Cât de repede se consumă muşchii dacă întrerupi sportul?

Cât de repede se consumă muşchii dacă întrerupi sportul?

©

Autor:

Cât de repede se consumă muşchii dacă întrerupi sportul?

Probabil ai auzit de importanÈ›a activităților fizice pentru menÈ›inerea unui stil de viață sănătos. Însă multe persoane nu cunosc diferenÈ›a dintre tipurile de sport pe care pot să le practice È™i diferitele beneficii pe care le au.

Când vine vorba de menÈ›inerea masei musculare, cel mai important lucru este consecvenÈ›a. Unele perioade de pauză mai lungi dintre antrenamente pot duce la subÈ›ierea sau chiar la pierderea È›esutului muscular, această condiÈ›ie numindu-se atrofie muculară. (3) (5)

Ce este atrofia musculară?

Atrofia muculară este atunci când muÈ™chii unei persoane se consumă ca urmare a lipsei de activitate fizică. Atunci când o boală sau o leziune creează dificultate sau disconfort în miÈ™carea unui membru, lipsa îndelungată a mobilității poate rezulta în pierdea masei musculare în zona afectată.

Care sunt simptomele atrofiei musculare?

Simptomele atrofiei musculare diferă, dar cel mai evident semn este pierderea masei musculare. Alte simptome includ:

  • Dificultate în mers sau în a te balansa.
  • Lipsă de forță la un picior sau un braÈ›.
  • Diferență în mărime la nivelul membrelor.


Cât de repede se consumă muÈ™chii dacă întrerupi sportul?

Procesul de atrofiere al muchilor poate începe în două sau trei săptămâni de la ultimul antrenament fizic. Durata aceasta însă variază cu vârsta, nivelul condiÈ›iei fizice sau cauza atrofierii muÈ™chilor. (2)


De ce se consumă muşchii?

Atrofia musculară poate avea mai multe cauze, însă cea mai comună este cea psihologică. Aceasta este cauzată de o lipsă constantă de activitate fizică. În acest caz, corpul tău nu va mai folosi resurse pentru menÈ›inerea masei musculare, ci chiar va începe un proces de degradare. Acest tip de atrofie te poate afecta dacă:

  • Nu dedici destul timp activităților fizice.
  • TrăieÈ™ti un stil de viață sedentar.
  • Stai la birou toată ziua.
  • EÈ™ti subnutrit. (4) (5)


Cum pot evita atrofia musulară?

Sporturile ce îÈ›i testeaza rezistenÈ›a în faÈ›a unor stimuli de lungă durată se mai numesc È™i exerciÈ›ii cardiovasculare. Alergatul, fotbalul, baschetul È™i multe alte sporturi se numără printre ele, dar aceste activități nu includ toate tipurile de miÈ™care importante pentru organism.

Pentru acumularea È™i menÈ›inerea masei musculare, antrenamentul la sală, constând în ridicarea de greutăți este cea mai bună alternativă. Acest tip de antrenament aduce multe beneficii, conform Dr. Wendy Kohrt, un medic specializat pe caracteristicile procesului de îmbatrânire: „MenÈ›inerea masei musculare È™i funcÈ›ionarea sănătoasă a muÈ™chilor este foarte importantă pentru a creÈ™te calitatea vieÈ›ii” (1) (2)


Ce beneficii au persoanele care îÈ™i menÈ›in masa musculară?

  • Metabolism ridicat, ce implică arderea mult mai eficientă a caloriilor.
  • Scade riscul leziunilor, prin antrenamentul muÈ™chilor în toată gama lor de miÈ™care, aceÈ™tia vor fi mult mai pregătiÈ›i să facă față activităților zilnice.
  • Sănătatea inimii imbunătățită, dovedită de multiple studii ce au arătat că antrenamentul de forță regulat poate scade presiunea arterială si nivelul colesterolului dăunător din sânge.
  • Promovează mobilitatea È™i flexibilitatea. (1) (2)

Data actualizare: 13-09-2022 | creare: 13-09-2022 | Vizite: 719
Bibliografie
(1) Progressive resistance strength training for improving physical function in older adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4324332/
(2) Muscle Atrophy, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22310-muscle-atrophy#:~:text=Muscle%20atrophy%20is%20the%20wasting,and%20tingling%20in%20your%20limbs.
(3) Molecular and cellular mechanisms of skeletal muscle atrophy: an update, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424188/
(4) Mechanisms of muscle atrophy and hypertrophy: implications in health and disease: https://www.nature.com/articles/s41467-020-20123-1
(5) Skeletal Muscle Disuse Atrophy and the Rehabilitative Role of Protein in Recovery from Musculoskeletal Injury, link:https://academic.oup.com/advances/article/11/4/989/5804825
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul Sport, fitness:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuÈ›ii din Sport, fitness