Eritrocite scăzute

©

Autor:

Eritrocitele, numite și globule roșii sau hematii, sunt celule componente ale sângelui care înlesnesc transportul oxigenului la țesuturi prin intermediul sistemului circulator. Atunci când nivelul eritrocitelor este scăzut sau când acestea funcționează deficitar poate apărea anemia. Detectarea oricăror anomalii a numărului sau formei eritrocitelor se observă prin testele de sânge.

Un nivel normal al eritrocitelor

Potrivit Leukemia & Lymphoma Society următoarele valori ale eritrocitelor sunt normale: (1)

  • La bărbați – 4,7-6,1 milioane de celule pe microlitru (mcL)
  • La femei – 4,2-5,4 milioane de celule/mcL
  • La copii – 4-5,5 milioane de celule/mcL


Cauze ale unui nivel redus al eritrocitelor

Dacă nivelul eritrocitelor are un nivel sub normal acest lucru poate avea una dintre următoarele cauze: (2, 3)

  • Anemie
  • Insuficiență a măduvei osoase
  • Deficit de eritropoietină – cauza principal în cazul personelor cu afecțiuni cornice ale rinichilor
  • Hemoliza – distrugerea eritrocitelor pe fondul unei transfuzii de sânge sau din cauza vătămării unor vase de sânge
  • Leucemie
  • Malnutriție
  • Mielom multiplu
  • Deficit vitaminic sau mineral – în special, de fier, cupru, acid folic, vitamina B6 și B12
  • Sarcina
  • Afecțiuni ale tiroidei
  • Unele medicamente – chimioterapia, cloramfenicol (recomandat pentru infecțiile bacteriene), chinidină (bătăi neregulate ale inimii), hidantoină (folosite pentru a trata epilepsia și spasmele musculare).


Simptome al unui nivel scăzut al eritrocitelor

Un nivel scăzut al eritrocitelor se manifestă prin următoarele simptome: (4, 5)

  • Oboseală
  • Amețeală
  • Dificultăți respiratorii
  • Palpitații.


Tratament

În unele cazuri schimbările de dietă sau stil de viață nu sunt suficiente pentru a crește nivelul eritrocitelor până la un nivel normal. Medicul poate recomanda medicamente care au dus la apariția unei boli care se manifestă și prin anemie, medicamente care să stimuleze producția de eritrocite, transfuzii de sânge doar atunci când medicamentele nu funcționează. (5, 6)

Dieta

În cele mai multe cazuri un nivel redus al eritrocitelor apare pe fondul unui deficit de substanțe nutritive. Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase poate oferi organismului resursele necesare pentru a produce suficiente eritrocite. Este recomandat să se consume alimente care furnizează următorii nutrienți: (7)

Fier

Un nivel redus al fierului din organism este legat frecvent de un nivel redus al eritrocitelor. Acest lucru este firesc mai ales în contextul în care organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, acea proteină care transportă oxigen la celule. În lipsa fierului aceste celule mor sau nu își mai pot îndeplini funcția. Fierul se găsește în alimente precum fructe de mare, cereale îmbogățite cu vitamine, spanac, ciocolată amăruie, năut, ton, sardine, cartofi copți în coajă, ficat de vită, ficat de pui, fasole albă, linte.

Vitamina B12

Această vitamină asigură funcționarea normală a creierului și este implicată în producția de noi eritrocite. Un nivel redus al vitamine B12 din organism va împiedica maturarea normală a globulelor roșii. De asemenea, deficitul de vitamina B12 poate duce la dezvoltarea anormală a eritrocitelor care poate duce la anemie megaloblastică. Vitamina B12 se află în următoarele alimente: carnea roșie, pește, fructe de mare, lapte și brânză.

Vitamina B9

Vitamina B9 cunoscută și sub numele de acid folic sau folat este esențial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a glandelor suprarenale și pentru formare de noi celule în organism. Pe lista alimentelor bogate în vitamina B9 se află: ficatul de vită, sparanghelul, varza de Bruxelles, spanac, conopidă, portocale, arahide, fasole.

Vitamina C

Deși nu este implicată în producția de eritrocite vitamina C este importantă deoarece ajută la absorbția fierului iar acesta din urmă stimulează producția de globule roșii. Vitamina C se află într-o gamă largă de alimente: kiwi, ardei gras, broccoli, căpșune, roșii, portocale, grepfrut, lămâi.

Cupru

Cuprul este un mineral esențial care ajută la absorbția fierului în sânge. Deficitul de cupru este asociate deseori cu dificultăți în absorbția fierului. Pe termen lung producția de eritrocite are de suferit. Cuprul se află în următoarele alimente: ficatul de vită, fructele de mare, caju, ciocolată, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, cartofi, ciuperci, avocado, năut.

Vitamina A

Vitamina A susține absorbția fierului într-un mod similar cuprului. Pe lista alimente care conțin cantități importante de vitamina A se află: ficatul de vită, somonul, cartoful dulce, morcovul, varza kale, spanacul, conopida, broccoli, mango, pepene galben, caise.

Stilul de viața

Pe lângă alimentație unele schimbări ale stilului de viață pot îmbunătăți producția de eritrocite: (7)

  • Redu consumul de alcool – consumul excesiv poate duce la diminuarea nivelului eritrocitelor din sânge
  • Introdu activitatea fizică moderată în program zilnic. Exercițiile fizice cresc pulsul iar creierul are nevoie de mai mult oxigen. Acest lucru stimulează organismul să producă mai multe eritrocite. Alături de o dietă sănătoasă mișcarea stimulează activitatea măduvei osoase.


În cele mai multe cazuri nivelul eritrocitelor din organism revine la normal dacă adopți o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Dacă aceste schimbări nu îmbunătățesc reduc din simptome este bine să te adresezi medicului pentru mai multe investigații.


Data actualizare: 30-07-2023 | creare: 21-07-2020 | Vizite: 40269
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii ar putea folosi eritrocitele pentru a trata ateroscleroza și alte boli
  • Efectul cardioprotector al globulelor roșii este amplificat de o dietă bogată în nitrați
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum