Dezvoltarea senzoriala a sugarului

©

Autor:

Dezvoltarea senzoriala a sugarului
Sugarul este dotat inca de la venirea pe lume cu toate simturile, insa acestea nu sunt pe deplin dezvoltate. In acelasi timp, desi aceste simturi sunt incep sa se dezvolte din pantecul mamei, insa lumea exterioara este un mediu cu totul nou, in care bebelusul trebuie sa se adapteze. Baza invatarii la sugar este reprezentata de receptarea si interpretarea informatiilor senzoriale - pozitia corpului, modalitatea in care corpul se misca si relatia acestuia cu gravitatea, vazul, auzul, atingerea, gustul si mirosul. Pe masura ce cresc, copiii incep sa recunoasta mirosul mancarii preferate si raspund la vocea parintilor.

Dezvoltarea senzoriala are o functie importanta in dezvoltarea creierului - cu cat sugarul invata si descopera cu ajutorul senzatiilor, in creierul sau se dezvolta noi legaturi de neuroni, acestea devenind mai puternice cu timpul. Urmatoarele caracteristici pot indica o dezvoltare senzoriala normala la sugar:

• Pana la 3 luni sugarul intoarce capul spre culorile vii, lumina si voci.
• Sugarul exploreaza jucariile punandu-le in gurita.
• Pana la 6 luni sugarul deschide gurita sa manance din lingurita si imita actiunile obisnuite ale parintilor.
• Dupa varsta de 6 saptamani sugarul si-a stabilit deja ciclurile de somn, iar pana la 6 luni doarme toata noaptea.
• Dupa varsta de 6 luni, sugarul accepta alimente solide si texturate.
• Bebelusului ii place sa fie tinut in brate si isi muleaza corpul dupa cel al persoanei care il tine.
• Copilul se simte bine daca ii este schimbata pozitia si isi schimba pozitia singur, cu usurinta.
• Copilul are jucarii, anumite arome si cantecele preferate.
• Pana la 12 luni sugarul imita actiunile si sunetele emise de parinti, incearca sa danseze daca aude muzica si urmareste obiectele care dispar brusc din campul sau vizual.
• Sugarul poate fi atent la mai multi stimuli simultan, cum ar fi sa priveasca o carte si sa asculte o poveste.
• Copilul se joaca cu amandoua mainile in fata si transfera jucariile dintr-o mana in alta.

Vazul la sugar

Inca de la nastere, bebelusii sunt curiosi in privinta tuturor lucrurilor care ii inconjoara, prezentand interes special pentru fata mamei sau a persoanei care ii hranesc constant. Prezenta acestei fete familiare le dau bebelusilor un sentiment de siguranta si incredere. Acelasi lucru se poate intampla si cu decorul care il inconjoara - daca mutati patutul sau vopsiti un perete, s-ar putea ca bebelusilor sa nu le placa. In acest caz ii puteti alinta putin, pana se obisnuiesc cu noul "peisaj".

Cand se nasc, bebelusii vad clar doar la o distanta de 20 - 30 cm, adica vad fata persoanei care ii tin in brate. Asta se intampla deoarece sugarul inca nu are un control foarte bun asupra nervilor ciliari si nu poate focaliza imaginea. Imediat dupa nastere sugarul vede in negru si alb sau in nuante de gri, care variaza intre ele cu o intensitate de 5%. Pana la 2 luni sugarul prezinta interes deosebit pentru nuantele contrastante si pot urmari doar obiectele care se misca foarte incet. In prima luna are dificultati in deosebirea culorii albastru de verde si culorii rosu de galben, dar pana la varsta de 2 luni copilul distinge toate culorile.

Bebelusii au un interes deosebit pentru fetele oamenilor, cercetandu-le timp indelungat. La cateva luni de la nastere sugarii incep sa recunoasca expresiile faciale mai bine decat cuvintele si incearca sa le imite.

Pentru sugarul de 6 luni, principalul obiectiv este coordonarea mainii cu ochii. Acum copilul incepe sa intinda manuta dupa obiectele aflate in miscare si se uita atent la obiectele aflate in departare. Pana la varsta de 8 luni, sugarul vede aproape la fel de bine ca un adult.

La varsta de 12 luni sugarul isi aminteste cu mai mare usurinta obiectele vazute si incearca sa faca legatura dintre vaz si memorie, jucandu-se de foarte multe ori cu aceeasi jucarie sau acelasi joc. Il puteti ajuta pe copil incurajand aceasta activitate si aratandu-i aspectele neschimbate la fiecare repetitie.

Auzul la sugar

Auzul este un simt perfectat inca inainte de nastere, fatul putand auzi bataile inimii si vocea mamei, precum si zgomotele puternice din exterior. Aceasta este explicatia faptului ca nou-nascutul recunoaste imediat vocea mamei, deosebind-o de cea a altor femei. De asemenea, daca mama va asculta un anumit gen de muzica in timpul sarcinii, acelasi gen de muzica va linisti bebelusul dupa nastere.

Pana la varsta de 3 luni, sugarul aude destul de bine, in afara de sunetele foarte firave. La 3 luni bebelusul zambeste la auzul unei voci, iar pana la 8 luni identifica directia din care vine zgomotul si auzi intreaga gama de frecvente. Capacitatea sugarului de a auzi poate fi afectata in urmatoarele situatii:
- Expunerea prelungita la decibeli ridicati - in apropierea aeroportului sau la un concert rock.
- In familie exista probleme de auz.
- In timpul nasterii au existat complicatii care au produs lipsa de oxigen a copilului.
- Bebelusul s-a nascut prematur.
- Mama insarcinata a fost infectata cu rubeola.
- Anumite defecte din nastere.

Bebelusii isi dau seama daca cineva vorbeste intr-o limba straina si face diferenta dintre sunetele familiare si cele straine. Aceasta capacitate il va ajuta pe sugar sa invete si sa inteleaga limba vorbita. S-a observat ca sugarii prefera muzica clasica, datorita ritmicitatii si pauzelor, insa pana la varsta de 12 luni sugarul va prefera cantecele obisnuite, incepand sa diferentieze sunetele similare.

Simtul tactil la sugar

Atingerea este foarte importanta pentru sugari si acestia recunosc in mod instinctiv ca au fost atinsi de catre mama lor. Simtul tactil contribuie la dezvoltarea cognitiva si sociala a sugarului. In primele 2 luni de viata sugarul simte durerea si face diferenta dintre rece si cald; o luna mai tarziu ne putem da seama ca bebelusul prefera texturile moi fata de cele aspre. Pana la varsta de 6 luni sugarul invata sa faca diferenta dintre obiecte cu ajutorul mainilor si a gurii. Abia dupa varsta de 7 - 8 luni copilul invata sa faca diferenta dintre diverse texturi cu ajutorul mainii.

Daca este mangaiat, sugarul este mai stimulat sa faca contact vizual, sa zambeasca si sa gangureasca, decat daca este impins si gadilat. Fiecare bebelus are preferintele sale si mama le poate invata incercand diverse atingeri.

Pentru ca simtul tactil este o unealta foarte importanta in invatare la sugar, parintii trebuie sa-i acorde copilului spatiu de joaca sigur si jucarii cu texturi diverse. In timp ce exploreaza lumea, este probabil ca sugarul sa se accidenteze usor, cum ar fi sa dea cu capul de ceva tare sau ascutit. Desi sunt dureroase, aceste mici accidente il ajuta de fapt pe sugar sa identifice situatiile posibil periculoase. Cu toate acestea, trebuie sa feriti sugarul de pericole si accidentari frecvente.

Simtul mirosului la sugar

Mirosul este cel mai dezvoltat simt la bebelus in momentul nasterii. Studiile au aratat ca bebelusii pot mirosi lichidul amniotic al mamei, diferentiindu-l de alte mirosuri. La 3 - 4 zile bebelusul deja recunoaste mirosul laptelui mamei si se bucura atunci cand il detecteaza. Totodata, poate face diferenta dintre mirosul laptelui mamei si al laptelui altor femei.

Sugarul arata clar preferinta pentru mirosurile dulci si dezgustul fata de mirosurile acide, amarui sau fetide. Mirosurile dulci ii fac pe copii mai fericiti. Pe masura ce cresc, sugarii abandoneaza mirosul ca metoda de a recunoaste diverse lucruri si persoane, folosind tot mai mult vazul si auzul.

Simtul gustului la sugar

Papilele gustative incep sa se dezvolte la varsta de 7 - 8 saptamani a fatului. Inca din primele luni dupa nastere sugarul arata o preferinta clara pentru gusturile dulci si o aversitate la fel de clara pentru gusturile acre si amare. Gustul sarat nu apare decat dupa varsta de 4 luni. Desi gustul dulce calmeaza copilul, rezistati tentatiei de a-i da de exemplu o suzeta cu miere - mierea si zaharul sunt interzise pentru sugari si le pot produce probleme grave de sanatate.

Gustul si bagarea obiectelor in gurita reprezinta o modalitate preferata de sugari pentru a experimenta lucrurile din jur. Insa, poate fi nevoie si de 20 de incercari pana cand sugarul sa accepte si sa-i placa un gust nou. Din acest motiv, atunci cand schimba mancarea bebelusului parintii au nevoie de foarte multa rabdare.


Daca exista probleme in privinta dezvoltarii senzoriale a sugarului, comportamentul copilului dumneavoastra va poate da niste indicii:
• Pana la varsta de 6 luni sugarul nu are un program de somn previzibil si parintii il adorm sau il linistesc cu dificultate.
• Atunci cand este tinut in brate, bebelusul se arcuieste si se trage.
• Copilul de vine iritabil daca este miscat sau i se schimba pozitia.
• Bebelusul prefera sa stea intr-o singura pozitie.
• Sugarul evita jocurile si activitatile noi, precum si interactiunea cu alte persoane.
• Copilul evita sa bage jucariile in gura.
• Dupa varsta de 6 luni, sugarul este foarte mofturos la mancare si nu ii plac alimentele texturate sau solide.
• Copilul nu poate fi atent daca sunt prezenti mai multi stimuli.
• Parintii sugarului nu observa anumite preferinte ale acestuia.
• Dupa varsta de 8 luni, sugarul foloseste cate o mana, pe rand.

Data actualizare: 12-09-2019 | creare: 05-11-2009 | Vizite: 22165
Bibliografie
1. Dezvoltarea senzoriala a copiilor, link: https://www.iloveindia.com/parenting/senses/index.html
2. Dezvoltarea cronologica a copiilor, link: www.talaris.org/timeline.htm#
3. Cresterea copiilor, link: https://sojournkids.com/wp-content/uploads/2008/10/week-5-discipline.pdf
4. Repere in dezvoltarea copilului, link: www.eastpennsd.org/.../Child%20Development%20Milestone%20Chart.doc
5. Repere in dezvoltare: Un ghid pentru parinti, link: https://www.nncc.org/Child.Dev/mile1.html
6. Sugarul, link: https://www.healthyroadsmedia.org/english/Files/pdf/EngInfant.pdf
7. Dezvoltarea copiilor, link: https://www.indiaparenting.com/develop/index.shtml
8. Dezvoltarea sugarului: vederea, link: https://www.brighthub.com/education/early-childhood/articles/46842.aspx
9. Dezvoltarea senzoriala a copiilor, link: https://ezinearticles.com/?Child-Sensory-Development&id=1107222
10. Ghid de observatie senzoriala, link: https://www.hceip.org/Sensory_Observation_Guide.htm
11. Dezvoltarea senzoriala la copil, link: https://www.edubook.com/sensory-development-in-a-child/2815/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: