Microorganismele intestinale influențează nivelul globulelor albe din sânge

Microorganismele intestinale influențează nivelul globulelor albe din sânge

©

Autor:

Microorganismele intestinale influențează nivelul globulelor albe din sânge

Granulocitele, cunoscute adesea sub numele de globule albe, sunt celule ale sistemului imunitar înnăscut. Neutrofilul, un fagocit care elimină microorganismele din organism, este cea mai răspândită formă de granulocite. Neutropenia, o afecÈ›iune marcată de un număr redus de neutrofile în sânge, este frecvent observată la pacienÈ›ii cu leucemie sau la cei care au fost supuÈ™i chimioterapiei.
Este bine cunoscut faptul că neutropenia stimulează procesul de granulopoieză a granulocitelor. Există incertitudini în ceea ce priveÈ™te procesele exacte prin care neutropenia promovează granulopoieza.


Jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences a publicat rezultatele cercetării conduse de profesorul asociat Daigo Hashimoto È™i profesorul Takanori Teshima de la Hokkaido University‘s Faculty of Medicine. Studiul arată că granulopoieza de urgență, care este declanÈ™ată de prezenÈ›a bacteriilor, È™i granulopoieza reactivă, care este declanÈ™ată în absenÈ›a unor infecÈ›ii microbiene active, reprezintă două moduri diferite prin care granulopoieza poate fi stimulată peste un nivel homeostatic. Anterior, s-a raportat că granulopoieza reactivă a urmat neutropeniei provocate de transplantul de celule stem hematopoietice (SCT) sau de tratamentul împotriva cancerului.

Cercetătorii au descoperit că neutropenia persistentă modifică microbiomul intestinal È™i că IL-17A eliberată de celulele T stimulează, de fapt, granulopoieza reactivă. AceÈ™tia au ajuns la concluzia că intensificarea granulopoiezei reactive a fost cauzată de această schimbare în compoziÈ›ia microbiomului.


Acest studiu a arătat că alterarea microbiomului intestinal provocată de neutropenie stimulează granulopoieza reactivă în măduva osoasă prin eliberarea de IL-17A de către celulele T, ajutând la recuperarea neutrofilelor. Cercetările viitoare vor avea ca obiectiv să determine dacă această încruciÈ™are are loc la om, deoarece studiul în cauză a fost efectuat pe È™oareci. Alte direcÈ›ii de cercetare includ crearea de formulări antibiotice care să nu dăuneze microorganismelor care ajută la granulopoieză.

sursa: Science Daily
foto: Kateryna Kon/Shutterstock


Data actualizare: 28-11-2022 | creare: 28-11-2022 | Vizite: 313
Bibliografie
Intestinal microorganisms influence white blood cell levels in blood, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221121215746.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum