Dentiție întârziată

©

Autor:

Dentiție întârziată

Dentiția întârziată la copii, cunoscută sub denumirea de „dentiție tardivă”, este reprezentată de apariția dinților la nivelul cavității bucale la copii după împlinirea vârstei de un an.
Dentiția este cea mai dură structură a organismului uman, fiind alcătuită din totalitatea dinților aflați în interiorul cavității bucale. Pe parcursul vieții, fiecare individ beneficiază de două dentiții: dentiția de lapte, care apare de la vârsta de șase luni până la aproximativ trei ani și dentiția definitivă, care apare de la vârsta de șase ani.

Dentiția întârziată
reprezintă o adevărată problemă în rândul celor mici deoarece acesta nu poate consuma alimente tari (datorită imposibilității de a le mărunți). Totodată, întârzierea dentiției de lapte este, de cele mai multe ori, urmată de întârzierea apariției dentiției definitive.

Conform datelor din literatura de specialitate, întârzierea erupției dentare după vârsta de 18 luni, impune consultarea unui medic stomatolog. [1], [2], [3]

Cauze pentru o dentiție întârziată

Erupția tardivă a dinților de lapte la copii poate fi determinată de numeroși factori de risc precum:


Prevenirea întârzierii dentiției

Conform datelor din literatura de specialitate, numeroși factori de risc ai dentiției întărziate sunt dobândiți din perioada dezvoltării fetale intrauterine. Astfel, pentru a preveni întârzierea erupției dentare, se recomandă adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate de către gravidă, care să asigure necesarul de calciu, de minerale, de vitamină D și alte vitamine pe perioada sarcinii.

Totodată, se recomandă alimentarea exclusivă a bebelușului cu lapte matern (dacă este posibil acest lucru) în primele luni de viață, fiind bine cunoscut faptul că laptele matern asigură necesarul de vitamine și minerale pentru cel mic în perioada lactației. De asemenea, după diversificarea alimentației copilului, se recomandă administrarea unei diete alimentare echilibrate, care să prevină apariția unui astfel de deficit. [1], [2], [3]


Data actualizare: 25-04-2021 | creare: 03-04-2020 | Vizite: 3044
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Late Teething in Babies – Causes and Complications, link: https://parenting.firstcry.com/articles/late-teething-in-babies-causes-and-complications/
3. Late teething: Understanding the development of your child’s teeth and when to get a dentist involved, link: https://www.motherforlife.com/baby/0-12-months/health/teeth/7898-late-teething-understanding-the-development-of-your-childs-teeth-and-when-to-get-a-dentist-involved.thtml
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice