ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Chirurgie vasculară Chirurgie vasculară Cluj-Napoca

Prof.Dr. HANCU Nicolae

  • Specialitate:Diabet, Nutriție și Boli metabolice
  • Competențe:Membru al Academiei de Stiinte Medicale
  • Telefon:0372548701
  • Localitate:Cluj-Napoca
  • Județ:Cluj
Prof.Dr. HANCU Nicolae
Orar:

Policlinica Pasteur
Luni: 08:00-14:00
Marti: 08:00-14:00
Miercuri: 08:00-14:00
Joi: 08:00-14:00


"Pozitiile pe care le detine ii recunosc meritele in specializarea sa: presedinte al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice; de 8 ani, presedintele Comisiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a Ministerului Sanatatii; presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii, seful Centrului Clinic de Diabet, profesor si seful Catedrei de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice a Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu". Un numar impresionant de premii, distinctii si titluri obtinute de-a lungul carierei subliniaza inca o data profesionalismul sau, dar si succesul multiplelor sale activitati si preocupari. Membru al multor societati, consilii si comisii nationale si internationale, Nicolae Hancu gaseste energie si mai ales timp pentru a sprijini in fiecare luna o manifestare dedicata nu numai stiintei, dar si artelor, intitulata Galele Medicina, Arta, Cultura.

Pasiunea pentru literatura

Indragostit de limba romana, dar si de profesoara care-i preda aceasta materie in liceu, Nicolae Hancu planuia sa urmeze Facultatea de Litere din Cluj. Cel care l-a facut sa se razgandeasca si care i-a indreptat drumul spre medicina a fost tatal sau. Dupa terminarea studiilor, activitatea sa medicala a inceput la Clinica Medicala II, mai exact la Centrul de Diabet. Nu a mai parasit aceasta zona a medicinei. De aceea, dupa desfiintarea acestui centru, in 1992, Nicolae Hancu a reusit sa-l reinfiinteze, creand totodata si Catedra de Diabet. Anul 1992 este si anul in care a devenit profesor si membru titular al Academiei Medicale. Cu noua ani in urma, a avut initiativa organizarii unui eveniment care reuneste arta si medicina: "Ca medic trebuie sa lucrezi zi de zi cu oameni diferiti. Trebuie sa te faci inteles de fiecare categorie in parte, iar oboseala acumulata in acest proces cere o deconectare. Simti nevoia sa evadezi spre arta, spre frumos. Acolo te reincarci si te intorci la activitatile zilnice", declara Nicolae Hancu. Asa s-a nascut ideea de intrunire a stiintei cu arta sub titlul "Galele Medicina, Arta, Cultura". Eveniment devenit traditie, acesta reuneste in ultima miercuri a fiecarei luni, oameni de cultura, oameni de stiinta si din ce in ce mai multi studenti, care vorbesc despre frumos si medicina.

Manifestari stiintifice

Prof. Dr. Nicolae Hancu se implica in organizarea a numeroase manifestari stiintifice: Ziua Mondiala a Diabetului, cursul international "Nicolae Paulescu", Congresul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice. "Diabetul a devenit epidemic pe toate continentele. Boala nu a ocolit nici Romania - 5% din populatia tarii noastre sufera de diabet zaharat. Cu aceasta boala trebuie practic sa inveti sa traiesti, insa conditiile oferite de sistemul in care traim nu avantajeaza pacientii cu diabet. Medicamentele bune sunt si cele mai scumpe; nu multi si le permit", explica Nicolae Hancu. Pe langa diabet, acesta evidentiaza o alta boala de care sufera populatia globului: obezitatea. "Lipsa de bani, mediatizarea excesiva a alimentelor si bauturilor daunatoare sanatatii, comoditatea ce impiedica practicarea unui sport sau a unei simple plimbari zilnice scurteaza viata cu cativa ani", arata presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

Timp liber

Nicolae Hancu nu vede medicina ca pe o profesie, ci ca pe un mod de viata. Totusi, nu neglijeaza spatiul dedicat familiei si cauta mereu sa-si faca timp pentru ingrijirea propriei sanatati: "Acum nu mai alerg, cum obisnuiam, dar macar o ora pe zi incerc sa merg pe jos. Medicii, desi stiu sa ingrijeasca si sa sfatuiasca pe altii, nu au mereu grija de ei, ceea ce este o mare greseala". Pasiunea pentru filologie nu a fost uitata odata cu trecerea timpului. Realitatea, cu bucuriile si supararile cotidiene, pare a fi un izvor de inspiratie pentru Nicolae Hancu. Pe langa cele peste 300 de lucrari stiintifice, 17 monografii si tratate, colaborarile la scrierea a 12 carti de specialitate, seful Centrului Clinic de Diabet a adunat, in 2003, in volumul "Evadari spre reintoarceri", cateva dintre eseurile sale.
 
Programare