Durere când înghiți - ce ar putea fi

©

Autor:

Durere când înghiți - ce ar putea fi

Durerea la înghițire (sau odinofagia) reprezintă o problemă relativ frecventă cu multiple cauze potențiale, ce poate să apară la orice vârstă și care poate fi însoțită sau nu de alte simptome. În majoritatea cazurilor, durerea însoțită de disfagie (dificultate la înghițire) este simptomul unei infecții sau a unei reacții alergice. Deși nu apare frecvent, durerea persistentă poate semnala probleme grave de sănătate. (1, 2)

Durere când înghiți - ce ar putea fi

Numeroase afecțiuni care determină infecții sau inflamații la nivelul gâtului, gurii sau esofagului pot provoca disconfort la înghițire. Dacă prezinți durere când înghiți, ar putea fi vorba de:

Răceala comună

Afecțiune extrem de frecventă în timpul anotimpului rece, cauzată de un virus, ce se manifestă prin rinoree (secreții nazale), congestie nazală, strănut, dureri în gât, dureri ușoare de cap, tuse și febră ușoară. Simptomele obișnuite ale răcelii apar la un interval de cel puțin o zi și cel mult trei zile de la contractarea agentului viral. Simptomele tind să se amelioreze în decurs de șapte zile, o ameliorare definitivă fiind observată la 10 până la 14 zile. Durerea la înghițire asociată cu răceală comună este cauzată de inflamarea țesuturilor. (2, 3)

Gripa

Afecțiune respiratorie contagioasă, cauzată de un virus gripal, cu manifestări adesea mai severe decât cele ale răcelii comune și care tind să se instaleze brusc. Durerea la înghițire, împreună cu febra ușoară sau moderată, tusea uscată, frisoanele, congestia nazală și durerile musculare reprezintă principalele simptome ale gripei. Gripa poate fi prevenită prin vaccinare, lucru recomandat oricăror persoane, indiferent de vârstă și de starea de sănătate. (1, 4)

Amigdalita

Inflamație a amigdalelor cauzată de o infecție de origine virală sau bacteriană, ce se manifestă prin durere la înghițire, umflarea amigdalelor, apariția unor pete de culoare albă sau galbenă pe amigdale, respirație urât mirositoare, frisoane, tuse și febră. Amigdalita reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni care te poate face să simți durere când înghiți. (2, 5)

Epiglotita

Inflamație a epiglotei și a țesuturilor înconjurătoare cauzată de o infecție sau de o traumă fizică ce se manifestă prin faringită severă, dificultăți și dureri la înghițire, hipersalivație, tahipnee (accelerare a ritmului respirator), stridor în inspir (sunet anormal, cu tonalitate înaltă, care se poate auzi în timpul inspirației) și febră crescută, În cazuri severe, epiglotita poate obstrucționa căile respiratorii, ducând uneori chiar la asfixiere fatală. (2, 6)

Esofagita

Inflamație a mucoasei care căptușește esofagul cauzată de refluxul gastroesofagian, administrarea anumitor medicamente sau de o reacție alergică. În cazuri rare, esofagita apare în urma unei infecții. Afecțiunea poate provoca dureri la înghițire, arsuri sau dureri în piept, dureri de stomac, modificarea timbrului vocal, tuse și greață. În lipsa unui tratament, esofagita poate duce la complicații importante, precum ulcer sau cicatrizarea esofagului. (2, 7)

Candidoza esofagiană

Afecțiune de natură infecțioasă a esofagului, cauzată de ciuperca candida albicans, responsabilă inclusiv pentru candidoza bucală sau vaginală. Simptomele principale ale infecției fungice a esofagului includ durere sau disconfort la înghițit, dificultate la înghițit, senzație de gură uscată, pierderea sau modificarea gustului, arsuri sau mâncărimi în gât sau în spatele gurii. (2, 8)

Herpangina

Afecțiune cauzată în special de un enterovirus, apărută preponderent la copii cu vârsta de sub 10 ani, ce se caracterizează prin bășici (vezicule) de dimensiuni reduse apărute în cavitatea bucală, dureri la înghițire, umflarea nodulilor limfatici, hipersalivație, scăderea apetitului alimentar, febră moderată sau intensă și dureri de cap sau de ceafă. (9, 10)

Afecțiunile copilăriei, precum oreionul, pojarul sau varicela, împreună cu alte afecțiuni de natură infecțioasă, precum mononucleoza, scarlatina sau difteria, se pot manifesta prin durere la înghițire. În cazul afecțiunilor comune în copilărie, durerile în gât pot avea o intensitate crescută și pot îngreuna ingestia de alimente. (1, 2)

Recomandare

Dacă prezinți durere când înghiți, este necesar să te prezinți la medic. Diagnosticul condiției de bază care a determinat durerea la înghițire se poate realiza printr-un examen fizic, uneori însoțit de teste clinice sau de laborator. Pentru un diagnostic precis, pot fi folosite teste de sânge, exudat faringian, o cultură a sputei, scanări CT și RMN, endoscopia digestivă superioară sau un test de înghițire cu bariu. În absența unui diagnostic, auto-medicația poate să nu ajute, iar afecțiunea care cauzează durerea la înghițire să se complice. Totodată, lipsa unui tratament poate duce la complicații severe. (1, 2)


Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 1428
Bibliografie
(1) Painful Swallowing: Possible Causes and How to Treat It, https://www.healthline.com/health/painful-swallowing
(2) Why does it hurt when I swallow? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322301
(3) Common Cold Symptoms, https://www.healthline.com/health/common-cold-symptoms
(4) Everything You Need to Know About the Flu, https://www.healthline.com/health/cold-flu/flu#cold-vs-flu
(5) Everything You Need to Know About Tonsillitis, https://www.healthline.com/health/tonsillitis
(6) What is epiglottitis? https://www.medicalnewstoday.com/articles/169521
(7) Everything you need to know about esophagitis, https://www.medicalnewstoday.com/articles/9274
(8) What to know about esophageal thrush, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323282
(9) Herpangina: Causes, Symptoms, Treatments, and More, https://www.healthline.com/health/herpangina
(10) Herpangina in Children, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=herpangina-90-P01855
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum