Caria dentară la copii – de ce apare și cum se tratează

©

Autor:

Caria dentară la copii – de ce apare și cum se tratează
Caria dentară reprezintă cea mai comună afecțiune dentară la nivel global, atât la copii, cât și la adulți, și poate avea efecte negative asupra sănătății generale și a calității vieții. Până la vârsta de 4 ani, 1 din 4 copii are cel puțin o carie dentară. Conform Institutului Național de Cercetare Craniofacială și Dentară din SUA, 42% dintre copiii cu vârsta între 2 și 11 ani dezvoltă carii pe dinții de lapte.

Ce este caria dentară?

Caria dentară reprezintă o afecțiune care implică degradarea smalțului dintelui temporar sau permanent, cu afectarea pulpei dentare și a nervului (când este avansată). Netrate, cariile dentare pot duce chiar și la pierderea prematură a dintelui.

Există copii care pot dezvolta carii dentare încă de la apariția primilor dinți de lapte. Așadar, este extrem de important să programați prima vizită la medicul stomatolog pediatru cât mai devreme, în jurul vârstei de 1 an sau după erupția primilor dințișori, conform AAPD (Academia Americană de Stomatologie Pediatrică).

Caria pe dinții de lapte

Dinții de lapte sunt, ca structură a smalțului, mai fragili și mai subțiri. De aceea, fără o alimentație adecvată și o igienă orală corespunzătoare, dinții de lapte pot fi afectați de carii de la vârste fragede. În acest stadiu de dezvoltare, cei mai afectați sunt incisivii superiori, unii copii prezentând un grad ridicat de degradare a smalțului pe acești dinți.

Deoarece caria pe dintele de lapte evoluează extrem de rapid, medicii stomatologi pediatri insistă asupra importanței tratării acestora în stadii incipiente. Părinții trebuie să știe că modul în care se dezvoltă și se mențin dinții temporari pe arcada dentară influențează evoluția dinților permanenți.

Cariile dentare lăsate netratate pot cauza durere și apariția infecției În plus, lăsată netratată (sub pretextul că dinții de lapte oricum cad), caria poate afecta procesul de masticație, poate favoriza dezvoltarea unor obiceiuri parafuncționale precum interpunerea limbii, sau poate afecta estetica feței, cu severe implicații la nivel psihologic și social pentru copil.

Ca atare, rolul părinților în prevenirea apariției cariei dentare este esențial.


Ce ar trebui să facă părinții pentru sănătatea dentară a copiilor?

Pentru a preveni apariția cariilor dentare la copil este important ca aceștia să fie conștienți și să înțeleagă importanța îngrijirii dinților, indiferent că sunt temporari sau permanenți. Respectând recomandările medicului stomatolog, părinții trebuie să-i ajute pe copii să învețe importanța unui periaj periodic efectuat corect și a unei bune igiene orale.
Odată cu apariția dinților, este necesar ca periajul să aibă loc de două ori pe zi. În plus, vizita la medicul stomatolog pediatru, încă de la apariția primilor dinți, este la fel de importantă, pentru monitorizarea sănătății orale a copilului.


De ce apar cariile dentare la copii?

Principala cauză a apariției cariei dentare o reprezintă bacteriile, care se hrănesc cu zaharurile din produsele alimentare și produc acizi ce descompun mineralele din smalțul dintelui. Astfel, pe măsură ce caria avansează, leziunea poate ajunge la pulpa dentară și la nerv.
Alte cauze care pot favoriza apariția cariei dentare:

  • Moștenirea genetică
  • Alimentația copilului este bogată în alimente dulci, carbohidrați sau băuturi acide
  • Obiceiuri vicioase. Cariile dentare pot apărea ca urmare a utilizării biberonului pe o perioadă îndelungată de timp (respectiv după vârsta de 3-4 ani).

 

Cum identificăm o carie dentară pe dinții copilului?

Primele semne ale formării cariilor pot fi reprezentate de pete albe pe dinți ce indică faptul că smalțul începe să se degradeze. Procesul poartă numele de demineralizare a smalțului și reprezintă primul semnal că dintele pierde minerale. Lăsate nesupravegheate, demineralizările evoluează în carii dentare.

Un alt semn pot fi petele maronii de pe suprafața dintelui sau interdentar.

În stadii incipiente, carile nu sunt vizibile, astfel că este nevoie de controlul la medicul stomatolog pentru depistarea acestora.

Simptome ale cariei dentare:

  • Durere puternică în jurul dintelui;
  • Sensibilitate dentară atunci când sunt consumate alimente sau băuturi reci sau dulci, alimentele crocante:
  • Senzație de disconfort la nivelul dinților fără a putea exprima cauza.


DENT ESTET 4 KIDS este o clinică de stomatologie copii din București, Sibiu și Timișoara cu o echipă de peste 35 de medici stomatologi pediatri certificați în străinătate și care tratează cu succes mii de copii anual. Într-un mediu adaptat nevoilor lor, copiii scapă de teama de dentist și sunt beneficiarii unui act medical responsabil și eficient.

 

Caria dentară și dentiția mixtă

În jurul vârstei de 6 ani, dinții de lapte încep să cadă și sunt înlocuiți de dentiția permanentă. Procesul durează câțiva ani, până la schimbarea completă a acestora. Există, însă, molarii de 6 ani, cu un rol important în evoluția sănătoasă a dentiției viitorului adult. Molarii de 6 ani sunt singurii dinți care nu se schimbă și care apar în perioada în care copilul are în cavitatea bucală predominant dinți temporari. Conform statisticilor, aproximativ 1 din 5 copii (20%) cu vârsta între 5 și 11 ani are cel puțin un dinte cariat. De aceea, pentru a proteja integritatea molarilor de 6 ani (care sunt dinți permanenți), medicul stomatolog pediatru va recomanda sigilarea dentară, o procedură profilactică și non invazivă care previne peste 80% dintre carii pe molarii permanenți.

Cum este tratată caria dentară a copilului?

Tratamentul cariei dentare variază în funcției de simptomele apărute, vârsta și sănătatea generală a copilului.

În cele mai multe cazuri, tratamentul poartă numele de obturație și se definește prin îndepărtarea părții deteriorate și înlocuirea cu un compozit. O alternativă la obturație ar fi coroanele dentare, care sunt utilizate când problemele sunt mai grave:

  • Obturație fizionomică (plomba dentară): se poate realiza din acizi acrilici sau rășină și se mulează perfect pe suprafața dintelui, oferind un rezultat 100% natural.
  • Coroanele dentare: sunt recomandate atunci când dintele este profund afectat și nu mai poate fi salvat printr-o obturație clasică. Sunt recomandate în cazul dinților de lapte, pentru că obturația are șanse mai mari să cadă în timpul dentiției temporare.


Cum pot fi prevenite cariile dentare la copii?

Cel mai bun mod de prevenție în rândul copiilor este educarea acestora cu privire la importanța igienei orale. Poate fi un efort continuu din partea părinților de a-i supraveghea mereu, însă este importantă o monitorizare atentă încă de când sunt mici.

Părinții trebuie să acorde atenție și sugarilor, chiar dacă dinții nu au erupt, încă. Îngrijirea orală a copiilor începe de la vârste fragede.


Data actualizare: 26-02-2021 | creare: 26-02-2021 | Vizite: 2368
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice