Cimbru de cultura - Thymus vulgaris

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Thymus vulgaris

Denumire populara: cimbru de cultura; cimbrisor, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, cimbru bun, cimbru de gradina, cimbru mirositor, iarba cucului, iarba de lamaioara, lamaioara, lamaita

Descriere: Subarbust de cultura cu tufe globuloase, cu baza lignificata, inalt de 10-50 cm, tulpini numeroase, cilindrice, lemnoase si cenusii la baza, partile tinere cu peri indreptati in jos, frunze scurt petiolate, opuse si mici, cu margini rasucite, paroase pe spate, flori mici rozee grupate in miciinflorescente spiciforme la subsuoara frunzelor superioare.

Habitat: Originar din regiunea Mediteranei, insa se cultiva peste tot in lume.

Recoltare: Ramurelele inflorite se culeg intre iunie si august, intr-o zi uscata si insorita. Frunzele se culeg de pe ramurelele uscate.

Partile utilizate: Frunzele si varfurile inflorite.

Actiune: Antiseptic intestinal, carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antimicrobian, antispastic, expectorant, astringent, vermifug.

Indicatii terapeutice: Datorita continutului de ulei volatil, cimbrul este un bun carminativ, folosit in indigestie si digestie lenesa. Uleiul este si o substanta puternic antiseptica. Se poate folosi extern, ca lotiune pentru rani infectate, sau intern, pentru infectii respiratorii si digestive. Se utilizeaza ca gargara in laringita si amigdalita, ameliorand durerea din gat si tusea iritanta. Cimbrul este un remediu excelent pentru tuse, producand expectoratie si reducand spasmele inutile. Poate fi utilizat in bronsita, astm si tuse convulsiva. Ca astringent usor, se foloseste in diareea copiilor si enurezis.

Combinatii: Pentru probleme astmatice se poate combina cu tutun indian si Ma Huang (efedra sinica). Pentru tuse magareasca se combina cu cires salbatic si roua cerului.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 2 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 2-4 ml de tinctura de trei pe zi.

Contraindicatii: In dispepsii si hipopepsii grave, deoarece inhiba activitatea enzimatica; insuficienta pancreatica.

Data actualizare: 03-03-2011 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5275
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!