Modificări care apar în corpul tău dacă te lași de sport

©

Autor:

Modificări care apar în corpul tău dacă te lași de sport

Practicarea de exerciții fizice în mod regulat îmbunătățește sănătatea și mobilitatea corpului. Cu toate acestea, atunci când are loc o întrerupere a antrenamentului pentru o perioadă mai lungă de timp sau dacă decideți să renunțați la exercițiile fizice, câteva modificări severe se produc la nivelul corpului și al creierului.

Lipsa efortului fizic influențează aspectul corpului, dar și starea de spirit. De asemenea, aceste schimbări pot pune în pericol sănătatea cardiovasculară, structura musculară, funcția creierului, emoțiile și concentrația. Totodată, poate crește probabilitatea de a dezvolta o boală cronică. (1)

Un risc mai mare de a dezvolta depresie

Renunțarea la exercițiile fizice are numeroase efecte negative asupra sănătății, iar schimbările de dispoziție pot fi printre primele care se manifestă. Această schimbare este cauzată de faptul că creierul nu mai primește la fel de mult sânge în hipocamp ca în cazul în care o persoană participă la un antrenament fizic. Un studiu realizat de Universitatea din Adelaide a constatat că stoparea exercițiile fizice poate accentua simptomele depresive după doar trei zile. (2)

Creșterea tensiunii arteriale

După două săptămâni de la întreruperea antrenamentului, vasele de sânge încep să se întărescă și să se îngusteze și presiunea arterială poate începe să crească, conform cercetătorilor din Africa de Sud. (3)
Într-un alt studiu, cercetătorii japonezi au descoperit că, după trei luni de sedentarism, atleții au prezentat o rigiditate arterială crescută, care s-a dovedit a contribui la creșterea tensiunii arteriale. După 12 luni de la încetarea practicării de exerciții fizice, această rigiditate a devenit mai pronunțată. (4)

Pierderea controlului asupra nivelului zahărului din sânge

Dacă vă puteți menține nivelul zahărului din sânge constant, veți scădea riscul de creștere în greutate, oboseală și boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Un studiu publicat în Journal of Applied Physiology a arătat că participanții care, timp de opt luni au participat la antrenamente de aerobic și de rezistență și-au îmbunătățit nivelul de glucoză din sânge - dar jumătate dintre aceștia au pierdut aceste beneficii în 14 zile de la încetarea exercițiilor fizice. (5)

Pierderea masei muculare

Pierderea masei musculare și a sănătății oaselor după întreruperea exercițiilor fizice nu este ușor de recuperat și poate duce la un risc crescut de leziuni grave.

Pierderea rezistenței fizice

Rezistența va scădea odată ce nu văveți antrena în mod consistent. De asemenea, va crește riscul pentru problemele de sănătate, în special cele acrdiovasculare, iar capacitatea plămânilor va fi mai puțin eficientă în ceea ce privește fluxul de oxigen.

Creșterea în greutate

Deși, întreruperea antrenamentului fizic nu înseamnă neapărat creșterea în greutate, activitatea metabolică scade odată cu lipsa de exerciții fizice, ceea ce tinde să ducă la creșterea în greutate, chiar și fără alte modificări în dieta zilnică.

Oase mai fragile

Exercițiile fizice regulate - în special antrenamentul de forță, mersul pe jos și joggingul - sunt esențiale pentru menținerea rezistenței osoase și reducerea riscului de osteoporoză. (6)

Calitate proastă a somnului

Cercetările sugerează că antrenamentele regulate cresc timpul total de somn, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai atent în timpul zilei. Studiile multiple, inclusiv unul publicat în Journal of Behavioral Medicine, indică faptul că exercițiile fizice sunt esențiale pentru calitatea somnului. (7)

Dificultate în reînceperea antrenamentului fizic

Dificultatea de a vă reîncepe rutina exercițiilor va depinde în cea mai mare măsură de nivelul de condiția fizică anterioră. FO formă fizică mai bună este direct proporțională cu timpul necesar pentru vă întoarce vechile niveluri de fitness. (8)

Cum poți minimiza efectele încetării antrenamentului fizic?

Studiile arată că, atunci când oamenii nu renunță la exercițiile fizice pentru perioade lungi de timp, pot reduce la minimum efectele întreruperii sau stopării antrenamentului.

Dacă sunteți forțat să abandonați rutina de fitness pentru mai mult de două săptămâni, încercați să efectuați un program de antrenament scurt, chiar și o sesiune pe săptămână, decât să opriți cu totul antrenamentul.

Dacă nu aveți timp pentru un antrenament complet, puteți să reduceți timpul prin realizarea unor sesiuni mai scurte de antrenament. O opțiune este de a face două sau trei sesiuni scurte de o săptămână de antrenament la intensitate crescută.

Dacă ați oprit antrenamentul din cauza unei vătămări corporale, cum ar fi un os rupt sau un tendon rupt, puteți încetini efectul prin lucrul cu grupuri musculare neafectate, cum ar fi exercițiile fizice cu brațulusau piciorului opus.

Încercați să practicați o activitate fizică care nu presupune foarte mult efort și care nu face parte din regimul obișnuit, cum ar fi yoga, mersul pe jos sau plimbările cu bicicleta.

Păstrați o alimentație adecvată, în timp ce consumați proteine sufieciente pentru a minimiza pierderea musculară. (9)

Sfaturi pentru a vă ajuta să reveniți în formă după ce ați renunțat la rutina de fitness:

  • Începeți cu practicarea unor exerciții fizice care nu presupun mult efort sau rezistență, pentru a evita rănirea.
  • Așteptați o lună înainte de a începe o versiune mai intensă a antrenamentului fizic.
  • Înscrieți-vă la cursurile de fitness practicate în grup.
  • Răbdarea și persistența sunt esențiale. Amintiți-vă că nu totul este pierdut și puteți reveni cu succes la vechea rutină de antrenament.

Data actualizare: 24-10-2020 | creare: 12-09-2018 | Vizite: 4070
Bibliografie
1. What Will Happen To Your Body When You Stop Exercising. Url: https://www.lifehack.org/323427/what-will-happen-your-body-when-you-stop-exercising
2. Stopping exercise can increase symptoms of depression. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180322112720.htm
3. The training and detraining effect of high-intensity interval training on post-exercise hypotension in young overweight/obese women.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26293124
4. Influence of detraining on temporal changes in arterial stiffness in endurance athletes: a prospective study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4713770/
5. The effects of aerobic, resistance, and combination training on insulin sensitivity and secretion in overweight adults from STRRIDE AT/RT: a randomized trial. Url: https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00509.2014
6. Strength training: Get stronger, leaner, healthier. Url: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/strength-training/art-20046670
7. The effects of physical activity on sleep: a meta-analytic review. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s10865-015-9617-6
8. 9 Things That Happen When You Stop Exercising. Url: https://www.rd.com/health/fitness/what-happens-stop-exercising/
9. What Happens to Your Body When You Stop Working Out?. Url: https://inbodyusa.com/blogs/inbodyblog/what-happens-when-you-stop-working-out/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Sport, fitness:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Sport, fitness