Communications, care a identificat o legătură între producția crescută de colesterol și dezvoltarea polipilor serați colorectali precanceroși și a tumorilor agresive ce se dezvoltă din aceștia. Acest studiu sugerează posibilitatea d...
Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este o afecțiune hepatică cronică comună, caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat. Este asociată cu riscuri crescute de boli cardiovasculare, carcinom hepatocelular și diabet, dieta fiind un factor modificabil important pentru NAFLD.Un studiu publicat în BMC Public Health a exa...
Într-un studiu publicat în revista Signal Transduction and Targeted Therapy, cercetătorii au analizat datele existente privind axa intestin-creier-ficat în sănătate și boală. Axa intestin-creier-ficat: explorare și importanță Această axă reprezintă o interacțiune complexă între intestin, creier și ficat, care...
Tradițional, studiile de metabolomică se concentrează pe identificarea moleculelor produse de microbi, dar această abordare nouă combină sinteza organică, știința datelor și spectrometria de masă pentru a analiza mai bine moleculele secretate de microbiom și influența lor asupra sănătății umane.Cercetătorii de la Universitatea Cal...
În condiții fiziologice normale, microbiota intestinală este dominată de comunități bacteriene benefice, însă infecțiile și inflamația intestinală pot crește abundența comunităților bacteriene patogene. De exemplu, inflamația intestinală inducă creșterea Salmonella Typhimurium, care utilizează acceptori de electroni r...
În rândul copiilor se înregistrează o prevalență crescută a bolii Crohn, cauzată în special de factorii genetici și de mediu care perturbă echilibrul intestinal. Nutriția Enterală Exclusivă (NEE), o dietă lichidă restrictivă, fără fibre, s-a dovedit eficientă pentru inducerea remisiei bolii Crohn pediatrice, ...
În prezent, biopsia hepatică este standardul de aur în diagnosticul steatozei hepatice non-alcoolice - NAFLD la persoanele neobeze, dar este invazivă, în timp ce alte metode, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia computerizată (CT), sunt costisitoare. Deși ecografia este relativ ieftină, nu est...
Un studiu recent publicat în Nature Communications sugerează că anumite alimente, în special cele bogate în triptofan, cum ar fi curcanul, carnea de porc, nucile și semințele, ar putea reduce riscul unui puseu de colită ulcerativă. Această descoperire indică o metodă non-invazivă de îmbunătățire a managementului...
Un studiu recent publicat în BMC Public Health se concentrează pe boala hepatică steatotică asociată disfuncției metabolice (MASLD), o afecțiune hepatică cronică tot mai comună la nivel global. Controlul dietei și exercițiul fizic sunt principalele metode de prevenire și tratament în absența unei terapii medicamentoase spec...
Un studiu publicat în Scientific Reports a evaluat eficacitatea și siguranța plantelor medicinale și medicamentelor alternative în prevenirea leziunilor hepatice cauzate de medicamentele antituberculoză (anti-TB). Această cercetare este importantă deoarece tratamentul standard pentru tuberculoză, care include medicamente precum r...
Studiul publicat în revista Nutrients explorează corelațiile dintre stilul de viață, genul, și riscurile de inflamație, disfuncție hepatică, și anomalii metabolice în legătură cu severitatea bolii ficatului gras non-alcoolic. Această afecțiune afectează aproximativ o treime din populația globală, cu o prevalență de 30%...
Sindromului intestinului iritabil (SII) se manifestă prin disconfort abdominal, diaree, constipație și balonare. Se estimează că SII afectează între 5-10% din populația globală, având un impact considerabil atât asupra calității vieții individuale, cât și din punct de vedere socio-economic.Un studiu recent, publi...
Boala Crohn este o afecțiune prevalentă la copii și adolescenți, manifestându-se printr-o enterocolită severă și cronică, disfuncții ale sistemului imunitar și ale microbiotei intestinale. Simptomatologia variabilă și originea multifactorială a bolii afectează calitatea vieții pacienților, iar tratamentele actuale, bazate pe i...
O revizuire recent publicată în jurnalul Nutrients a explorat modul în care restaurarea diversității microbiomului intestinal, folosind terapii precum transplantul de microbiotă fecală (FMT) și decontaminarea digestivă selectivă (SDD), ar putea preveni sau trata bolile critice. Antibioticele cu spectru larg, folosite în tr...
Bolile ficatului gras, inclusiv Steatoza hepatică non-alcoolică și Boala hepatică asociată consumului de alcool, reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel global. Ambele forme pot evolua spre stadii grave, cum ar fi fibroza hepatică, ciroza și carcinomul hepatocelular. Progrese semnificative au fost realizate în înț...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni