Exercițiile Kangoo Jumps

©

Autor:

Exercițiile Kangoo Jumps
Inițiativa de a practica un sport nu vine natural pentru toată lumea. Uneori, sunt necesare ambiția, determinarea și răbdarea de a aștepta rezultatele care se obțin cu multă muncă. Pentru cei cărora sportul li se pare monoton, dar și pentru cei care au restricții în ce privește activitatea fizică, există o variantă care promite să facă minuni și asupra corpului, și asupra zâmbetului: Kangoo Jumps.

Kangoo Jumps este un sport care a căpătat popularitate în ultimii ani, atât în America, cât și în Europa, fiind practicat de aproximativ trei ani și în România. Este inspirat din exercițiile practicate de astronauții de la NASA, care au optat pentru acest tip de mișcare grație unor studii efectuate în anii 1980, care au demonstrat implicațiile pozitive ale exercițiilor pe bază de sărituri asupra articulațiilor și a coloanei vertebrale.

Kangoo Jumps și-a câștigat faima prin faptul că este un sport antrenant, vesel, arde caloriile cu succes și poate fi practicat de persoanele de orice vârstă și orice fel de condiție fizică, chiar și de către persoanele care se află în perioada de recuperare după diverse afecțiuni sau accidentări.

Cum se practică Kangoo Jumps

Componenta principală a exercițiilor Kangoo Jumps o reprezintă ghetele speciale, asemănătoare celor de ski, prevăzute cu arcuri pentru sărituri și pentru atenuarea impactul asupra corpului. Ghetele se găsesc pe diverse mărimi și au prețuri care se învârt în jurul sumei de 300 de euro. Daca prețul este prea piperat pentru bugetul dumneavoastră, puteți apela la un abonament la salile de fitness din orașul dumneavoastră, pentru sume cuprinse între 100 și 200 de lei pe lună.

Prima oară când puneți în picioare ghetele de Kangoo e indicat să săriți de câteva ori pe loc, pentru a înmuia arcurile ghetelor și pentru a vă căpăta echilibrul. Mențineți o postură dreaptă, asigurându-vă că piciorul este alininiat cu linia șoldului, că aveți umerii relaxați și abdomenul drept și genunchii ușor îndoiți. Începeți apoi să săriți de pe un picior pe altul, până căpătați siguranță în mișcări și puteți trece la mișcări mai complexe.

Încercați să vă lăsați greutatea pe centrul ghetelor, pentru o bună absorție a șocului și să vă mențineți picioarele paralele. La început sunt recomandate sesiuni de 3-5 minute, care pot fi repetate de două-trei ori pe zi, ca apoi să se treacă, gradual, la serii de 12-15 minute.
În ciuda aparențelor, dată de forma ovoidală a arcurilor, ghetele de Kangoo sunt stabile și ușor de purtat. Pentru a evita totuși accidentele, e bine să țineți seama de câteva precauții și recomandări: purtați șosete confortabile, care să protejeze glezna, utilizați suprafețe plane și uscate, pentru a nu aluneca, nu vă forțați limitele și fiți atent la orice disconfort, oprind exercițiul, dacă este cazul.

Beneficiile Kangoo Jumps

Protecția articulațiilor și protecție împotriva accidentărilor

Studiile făcute asupra ghetelor de Kangoo Jumps au arătat că acestea reduc cu 80% impactul asupra glezenelor, genunchilor, șoldurilor, spatelui și a coloanei vertebrale în timpul săriturilor. Astfel, sunt prevenite accidentările și este sprijinit procesul de recuperare după intervenții chirurghicale, accidente sportive, atenuând durerea și micșorând timpul dedicat de obicei acestor activități.
Impactul este pozitiv și asupra celor care au probleme cauzate de sedentarism: dureri ale oaselor, afecțiuni ale mușchilor și ale sistemului cardiovascular.

Crește rezistența la efort fizic și îmbunătățește activitatea inimii

Mai ales pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu activitatea fizică regulată, Kangoo Jumps se dovedește a fi de ajutor, deoarece promite să crească rezistența la efort cu 18% mai mult decât în cazul unui program obișnuit de alergare.
Programul de Kangoo Jumps ușurează sarcina inimii prin efortul concentrat asupra membrelor inferioare. Conexiunea se explică prin faptul că pentru vascularizarea picioarelor, inima depune cu 250% mai puțin efort decât în cazul mâinilor.
Astfel, printr-un program intensiv asupra părții inferioare a corpului, cu precădere, inima este menajată și suflul este menținut mai mult timp.

Ajută la pierderea kilogramelor în plus

În afara beneficiilor sale asupra sănătății, Kangoo Jumps este foarte eficient și pentru persoanele care vor să capete o formă fizică bună, eliminând kilogramele ce depășesc limita sănătoasă și estetică și conferind corpului o alură armonioasă.
Exercițiile cu sărituri ajută la pierdea unui număr mai mare de calorii decât în cazul altor sporturi: în 20 de minute, pot fi eliminate aproximativ 200 de calorii!
Explicația stă în modul de funcționare a sistemului nostru limfatic. Limfa este un lichid care circulă printre celelule corpului, realizând schimbul de substanțe dintre acestea și sânge, pentru a elimina toxinele din organism. Spre deosebire de sânge, limfa nu beneficiază de un sistem de pompare, pentru a ține lichidul în mișcare, de aceea, circuitul acesteia printre celule este condiționat de activitatea noastră fizică: cu cât ne mișcăm mai mult, cu atât facilităm eliminarea toxinelor. Sedentarismul înseamnă, practic, o întoxicare a celulelor, fapt care încetinește metabolismul și, implicit, eliminarea grăsimilor din corp. Ca să nu mai vorbim de faptul că adesea limfa se cristalizează, favorizând formarea atât de neplăcutei celulite.
Prin mișcările de Kangoo Jumps, punem circuitul limfatic în mișcare, menținându-ne celulele tinere, sprijinind procesul de ardere a caloriilor, necesar scăderii în greutate și contribuim la tonifierea mușchilor.

Înlătură stresul și crește buna dispoziție

„Țopăiala” specifică acestui sport scoate la iveală copilul din fiecare dintre noi, făcând ca nivelul endorfinei (hormonul fericirii) să crească, sporind relaxarea și starea de bine. E o activitate excelentă pentru persoanele ocupate, cu un program încarcat - la sfârșitul zilei se pot bucura de o atmosferă ludică, care să le dezmorțească și să le dea chef de mișcare.
Kangoo Jumps este benefic și pentru persoanele predispuse depresiilor sau care au dificultăți de a socializa cu persoane străine, pentru că aduce aproape instantaneu zâmbetul pe buze și alungă grijile.

Corectează postura

Statul la calculator sau in fața televizorului pentru mult timp determină de multe ori o poziție greșită a spatelui. Executarea corectă a exercițiilor de Kangoo Jumps implică alinierea tălpii piciorului cu linia șoldurilor și cu spatele, pentru a fi menținut echilibrul și pentru o bună coordonare. Astfel, practicarea pe termen lung a acestui sport ajută în obișnuirea menținerii unei posturi drepte.

Dezavantaje și precauții

Deși este un sport potrivit tuturor vârstelor și condițiilor fizice, nu este recomandat copiilor cu o greutate sub 30 de kilograme și nici celor cu vârsta sub 6 ani.
Chiar dacă structura cu arcuri atenuează mult șocurile și protejează articulațiile, e bine să fiți precauți și să nu exersați mai mult decât este cazul - starea euforică pe care o dau săriturile vă poate induce în eroare. Precauții deosebite se recomandă și celor care se află în proces de vindecare după o ruptură de ligamente, dar și femeilor care au trecut recent printr-o cezariană.

O restricție fermă se impune celor care suferă de spondiloză cervicală.

Kangoo Jumps este, așadar, un sport la îndemâna oricui, indiferent de vârstă sau rezistenză la efort, ce promite îmbunătățiri semnificatve atât pe plan fizic, cât și pe plan psihologic, constituind o variantă demnă de luat în calcul în urmarea unui program de exerciții.

Data actualizare: 26-02-2014 | creare: 05-06-2013 | Vizite: 30148
Bibliografie
1 - The NASA studies on rebound exercise, link: https://kangoojumps.co.za/Studies/NASAStudy.php
2 - Kangoo Jumps, link: https://www.acefitness.org/reviews/review-detail.aspx?reviewitemid=113
3 - Introduction Course to Kangoo Jumps Fitness Programs Manual, link: www.kangoojumps.com/download/docs/TMT%20Intro-May-09.doc‎
4 - Health, link: https://www.kangoo-jumps.com/health
5 - Kangoo Jumps Review, link: https://www.dietspotlight.com/kangoo-jumps-review/
6 - Kangoo Jumps, link: https://www.cum-slabesc.ro/articol/kangoo-jumps
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum