Mustar (Brassica alba si B. nigra)

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Brassica alba si Brassica nigra

Denumire populara: mustar alb si mustar negru

Habitat: Planta este cultivata in Europa si SUA.

Recoltare: Pastaile cu semintele coapte se culeg la sfarsitul verii.

Partile utilizate: Semintele.

Actiune: Irita pielea, stimulant, diuretic, vomitiv.

Indicatii terapeutice: Acest condiment este utilizat medicinal ca aplicatie externa stimulanta. Cauzeaza o usoara iritatie asupra pielii, stimuland circulatia in zona respectiva si ameliorand durerile musculare si osoase. Actiunea sa stimulanta si diaforetica este utilizata in acelasi fel ca la ardei iute si ghimbir. Pentru febra, raceli si gripa, mustarul poate fi administrat ca ceai, sau poate fi maruntit in apa de baie. Stimularea circulatiei ajuta la degeraturi si la afectiunile mentionate anterior. Infuzia cu mustar ajuta in cazuri de bronsita.

Preparare si administrare: Mustarul este cel mai folosit pentru cataplasme - se amesteca 100 g de seminte proaspat zdrobite cu apa calda (aproximativ 45°C) pentru a forma o pasta groasa. Aceasta se intinde pe o bucata de panza de marimea suprafetei care trebuie acoperita de cataplasma. Ca sa nu se lipeasca pasta, se intinde tifon umed pe piele. Se aplica panza cu cataplasma si se indeparteaza dupa 1 min. Roseata pielii se poate ameliora aplicand ulei. Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de faina de mustar si se lasa la infuzat 5 min. Se bea de trei ori pe zi. Baie la picioare - se face o infuzie din 1 lingura de seminte zdrobite si 1 l de apa fierbinte.

Contraindicatii: Persoane cu sensibilitate deosebita, bolnavi de varice, diferite afectiuni cutanate.

Data actualizare: 16-06-2012 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 1690
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!