Măselele de minte: ce facem cu ele?

©

Autor:

Măselele de minte: ce facem cu ele?

Măselele de minte nu au fost dintotdeauna o etapă dureroasă în dezvoltarea organismului sau un motiv de bătaie de cap. Cunoscută în popor ca măseaua a cărei apariție marchează maturizarea, e important, înainte de toate, să înțelegem cum să le abordăm corect în prezent, ce sunt ele, ce rol joacă în organismul nostru și cum putem să integrăm existența lor, astfel încât să nu le considerăm o povară sau ceva de temut.

 

https://ancaoltean.ro/


Ce sunt măselele de minte și ce rol au?

Măselele de minte sunt ultimii molari permanenți ce apar în jurul vârstei de 17-25 de ani și sunt, în total, 4 la număr, câte una în fiecare extremitate a maxilarului superior și a mandibulei. Dinții noștri se formează încă din viața intrauterină, așadar ei există dintotdeauna, odată cu noi. De-a lungul anilor, a evoluției omului și societății, părți ale corpului nostru au suferit mici adaptări, astfel încât să ne ajute cât mai bine în necesitățile de zi cu zi.

În timpuri de demult, omul preistoric avea mandibula mai mare și o dietă formată din carne crudă, nuci, rădăcini – așadar, alimente tari, dure pentru care măselele de minte erau de un real ajutor. În plus, dinții din față se degradau și se pierdeau destul de curând pe timpul vieții și, din nou, baza rămânea în măselele de minte.

În prezent, ambele aspecte care făceau din măselele de minte un real ajutor – mandibula mare și dieta dură – s-au schimbat radical. Mandibula omului modern s-a micșorat față de cum arăta cu sute de ani în urmă, alimentația diferă mult, este preparată termic și mai moale, iar măseaua de minte a ajuns să fie privită ca o bătaie de cap și o componentă dentară inutilă.

Adevărul este că situația diferă de la un om la altul, de la un organism la altul și cel mai corect este să acționăm în consecință, fără a generaliza simptomele pe care le dă erupția măselelor de minte. Există și cazuri în care erupția lor nu deranjează și nu dăunează cu nimic celorlalți dinți sau sănătății orale.


Simptome care indică erupția măselelor de minte

De cele mai multe ori, durerea este primul semn al erupției măselelor de minte, pe care îl experimentează cei mai mulți dintre oameni. Alte semne includ înroșirea și umflarea gingiei sau chiar infecții locale cauzate de imposibilitatea erupției complete. Sunt, însă, și cazuri în care măselele de minte apar fără dureri, inflamații sau alte complicații.

Când trebuie extrase măselele de minte?

Comportamentul medical este, de obicei, de tip conservativ, astfel încât se va încerca, pe cât posibil, să se păstreze măselele de minte. Extracția acestora devine necesară doar în situații precum:

 

  • Măseaua de minte nu poate erupe complet; sunt situații în care osul mandibulei sau al dinților vecini împiedică erupția, ceea ce conduce la blocarea măselelor de minte și la probleme precum: inflamația, gingivita, chisturi și chiar infecții.
  • Erupția anormală: se poate întâmpla ca măseaua de minte să erupă într-o poziție anormală, basculată, înclinată, afectând cavitatea bucală.
  • Înghesuiri dentare: când erupția măselelor de minte afectează restul danturii și apar înghesuiri vizibile este indicată, din nou, extracția. Înghesuirile lăsate netratate vor provoca ocluzie și masticație greșită, tulburări ocluzo-articulare și, în timp, un zâmbet nu doar inestetic, ci și afectarea vorbirii, dinții având un rol important în producerea sunetelor.
  • Apariția unor chisturi dentare care necesită intervenție: la rădăcina măselelor de minte pot apărea chisturi dentare, adică săculeți plini cu lichid, care dezvoltă infecții. Aceștia trebuie îndepărtați, pentru a reduce riscul complicațiilor și, dacă nu sunt de dimensiuni mici astfel încât să fie posibilă îndepărtarea lor prin medicație, este indicată extracția și tratamentul în consecință.

Inainte si dupa interventie


Indiferent care este evoluția erupției măselelor de minte, decizia extracției lor se ia împreună cu medicul stomatolog. Prevenția rămâne cea mai bună variantă și, pentru a preîntâmpina viitoare situații dureroase sau complicații medicale, este indicată o vizită la medicul stomatolog în jurul vârstei de 15-25 de ani. În această perioadă a vieții osul este încă elastic, rădăcinile nu sunt complet formate și, dacă situația o impune, extracția se poate realiza cu mult mai multă ușurință.

 

În cadrul tratamentului ortodontic, cel mai adesea molarii de minte sunt extrași, în special în cazurile cu înghesuiri dentare semnificative. Însă, uneori, ei pot ocupa un rol important, îndeosebi la pacienții adulți la care au fost extrași molari anteriori, iar spațiile rezultate nu au fost protezate, dinții suferind deplasări mari, cu repercursiuni destul de grave: retracții gingivale, artrite temporo-mandibulare. În aceste cazuri, prezenta molarilor de minte este benefică, ei putând fi aduși pe arcadă și aliniați cu aparat ortodontic, astfel încât să închidă spațiile goale și să echilibreze ocluzia.

 

Dr. Anca Oltean

Dr. Anca Oltean

Medic Primar Ortodont și Estetică Dento-Facială

Nr. de tel. 0723 501 202

Material realizat de către dna. Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de peste 16 ani și peste 4000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) și ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.

 

Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, Dr. Anca Oltean vă așteaptă pe:

https://ancaoltean.ro/

https://www.facebook.com/Dr.AncaOltean

https://www.instagram.com/dr.ancaoltean


Data actualizare: 15-10-2023 | creare: 23-02-2021 | Vizite: 3818
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice