Ce se întâmplă cu mâinile noastre pe măsură ce îmbătrânim?

Ce se întâmplă cu mâinile noastre pe măsură ce îmbătrânim?

©

Autor:

Ce se întâmplă cu mâinile noastre pe măsură ce îmbătrânim?

Mâinile, după față sunt a doua parte a corpului care îÈ›i pot dezvălui vârsta pe care o ai. La nivelul mâinilor încep să apară primele semne ale îmbătrânirii, în special după vârsta de 50 de ani.
Primele semne pe care le poÈ›i observa după această vârstă sunt cele precum decolorarea pielii, apariÈ›ia petelor, piele lăsată, vene mai proeminente, slăbiciune sau mai puÈ›ină flexibilitate. Unii dintre factorii care accelerează acest proces este expunerea la soare sau acestea pot fi chiar semne ale anumitor afecÈ›iuni de sănătate.
Pentru că te foloseÈ™ti de mâinile tale pentru a face atât de multe lucruri, este important să ai mai multă grija de ele, pentru că pe măsură ce timpul trece pe lângă un aspect îmbătrânit poÈ›i experimenta È™i anumite afecÈ›iuni ale lor, care te vor împiedica sa le mai foloseÈ™ti la adevăratul lor potenÈ›ial.
AÈ™a cum ai grijă de faÈ›a ta sau de anumite părÈ›i ale corpului, este indicat să acorzi  atenÈ›ie È™i mâinilor tale, dacă vrei să prelungeÈ™ti semnele bătrâneÈ›ii asupra lor È™i să te poÈ›i folosi de ele cât mai mult timp posibil.


Iată care sunt cele mai frecvente semne ale îmbătrânirii care pot apărea la nivelul mâinilor tale.


Mai puțină forță.

ForÈ›a pe care o avem în mâini o putem pierde în mod natural pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special după 65 de ani. Atunci s-ar putea să îÈ›i fie mai greu să faci singur anumite activități pe care înainte le făceai cu uÈ™urință. Acest lucru poate fi cauzat de artrită sau pierderea capacității musculare.
Este important să observi dacă acest lucru se întâmplă treptat sau brusc. În acest caz poate fi un semnal al unor afecÈ›iuni mai grave precum diabetul sau bolile de inimă.

Pierderea volumului, piele ridată sau lăsată.

Pe măsură ce trece timpul È›esuturile moi îÈ™i pierd din volum iar întreaga piele poate deveni mai lăsată. La nivelul mâinilor această devine foarte vizibilă. Înainte ca aceasta să capete aspectul lăsat È™i vene proeminente, apar riduri sau chiar aspectul de piele uscată .
Hidratarea, o alimentaÈ›ie bogată în vitamine, antioxidanÈ›i È™i acizii graÈ™i omega 3 poate preveni apariÈ›ia ridurilor prea devreme, păstrându-È›i pielea È™i unghiile sănătoase pentru mai mult timp.  

Pete pe piele.

DeÈ™i această pigmentare a pielii nu este doar un semn al îmbătrânirii ci poate fi cauza a mai multor factori, ea se află printre semnele îmbătrânirii. PoÈ›i sesiza asta la orice persoană în vârstă din jurul tău sau la persoanele care trăiesc într-un camin de batrani in Timisoara. De obicei acestea apar atât pe mâini cât È™i pe față È™i sunt de culoare maroniu deschis sau închis È™i se datorează pielii uscate, a mâncărimilor sau expunerii prelungite la soare.
FoloseÈ™te protecÈ›ie solară, mănuÈ™i în activitățile de lucru cu substanÈ›e chimice  È™i hidratează-È›imâinile constant.

Unghii fragile.

Trecerea timpului se observă chiar È™i pe unghii nu doar la nivelul pielii. Cel mai frecvent semn al unghiilor trecute prin vârstă este acel aspect sub forma unor linii pe lungime pe unghii. Unghiile fragile pot fi cauzate È™i de alte afecÈ›iuni dar acest aspect al îmbătrânirii este specific unei vârste înaintate.  
Pentru a menÈ›ine sănătatea unghiilor cât mai mult timp, este esenÈ›ial să ai grijă la alimentaÈ›ia ta zilnică. Această are un rol deosebit de important în sănătatea unghiilor.

Vânătâi.

O dată ce pielea devine mai subÈ›ire È™i mai fragilă cu trecerea timpului, apariÈ›ia vânătăilor devine mai frecventă decât de obicei. Un alt motiv care poate cauza apariÈ›ia vânătăilor pe lângă lovituri accidentale ale pielii pot fi medicamentele sau chiar consumul de alcool.
Vânătăile care nu provin din lovituri, apar adesea ca niÈ™te pete roÈ™iatice care devin violet în timp sau chiar negru închis. Cu toate că nu sunt dureroase, se pot vindeca mult mai lent decât o vânătaie obiÈ™nuită.

Tremurături.

Tremuratul mâinilor nu È›ine doar de vârstă ci acest lucru se poate întâmpla în orice momental vieÈ›ii din cauze diverse. Însă după vârsta de 50 ani, poate deveni mai frecvent.
Dacă nu este vorba de anumite afecÈ›iuni de sănătate precum Parkinson, unele dintre cauze pot fi anxietatea, glicemia scăzută, stresul, oboseala, excesul de cofeină sau când pur È™i simplu depui prea mult efort fizic la nivelul mâinilor.

Artrită.

De obicei apare odată cu înaintare în vârstă È™i poate duce chiar la inflamaÈ›ii, durere È™i pierderea mobilității. Artrita inflamează articulaÈ›iile ducând la inflexibilitate È™i în cele mai frecvente cazuri apare în locuri în care au fost rupturi, entorse sau fracturi, chiar dacă toate acestea au fost tratate.  Manifestările artritei se pot ameliora prin administrarea de colagen, analgezice, antiinflamatoare È™i exerciÈ›ii uÈ™oare fizice.  


Data actualizare: 14-12-2021 | creare: 14-12-2021 | Vizite: 839
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum