Leucocituria

©

Autor:

Leucocituria reprezintă prezența leucocitelor în urină. În condiții fiziologice, leucocitele prezente în sedimentul urinar recent recoltat sunt rare (cel mult 1-2 leucocite/câmp microscopic), intacte şi izolate unele față de altele.

În condiții fiziologice, zilnic leucocitele sunt excretate în urină, într-un număr mai mic de 2.000.000. Atunci când leucocitele excretate în urină depăşesc două milioane, putem vorbi de leucociturie, aceasta apărând în anumite condiții patologice. În această situație se recomandă determinarea sedimentului Addis sau examinarea urinei recoltate dimineața la microscop.

În anumite condiții patologice, precum afecțiunile inflamatorii renale sau afecțiunile inflamatorii genitourinare, leucocituria creşte, iar la examinarea la microscopul optic leucocitele prezintă prezintă structură alterată şi sunt dispuse în grupuri. [1], [2]

Unde poate fi prezentă leucocituria?

Leucocituria este un marker specific afecțiunilor inflamatorii ale tractului urinar, precum infecții urinare de etiologie bacteriană (uretrită, cistită, pielonefrită acută sau cronică), virală, fungică sau parazitară (schistosomiaza), tulburări în evacuarea urinei, nefropatie indusă de analgezice, glomerulopatii, intoxicații.

Pe lângă glomerulonefrite, pielonefrite şi alte infecții de tract urinar, leucocituria mai poate apărea în cadrul afecțunilor inflamatorilor ale organelor din cavitatea abdominală sau ale organelor genitale.

Conform datelor din literatura de specialitate, leucocituria este mult mai frecvent întâlnită în rândul femeilor.

În cadrul afecțiunilor inflamatorii urinare cronice sau vindecate, sunt prezente leucocitele în urină în absența bacteriuriei (bacterii în urină); această formă de leucociturie poartă denumirea de „leucociturie abacteriană”. Leucocituria abacteriană poate apărea în intervalul de timp cuprins între un episod de pielonefrită acută şi instalarea pielonefritei cronice; în acest caz, leucocituria poate reprezenta singura manifestare clinică a bolii.
Totodată, leucocituria abacteriană poate apărea în cadrul tuberculozei sau a tumorilor. [1], [2]

Diagnostic. Investigații utile

În caz de suspiciune a leucocituriei, se recomandă efectuarea anumitor investigații pentru concretizarea acesteia, precum determinarea sedimentului Addis, examinarea microscopică a urinei a jeun pentru identificarea leucocitelor şi a bacteriilor în urină, examenul sumar de urină şi urocultura.

Datorită faptului că rezultatele obținute în urma determină sedimentului Addis necesită 24 de ore, în prezent se utilizează cu succes examinarea urinei recoltate a jeun la microscop. Prezența a mai mult de 4-5 leucocite pe câmpul microscopic indică prezența leucocitelor.

Leucocituria poate indica prezența unei infecții de tract urinar doar atunci când este însoțită de bacteriurie sau alte manifestări clinice urinare. Altfel, prezența leucocituriei nu este suficientă pentru a diagnostica o infecție de tract urinar superior sau inferior şi pentru a administra tratament antibacterian. [1], [2]


Data actualizare: 18-04-2019 | creare: 18-04-2019 | Vizite: 7969
Bibliografie
1. Ghidul Serviciilor Medicale al Laboratoarelor Synevo, Ediția 2007-2008
2. Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE, de Iulian Neagu, Ediția 2007
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: