Cum îngrijim periuța de dinți

©

Autor:

Cum îngrijim periuța de dinți
Periuța de dinți este principalul instrument de igienă dentară, folosit de marea majoritate a persoanelor, pentru a îndepărta resturile alimentare după masă, pentru îndepartarea bacteriilor ce cauzează afecțiuni dentare și pentru împrospătarea respirației.

Surse de bacterii pe periuța de dinți

  • milioanele de bacterii regăsite în cavitatea bucală - se estimează a fi peste 6 miliarde de bacterii
  • microorganismele din mediul înconjurator
  • infecții anterioare (în gât sau cavitatea bucală)
  • provenite din însuși ambalajul său (deși există precizări clare ca acestea să fie sigilate într-un ambalaj steril)

Metode eficiente de igienizare și dezinfectare a periuței de dinți

Cea mai sigură metodă de igienizare a periuței de dinți este folosirea unor produse aflate în comerț, special concepute pentru curățarea și dezinfectarea periuțelor de dinți, având o eficiență de 99,99%.

Alte soluții:

  • Clătiți periuța de dinți foarte bine sub un jet de apă, după fiecare utilizare. Puteți turna o cantitate mică de apă de gură antiseptică pe periuța de dinți pentru a omorî germenii, apoi clătiți din nou din abundență cu apă, pentru a îndepărta rămășițele de pastă de dinți și alte particule. Lăsați periuța de dinți într-o soluție de apă de gura timp de 5 minute, o dată pe săptămână, pentru a îndeparta germenii și bacteriile.
  • În periuță se adună praf, microbi, ciuperci și bacterii, ce se înmulțesc foarte repede. Asigurați-vă că o păstrați uscată între periaje: după clătire, puneți periuța în poziție verticală, pentru a se usca mai ușor.
  • Spălați periuța de dinți cu săpun antibacterian în mod regulat și clătiți foarte bine sub jetul de apă pentru a îndepărta orice urmă de săpun.
  • Puneți periuța de dinți în apă fiartă, clocotită. Astfel veți omorî majoritatea bacteriilor, însă acest procedeu poate determina uzura mai rapidă a periuței. Igienizarea cu apă fiartă este o metodă bună în cazul periuțelor de dinți pentru copii, pentru a evita folosirea produselor ce conțin substanțe chimice.
  • Spălați periuța de dinți în mașina de spălat vase și apoi clătiți foarte bine sub jetul de apă, pentru a îndepărta orice urmă de agent de curățare. Temperatura ridicată și apa fierbinte vor îndepărta germenii și bacteriile, dar vor crește gradul de uzură al perilor periuței.
  • Lăsați câteva minute periuța într-o soluție de 3% apă oxigenată și 97% apă, o dată pe săptămână, sau o dată la câteva zile (cereți sfatul medicului dentist).
  • Utilizați aparate de igienizare a periuțelor de dinți. Unele funcționează pe baza de lămpi de sterilizare cu ultraviolete, înlăturând toate bacteriile și virușii existenți pe periuță. Altele folosesc aburi și temperaturi ridicate.

Protecția periuței de dinți

În timpul călătoriilor puteți proteja periuța de dinți cu ajutorul unui capac sau a unui recipient din plastic ce va proteja perii periuței de dinți împotriva deformării sau strivirii în kitul de călătorie.
Atenție, însă! După folosire, lăsați periuța de dinți în aer liber, în poziție verticală pentru uscare, în vederea prevenirii înmulțirii bacteriilor.

Păstrarea periuței de dinți într-un mediu închis reține bacteriile și microorgansimele pe periuță, iar umezeala favorizează dezvoltarea și înmulțirea acestora.

Evitați contactul periuței dumneavoastră cu alte periuțe în timpul depozitării. Astfel, se evita transferul de bacterii și viruși între acestea (mai ales dacă există cineva bolnav în casă). Un suport obișnuit de periuțe, menține periuțele în poziție verticală și este recomandat pentru a proteja sănătatea familiei dumneavoastră.

Înlocuiți cât mai curând periuța de dinți după o perioadă în care ați fost bolnav, pentru a preveni reapariția respectivei boli sau infecții.

Nu împrumutați periuța de dinți și nu o folosiți în comun cu o altă persoană, sub nicio formă!

Accesoriile de baie trebuie păstrate în condiții de maximă igienă, pentru că mediul umed și cald în care sunt depozitate favorizează apariția bacteriilor. Suportul pentru periuța de dinți se amplasează la cel puțin 1-1,5 m distanță față de toaletă, pentru a împiedica contaminarea periuței (cu stropi și vapori de apă).

Data actualizare: 05-02-2020 | creare: 17-06-2009 | Vizite: 24565
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microroboții care își pot schimba forma pot peria și curăța dinții ca o ață dentară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum