Ce se întâmplă dacă nu porți aparat dentar când doctorul îl recomandă

©

Autor: Redacția ROmedic

Ce se întâmplă dacă nu porți aparat dentar când doctorul îl recomandă

Tratamentul ortodontic presupune asumarea unui angajament serios și este firesc să ai nevoie de timp pentru a analiza dacă acesta este opțiunea potrivită pentru tine sau copilul tău. Chiar este necesar să porți aparat dentar? Este bine să ceri o a doua opinie?
Pentru început, trebuie subliniat faptul că tratamentul ortodontic nu are legătură doar cu estetica unui zâmbet armonios. Procesul ortodontic implică alinierea dinților și a maxilarului pentru a crea un zâmbet care durează o viață, este mai ușor de îngrijit și are beneficii pe termen lung pentru sănătate.


Dacă ți s-a recomandat purtarea aparatului dentar, dar nu ești convins(ă) ori cauți o a doua părere sau nu te-ai decis asupra momentului începerii tratamentului, iată ce se poate întâmpla dacă amâni sau renunți la intervenția ortodontică.
Deși unul dintre beneficiile majore ale tratamentului ortodontic este obținerea unei danturi drepte și a unui zâmbet fermecător, nu este vorba doar despre îmbunătățirea aspectului tău. De fapt, atunci când un medicul ortodont te sfătuiește cu privire la cel mai bun aparat dentar potrivit nevoilor tale, acesta examinează o serie de factori cumuliativi care împreună permit o igienă orală mai bună, o uzură mai mică a dinților și o sănătate dentară pe termen lung.
Această viziune de ansamblu (holistică) include alinierea mușcăturii tale, modul în care se întâlnesc dinții și poziția maxilarului. Aceste elemente sunt toate evaluate pentru a obține îndreptarea dinților, iar o mușcătură bine aliniată contează mult pentru crearea unui zâmbet frumos care durează o viață, este mai ușor de îngrijit și influențează starea generală de bine.


Așadar, să vorbim despre ce se poate întâmpla dacă nu începi acum tratamentul ortodontic cu tipul de aparat dentar recomandat de doctor:


1. Chiar dacă problemele care te-au determinat să mergi la medicul ortodont par minore - supraaglomerarea dinților sau distanțarea lor neuniformă, nerezolvarea acestor probleme înseamnă o îngrijire și curățare speciale a dinților pe tot parcursul vieții.
Cu alte cuvinte, dinții sunt mai greu de accesat pentru a fi curățați și, în anumite cazuri, ața dentară nu ajunge în toate zonele dintre dinți și măsele. Curățarea cu ață dentară este o parte obligatorie a ritualului de îngrijire de la finalul fiecărei zile! Întrucât un procent semnificativ din suprafața dinților se află între ei, o curățare temeinică și eficientă cu ață dentară ajută la protecția împotriva plăcii dentare și a tartrului care pot duce în cele din urmă la formarea de carii, boli ale gingiilor și pierderea prematură a dinților.
Tratamentul ortodontic creează o distanțare uniformă între dinți, facilitând astfel curățarea și igienizarea completă.


2. Mușcătura încrucișată este situația în care un singur dinte superior sau un grup de dinți se suprapune în spatele dinților de jos opuși. Această situație poate apărea în partea din față sau laterală a gurii și este adesea rezultatul unui maxilar superior îngust. Mușcătura încrucișată care rămâne nerezolvată duce la uzura neuniformă a dinților. În cazuri grave, poate provoca, de asemenea, ciobirea sau crăparea dinților.
Același efect îl are și supraaglomerarea severă ce face ca dinții să se întâlnească acolo unde nu trebuie, rezultând o uzură neuniformă și chiar daune pe termen lung a dinților.


3. Mușcătura deschisă apare atunci când dinții frontali nu se întâlnesc cu cei de jos chiar și atunci când fălcile sunt complet închise. Acest lucru duce la dificultăți de mestecat și, în unele cazuri, poate afecta chiar vorbirea. În timp, pot apărea probleme cu articulațiile temporomandibulare, care conectează mandibula de craniu. Întrucât dinții nu se pot întâlni corect, maxilarul este forțat într-o poziție nefirească, care în timp poate duce la disconfort și oboseală. Semnele comune ale acestei situații medicale includ durerile de cap, durerile de gât, durerile maxilarului, durerile de urechi și durerile faciale.


4. În cazuri grave, malocluzia (dinții care nu sunt aliniați corespunzător) poate duce la modificări pe termen lung ale aspectului și formei feței, iar nerezolvarea ei din timp poate duce la o viitoare intervenție chirurgicală costisitoare.
De exemplu, în cazurile unei mușcături nealiniate sau o bărbie înfundată, intervenția ortodontică timpurie poate utiliza aparate dentare specializate pentru a încuraja dezvoltarea uniformă a maxilarului.
Dacă această intervenție are loc în anii de creștere a copilului, se poate elimina nevoia unei intervenții chirurgicale viitoare costisitoare - ea va fi singura opțiune odată ce o persoană încetează să crească.
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care doctorul ortodont recomandă copiilor să-l viziteze pentru prima dată când au vârsta de șapte ani - acum se pot semnaliza din timp toate problemele potențiale și se pot lua măsurile necesare.
În ultimă instanță, intervenția timpurie poate elimina nevoia de extracție a dinților și poate reduce probabilitatea unor lucrări invazive în viitor.


Este foarte tentant să privim tratamentul ortodontic ca o cheltuială inutilă care este opțională. Însă realitatea este tratamentul cu aparatul dentar recomandat de doctor este o investiție care te poate salva de la durere, muncă dentară extinsă și cheltuirea de sume mari de bani în viitor.
Și, pentru că igiena dentară este legată inextricabil de starea generală a sănătății, purtarea aparatului dentar oferă posibilitatea unei vieți mai relaxate și sănătoase.
Nu numai că un tratament eficient va îmbunătăți aspectul zâmbetului tău, ci va trata problemele care stau la baza dinților și a maxilarelor nealiniate.

În cele din urmă, decizia pe care o ai de luat face ca tratamentul ortodontic să fie o investiție extrem de valoroasă în aspectul tău, starea ta de bine și sănătatea dentară pe termen lung.


Data actualizare: 08-01-2020 | creare: 08-01-2020 | Vizite: 1587
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice