Dependența de jocuri video

Dependența de jocuri video

©

Autor:

Revizuit de:

Dependența de jocuri video
Jocurile video sunt o modalitate de destindere, de petrecere a timpului liber, care poate trece drept foarte agreabilă È™i reconfortantă printre persoanele de toate vârstele.

Ca orice altă activitate de timp liber care, în acest caz, presupune implicarea ludică a persoanei, diferenÈ›a stă în moderaÈ›ie: câtă vreme jucatul pe calculator nu ocupă prea mult timp È™i nu devine un scop în sine, acesta poate chiar avea un impact pozitiv: stimulează creativitatea, spiritul competitiv È™i capacitatea de a rezolva probleme È™i mută atenÈ›ia de la problemele cotidiene generatoare de stres.

Când însă moderat devine „prea mult” se poate ajunge la dependență È™i în timp, la tulburări psihice.

Mecanismul dependenței de jocuri video

Cel mai adesea, depedenÈ›a patologică de jocuri video se instalează mai degrabă la persoanele care joacă frecvent jocuri de strategie, de rol sau în care persoana trebuie să împuÈ™te, să lichideze personaje aÈ™a-zis negative.

Starea de dependență de jocurile video se instalează atunci când această activitate se prelungeÈ™te excesiv, ajungând să interfereze cu relaÈ›iile sociale È™i cu activitățile care È›in de atingerea obiectivelor fiecărei persoane.

Jocurile video de strategie
creează „poveÈ™ti”, în care jucătorul, devenit „erou”, trebuie să ducă la îndeplinire anumite sarcini, pentru a debloca anumite nivele È™i a descoperi mai mult. Plăcerea descoperirii pas cu pas a unor niveluri noi, cu lumi virtuale tot mai complexe, cu abilități tot mai avansate alimentează dorinÈ›a de a petrece tot mai mult timp în faÈ›a ecranului.

Acest nou status e tentant: jucătorul se tranformă preÈ› de câteva ore într-un „erou”, înzestrat cu abilități pe care nu le are în viaÈ›a reală (de ex: poate zbura, poate sări, poate folosi arme, poate lua È™i da viață, stăpâneÈ™te un teritoriu, are putere de decizie, poate coordona echipe, poate deveni lider È™.a.), cu responsabilități neobiÈ™nuite, mult mai interesante decât cele din viaÈ›a reală (de exemplu, a ucide un dragon pare mult mai interesant decât a È›ine o evidență contabilă).

Jocul video devine un adevărat prilej de evadare, e un mijloc de refulare a frustrărilor È™i dorinÈ›elor neîndeplinite, care pot lua o formă avantajoasă în lumea virtuală. Acest aspect nu e neapărat rău, câtă vreme stresul ajunge să domine viaÈ›a multora dintre noi, însă limitele pot fi foarte subÈ›iri, iar lumea virtuală poate lua locul celei reale.

Mecanismul e alimentat È™i de un sistem de recompense, care alimentează acÈ›iunile jucătorului: È™tie că dacă depune efort È™i investeÈ™te timp pentru a rezolva problemele A, B, C va primi un stimulent, un bonus, o facilitate, un avantaj în joc, care, în plan psihologic, funcÈ›ionează ca o formă de recunoaÈ™tere a priceperii.

În cadrul jocurilor video, recompensele apar la anumite intervale de timp, nici prea rar (încât motivaÈ›ia să scadă), nici prea des, încât să devină nesemnificative, pentru ca jucătorul să continue să joace, din dorinÈ›a de a retrăi senzaÈ›ia gratificării.

Există È™i anumite jocuri video unde aceste recompense apar în mod strategic în mod întâmplător, pentru ca jucătorul să nu poată deduce în timp când vine momentul gratificării È™i să joace în continuare, în speranÈ›a că va primi un bonus.

Poate părea ciudat la o primă vedere, ca un adult, mai ales, să investească cantități mari de timp pentru a obÈ›ine recompense aparent atât de nesemnificative (ex: o armă nouă de joc, o abilitate È™.a.), însă explicaÈ›ia e legată de faptul că persoana încearcă să trăiască prin intermediul jocurilor video ceea ce nu experimentează în viaÈ›a reală.

Altfel spus, este mult mai probabil ca o persoană nemulÈ›umită de recompensele pe care le primeÈ™te în viaÈ›a reală (salariul pentru munca depusă, afecÈ›iunea È™i sprijinul partenerului de viață, recunoaÈ™terea aportului în treburile casnice) să se refugieze într-o lume în care există o corelaÈ›ie între acÈ›iune È™i recompensă.

În privinÈ›a sistemului de recompense din jocurile video, acestea joacă un rol-cheie în problema dependenÈ›ei; practic, se bazează pe sistemul de recompense după care funcÈ›ionează creierul.
Facem ceva pentru a primi altceva: îmi fac treaba - primesc salariul, învăț lecÈ›ia – primesc o notă mare; analog: rezolv încă două misiuni – deblochez nivelul următor, trec la nivelul următor – primesc o „armură” nouă.

Un alt aspect interesant este cel al faptului că unele jocuri nu reÈ›in activitatea È™i, implicit, progresele făcute de jucător, în momentul în care aplicaÈ›ia este închisă, astfel că acesta este impulsionat să joace în continuare, pentru a nu „pierde” ce a construit, deÈ™i poate are alte lucruri de făcut.
Alteori, pentru că jocul are loc în echipă, nu poÈ›i abandona când doreÈ™ti, pentru a nu fi exclus – intervine din nou nevoia de apartenență È™i teama de excludere.

În plus, jocurile video de rol, de tip multiplayer, în care se fac echipe, se încheagă comunități È™i se generează un sentiment de adeziune la „poveste”, la grup, dau senzaÈ›ia de acceptare, de validare a persoanei dependente, care adesea se confruntă cu probleme de integrare în viaÈ›a reală.
În acest mod se creează falsa senzaÈ›ie de apartenență È™i de viață socială, care în fapt este o simplă aparență ce nu se transferă È™i în planul real.

Cum poate fi recunoscut un dependent de jocurile video?

DeÈ™i în privinÈ›a aspectului patologic, singurul care se poate pronunÈ›a cu exactitate este psihologul, psihoterapeutul sau medicul psihiatru, există anumite semne care pot indica o dependență de jocurile video:

  • persoana pune jocurile video în centrul preocupărilor sale È™i îÈ™i programează celelalte activități în funcÈ›ie de acestea
  • partidele de joc se întind pe durata a ore întregi È™i chiar a unei zile sau două
  • persoana manifestă dezinteres pentru orice altă activitate de timp liber, în afara jocurilor video
  • atunci când este în imposibilitatea de a juca (lipsa conexiunii la internet, necesitatea de a executa o altă activitate), persoana este iritată È™i chiar irascibilă
  • jucătorul  ajunge să mintă asupra timpului pe care îl petrece în faÈ›a calculatorului cu această activitate, ajungând chiar să invoce scuze pentru a-È™i justifica această preocupare
  • câÈ™tigarea sau pierderea jocului determină emoÈ›ii puternice: de la euforie, entuziasm, mulÈ›umire de sine È™i până la angoasă, furie, frustrare.
  • parcursul jocului influenÈ›ează vizibil starea de spirit a persoanei – poate trece de la o stare la alta într-un timp scurt È™i relativ imprevizibil, în funcÈ›ie de succesul obÈ›inut.
  • persoana ajunge să investească sume tot mai mari de bani în activitate: console, DVD-uri cu jocuri, upgrade-uri, joystick-uri
  • dacă întâlnirile cu prietenii sunt tot mai rare, fiind preferată „compania” calculatorului sau a consolei, iar revederile, È™i aÈ™a rare, devin un prilej de „joc în grup”
  • ca urmare a izolării sociale, jucătorul pasionat de jocuri video ajunge să neglijeze igiena personală È™i aspectul fizic
  • jocul video nu este întrerupt nici măcar pentru pauzele de masă  - persoana mănâncă în faÈ›a calculatorului, cel mai probabil alimente nesănătoase, de tip junk food, în cantități nesupravegheate
  • din cauza jocului prelungit, persoana ajunge să manifeste tulburări È™i dereglări ale somnului: insomnii, nevoia stringentă de a dormi pe parcursul zilei, oboseală excesivă din cauza partidelor nocturne de jocuri video

Factorii de risc pentru dependența de jocuri video și efectele sale

Anumite cercetări indică faptul că adolescenÈ›ii sunt mai expuÈ™i dependenÈ›ei de jocuri video, prin prisma etapei de dezvoltare în care se află, marcată de sentimente contradictorii È™i relaÈ›ii problematice cu părinÈ›ii, în special.
Copiii cad È™i ei mai uÈ™or în mirajul jocurilor video, pentru că se plictisesc cu uÈ™urință È™i găsesc o plăcere specifică vârstei în activitate, care însă, în jocurile de rol, nu păstrează nimic din inocenÈ›a vârstei.

Cu toate acestea, dependenÈ›a de jocuri video poate să intervină la persoane de toate vârstele, chiar È™i la adulÈ›i activi profesional.

Factori de risc

  • Se pare că cele mai predispuse persoane sunt cele cu o personalitate impulsivă, introvertită, cu dificultăți de integrare È™i relaÈ›ionare È™i cu o tendință de a reacÈ›iona violent.
  • DependenÈ›a de jocuri video mai poate fi favorizată de un nivel mare al stresului profesional (probleme È™i nemulÈ›umiri față de locul de muncă, incapacitatea de a găsi serviciu, eÈ™ecurile), cât È™i de dezechilibrele în viaÈ›a de familie.
  • Persoanele singure, fără partener sau prieteni cu care să poată relaÈ›iona, găsesc È™i ele mai adesea refugiu în jocurile video decât cele care se bucură de o viață socială È™i amoroasă împlinită.
  • De asemenea, izolarea la domiciliu, ca urmare a  unei boli, difuncÈ›ii, incapacități de deplasare poate fi favorizantă, pentru că nu permite o mare varietate a activităților.
  • Jocurile video tind să acapareze È™i să de dependență asemenea unui cerc vicios: prinde în capcane persoane cu dezechilibre È™i neajunsuri sociale È™i familiale, cu probleme de relaÈ›ionare È™i acceptare a sinelui È™i în timp, accentuează aceste comportamente.

Efectele jocurilor video

Un studiu realizat în 2011 asupra efectelor dependenÈ›ei patologice de jocuri video de vârstă tânără a arătat că jucătorii înrăiÈ›i, care se refugiază în acest mod, prezintă anumite tipare de comportament:

  • tind să fie deprimaÈ›i
  • resimt o stare de anxietate în mod regulat
  • manifestă teamă È™i reticență față de contextele sociale
  • au performanÈ›e È™colare È™i/sau profesionale scăzute

Acest studiu concluziona că dependenÈ›a de jocuri video este similară oricărui alt tip de comportament adictiv (alcoolism, dependență de droguri, dependenÈ›a de jocuri de noroc), poate persista ani întregi È™i nu trebuie tratată ca un simplu simptom al altor afecÈ›iuni psihice.

Și alte cercetări arată că efectele nu sunt de neglijat:

  • jucătorii dependenÈ›i ajung să se izoleze treptat de grupul de prieteni È™i de cercurile pe care le frecventau
  • persoanele nu mai găsesc satisfacÈ›ie în activități odinioară plăcute
  • intervin probleme în viaÈ›a de familie, ca urmare a neglijării membrilor
  • apar probleme de sănătate, din cauza jocului prelungit: dureri ale ochilor È™i spatelui, atrofierea musculară generată de inactivitate, chiar dureri ale articulaÈ›iilor degetelor (de la miÈ™cările repetitive È™i dese la tastatură sau joystick)

Cazuri extreme de dependență de jocuri video

Revista Psychology Today relatează despre câteva cazuri extreme de dependență de jocuri video, cu consecinÈ›e fatale.

  • În 2005, un chinez din Shanghai a primit pedeapsa cu închisoarea cu viaÈ›a după ce È™i-a înjunghiat un prieten ce îi vânduse pe eBay fără È™tirea lui o „sabie” virtuală obÈ›inută ca recompensă într-un joc.
  • În 2009, un american È™i-a împuÈ™cat ambii părinÈ›i pentru că i-au confiscat CD-ul cu Halo 3, unul din cele mai populare jocuri video.
  • În 2011, mama unei fetiÈ›e de 3 ani din New Mexico, È™i-a lăsa fiica să moară de foame, uitând să o hrănească, deoarece juca World of Warcraft ore în È™ir.
  • De altfel, World of Warcraft este considerat unul dintre cele mai adictive jocuri din lume, care ademeneÈ™te foarte multe persoane, ce piere noÈ›iunea timpului, printre echipe È™i „misiuni”.(2)

Dependența extremă nu este cauzatoare numai de victime colaterale, ci și de cazuri șocante de deces:

  • BBC scria, în 2005, despre cazul unui sud-coreean care murit după ce a jucat Starcraft într-un Internet cafe timp de 50 de ore, cu foarte mici pauze în care a mers la toaletă sau a aÈ›ipit foarte puÈ›in. Trebuie spus că în È›ara respectivă există o preocupare foarte serioasă pentru jocurile video, care sunt considerate un adevărat sport, care atrage finanțări, sponsori, se fac echipe; aproximativ o treime din populaÈ›ia țării este înregistrată pe site-uri de jocuri video online!
  • În Taiwan, în 2012, un tânăr a fost găsit mort după un maraton de o zi de League of Legends, un alt joc multiplayer foarte popular în lume.

DeÈ™i, în mod evident, aceastea sunt cazuri izolate È™i nu pot fi extrapolate asupra fenomenului general, sunt grăitoare despre modul în care dependenÈ›a poate conduce la comportamente deviante È™i chiar ignorare a instinctelor naturale.

Jocurile pe reÈ›elele sociale – un fenomen aparte

DeÈ™i nu pot fi încadrate în aceeaÈ™i tagmă cu jocurile de rol de tip multiplayer, care generează cele mai multe cazuri de dependență, în ultimii ani se poate observa o efervescență a jocurilor de pe reÈ›elele sociale.

În ultimii, Facebook s-a impus ca principala reÈ›ea socială pe întreg mapamondul: milioane de utilizatori petrec ore întregi zilnic pentru a-È™i actualiza statusul, a fi la curent cu activitatea prietenilor, a se distra È™i a se informa. Speculând această tendință, mulÈ›i producători de jocuri online au încheiat parteneriate cu gigantul Facebook, pentru a integra în interfaÈ›a reÈ›elei sociale diferite jocuri video aparent simple, dar care generează o uimitoare dependență.

MiÈ™carea a avut priză la public, astfel că milioane de oameni au ajuns să-È™i „culeagă” zilnic „dovleceii” în Farmville, să îngrijească animale de companie virtuale, ori să se întreacă la rezolvat cazuri misterioase de crimă.

De aici, a început goana pentru scoruri tot mai mari, agasarea prietenilor cu invitaÈ›ii la joc, pentru a debloca noi nivele sau a obÈ›ine bonusuri È™i update-urile repetitive care invadează fluxul general de noutăți de pe reÈ›eaua socială, aspecte pe care majoritatea celor ce nu prezintă astfel de preocupări le găsesc deranjante.

La dependenÈ›a de „construit” ferme virtuale a contribuit È™i dezvoltarea aplicaÈ›iilor de mobil, care permit persoanelor să fie în jocul lor preferat oricând: pe stradă, în mijloacele de transport, la restaurant (chiar È™i în compania altor persoane) etc.

Chiar dacă acest tip de jocuri nu generează neapărat o adicÈ›ie care să pună semne de întrebare din punct de vedere al sănătății psihice È™i sociale pe termen lung, conduc la consecinÈ›e nedorite, atunci când domină rutina zilnică:

  • jocul perturbă celelalte activități: persoana nu mai citeÈ™te, nu mai ascultă muzică, nu se mai uită la filme, nu mai are alte hobby-uri È™i amână la nesfârÈ™it responsabilitățile, pentru că gaseÈ™te jocul mult mai interesant
  • apar probleme de productivitate profesională; mai ales dacă persoana lucrează la birou È™i deci în faÈ›a calculatorului, reÈ›eaua socială rămâne deschisă în fundal È™i există tentaÈ›ia de a juca în paralel cu sarcinile ce trebuie îndeplinite. Pot apărea probleme cu anagajatorul È™i se poate ajunge chiar la concediere.
  • jocurile sociale sunt privite ca modalitatea principală de relaxare: fie că vine obosită de la muncă, are ceva timp liber sau se simte tensionată, persoana în cauză găseÈ™te jocurile drept cea mai plăcută alternativă
  • ieÈ™irile cu prietenii sunt amânate, scurtate sau alterate de jocurile de pe reÈ›elele sociale (jucătorul este preocupat de aplicaÈ›ia de telefon mobil, în loc să acorde atenÈ›ie apropiaÈ›ilor)
  • apar tulburări de somn, pentru că jocul se prelungeÈ™te uneori până târziu, pe telefonul mobil sau tabletă,în pat. În loc să încerce să adoarmă, persoana este preocupată de joc È™i nu realizează cum a trecut timpul

Cum se poate trata dependența de jocuri video?

Pentru că dependenÈ›a de jocuri video se comportă asemenea oricărei alte adicÈ›ii, cei care se joacă pe calculator periculos de mult trebuie să treacă printr-o „dezintoxicare”.
Principala piedică este dată de prezenÈ›a calculatorului în viaÈ›a È™i activitățile de zi cu zi, astfel că este dificil, dacă nu chiar imposibil, să fie evitat contactul cu calculatorul.

Astfel, depedentul de jocuri video e nevoit să intre zi de zi în contact cu mijlocul dependenÈ›ei sale È™i trebuie să înveÈ›e să gestioneze această interacÈ›iune. E foarte uÈ™or să cedezi, atunci când nu te vede nimeni È™i nu eÈ™ti supus presiunilor celor din jur È™i să deschizi jocul „doar pentru câteva minute”.

De altfel, în cazul jocurilor nu poate funcÈ›iona strategia dezobiÈ™nuirii treptate, aÈ™a cum se poate proceda în cazul dependenÈ›ei de tutun, de exemplu.
Pentru că jocurile dau un nivel mare de dependență, o oră pe zi se poate transforma în două, trei, chiar jumătate pe zi È™i depedentul ajunge de unde a plecat – rezultă o insatisfacÈ›ie chiar mai mare: cea a eÈ™ecului.

Ideal este ca dependentul de jocuri video să înÈ›eleagă impactul negativ pe care îl au acestea asupra vieÈ›ii sale sociale, personale È™i profesionale È™i să abandoneze de bună voie obiceiul, canalizându-se pe reuÈ™ită. Acesta È™tie că e greu, dar nu imposibil È™i face toate eforturile să reziste tentaÈ›iei.

TotuÈ™i, lucrurile nu funcÈ›ionează atât de simplu, din mai multe motive:

  • unii jucător nu ajung să conÈ™tientizeze influenÈ›a negativă la adevăratele sale proporÈ›ii È™i prin urmare nu identifică niciun motiv valid să se lase
  • alÈ›i jucători înÈ›eleg că petrec mult prea mult timp cu această activitate, însă nu li se pare prea periculoasă, minimizând problema È™i neglijând-o
  • unii conÈ™tientizează problema, însă nu se pot abÈ›ine, deoarece (ei cred că) nu au variante mai interesante, se plictisesc, simt nevoia incontrolabilă

E bine ca dependentul de jocuri video să fie ajutat de familie, care să îl stimuleze să aibă alte activități, să îi acorde atenÈ›ie, să îi explice prudent de ce greÈ™eÈ™te. Poate ajuta mult integrarea într-un grup: o echipă de sport, un atelier de creaÈ›ie, un ONG, cât È™i ieÈ™irile mai dese cu prietenii.

Important este ca cel în cauză să ajungă să conÈ™tietizeze că trebuie să schimbe ceva È™i să muncească pentru a depăși dependenÈ›a, care nu face decât să îl erodeze ca persoană.

Atât în cazul copiilor, cât È™i al adolescenÈ›ilor È™i adulÈ›ilor, primii care pot sesiza pericolul unei dependenÈ›e de jocurile video sunt membrii familiei. În ceea ce priveÈ™te copiii este foarte important ca părinÈ›ii ori alt adult responsabil de educaÈ›ia copilului (bunici, bonă etc.) să iniÈ›ieze activități care presupun implicarea copilului în activități alternative, care să-i ofere avantaje asemănătoare jocurilor video. Este de preferat ca această iniÈ›iativă să aibă loc în special în acele intervale orare în care copilul este mai predispus să petreacă timp în faÈ›a calculatorului.

Și în cazul în care un adolescent sau un adult prezintă un astfel de comportament problematic, măsura de prim ajutor este ca cel puÈ›in un membru al familiei să conÈ™tientizeze posibila dependență È™i să încerce, tot într-o manieră strategică, să-l facă conÈ™tient È™i pe cel în cauză de faptul ca activitatea de a se juca pe calculator a depășit limita normalității. Și în acest caz este recomandată implicarea în activități alternative È™i incompatibile cu jocurile video însă, în funcÈ›ie de gradul de dependență, de multe ori este recomandat ajutor de specialitate din partea psihologului, a psihoterapeutului È™i (sau) a medicului psihiatru.


Este esenÈ›ial a se face diferenÈ›a dintre o preocupare de timp liber față de jocurile video, care poate fi chiar deconectantă È™i stimulantă pentru atenÈ›ie È™i creativitate È™i patologie, atunci când acestea acaparează întregul univers al unei persoane.
DependenÈ›a de jocuri video în adevăratul sens al cuvântului necesită asistență medicală!

Data actualizare: 10-07-2014 | creare: 16-01-2014 | Vizite: 23079
Bibliografie
1 - Dependenta de jocuri pe calculator, link: https://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/cunoaste-te-anchete-si-dosar/dependenta-de-jocuri-pe-calculator-1310576
2 - Are Video Games Addictive?, link: https://www.psychologytoday.com/blog/media-spotlight/201308/are-video-games-addictive
3 - Pathological video game use among youths: a two-year longitudinal study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21242221
4 - What Is Computer and Video Game Addiction?, link: https://www.video-game-addiction.org/what-is-computer-internet-addiction.html
5 - Symptoms of Video Game Addiction in Teens, link: https://www.video-game-addiction.org/symptoms-computer-addiction-teens.html
6 - What Makes a Video Game Addictive?, link: https://www.video-game-addiction.org/what-makes-games-addictive.html
7 - The Most Addictive Video Games, link: https://www.video-game-addiction.org/most-addictive-video-games.html
8 - Physical Consequences of Gaming Addiction, link: https://www.video-game-addiction.org/physical-consequences.html
9 - Video Game Addiction No Fun, link: https://www.webmd.com/mental-health/features/video-game-addiction-no-fun
10 - Risk Factors for Adult Video-Game Addiction, link: https://psychcentral.com/news/2013/09/24/risk-factors-for-adult-video-game-addiction/59855.html
11 - S Korean dies after games session , link:https://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4137782.stm
12 - A quiet killer: Why video games are so addictive, link: https://thenextweb.com/insider/2013/01/12/what-makes-games-so-addictive/#!smjti
13 - Individual differences in motives, preferences, and pathology in video games: the gaming attitudes, motives, and experiences scales (GAMES) - Joseph Hilgard*, Christopher R. Engelhardt and Bruce D. Bartholow, link: https://www.frontiersin.org/Journal/10.3389/fpsyg.2013.00608/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • DependenÅ£a de pornografie
  • Topul alimentelor care creează cea mai mare dependență
  • DependenÈ›a de cumpărături (oniomania)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum