La ce vârstă apare menopauza?

©

Autor:

La ce vârstă apare menopauza?
Menopauza este un proces biologic firesc în parcusul vieții unei femei și are ecouri care implică nu doar corpul femeii și modul acestuia de a funcționa, ci uneori și de natură comportamentală sau socială. Practic, se poate spune că menopauza este o „bornă” a vârstei de mijloc, însă nu reprezintă în niciun caz finalul vitalității dumneavoastră și nici o piedică în calea dezvoltării profesionale, personale și sociale.

Ca moment în sine, menopauza este marcată de încetarea menstruației și de încheierea activității ovarelor, care de aici înainte, nu vor mai produce hormoni sexuali, estrogen și progesteron. În medie, menopauza se instalează definitiv în jurul vârstei de 50-51 ani.

În ciuda statisticilor, trebuie spus că vârsta la care apare menopauza poate varia în intervalul 40 - 55 ani. Vârsta de instalare a menopauzei poate fi direct influențată de anumiți factori, fie de natură genetică (nu este exclus ca mama și fiica să ajungă la menopauză la aceeași vârstă), fie comportamentală. De pildă, la femeile care obișnuiesc să fumeze mult,  menopauza survine în general cu unul sau doi ani mai devreme decât în medie.
Menopauza este considerată precoce atunci când se manifestă înainte de 40 de ani și tardivă, după 55 de ani.

Instalarea precoce a menopauzei se întâlnește la 1% din femei și poate sta la baza unor probleme de factură psihologică, pentru că nu este ușor de acceptat. Din păcate, cauzele menopauzei precoce sunt de cele mai multe ori necunoscute, deși se pare că factorii genetici sunt implicați în această îmbătrânire accelerată a ovarelor.  De asemenea, menopauza precoce poate fi indusă și de tratamente hormonale în măsură să modifice activitatea ovarelor, intervenții chirugicale de îndepărtare a ovarelor, chimioterapie.

Trebuie spus și reținut faptul că menopauza nu se instalează brusc, ci este precedată de o perioadă numită premenopauză, care vestește, de fapt, momentul ultimei menstruației. Premenopauza durează aproximativ 4 ani și este marcată de manifestări precum: cicluri menstruale neregulate, bufeuri, uscăciune vaginală, insomnie, sensibilitate la nivelul sânilor, dureri de cap, fluctuații emoționale, creștere în greutate.

Puteți ameliora în intensitate aceste manifestări urmând un tratament de substituție hormonală (TSH), dacă istoricul medical, stilul de viață și severitatea simptomelor o fac necesară.

Vă invităm să citiți pe larg despre menopauză, despre manifestări și toate celelalte aspecte care o caracterizează, în cadrul secțiunii Menopauza din Ghidul nostru de sănătate.

Data actualizare: 03-09-2019 | creare: 05-07-2007 | Vizite: 126208
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum