Când tratăm molarul de minte

©

Autor:

Când tratăm molarul de minte
Molarul de minte este cel de-al treilea molar și ultimul care erupe pe arcada dentară. El erupe de obicei între 17 și 25 de ani, când toți ceilalți dinți deja și-au revendicat locul pe arcadă, astfel încât de foarte multe ori creează probleme din cauza lipsei de spațiu.

Atunci când au spațiu pe arcadă sau ramân incluși în osul maxilar și nu produc o simptomatologie zgomotoasă, molarii de minte pot fi păstrați și mentinuți sub supraveghere. Dar, din cauza poziției lor foarte posterioare, igiena se realizează dificil și fie se cariază, fie generează infecții parodontale, precum pericoronarita (atunci când molarul ramâne parțial acoperit de un capișon de mucoasă sub care se acumulează resturi alimentare).

În cazul în care procesul carios a ajuns până la camera pulpară și singura soluție terapeutică pentru menținerea dintelui pe arcadă este tratamentul de canal, trebuie să analizăm foarte bine situația înainte să ne avântăm în ceea ce poate fi un tratament foarte dificil, atât pentru medic, cât și pentru pacient, dar și foarte costisitor și uneori cu șanse ridicate de eșec.

Principalii factori pe care trebuie să îi luăm în considerare înainte de începerea tratamentului endodontic sunt:

Valoarea protetică a dintelui

Dacă pacientul a pierdut ceilalți doi molari în urma extracției, iar implantul dentar din diferite motive (medicale sau financiare) nu reprezintă o soluție, molarul de minte poate fi utilizat ca stâlp distal în realizarea unei punți dentare.

Morfologia radiculară a molarului

Morfologia coronară a molarului de minte este mai puțin importantă, deoarece ea poate fi alterată prin acoperirea cu o coroană protetică, dar morfologia radiculară trebuie analizată foarte atent, întrucât poate prezenta un numar aberant de mare de rădăcini, uneori cu forme atipice care nu pot fi corect tratate. Înaintea începerii tratamentului endodontic nu ar strica realizarea unui computer tomograf în scop endodontic, pentru a ne face o imagine exactă a sistemului endodontic al acestuia.

Accesul

Poate că primul lucru pe care trebuie să îl verificăm înaintea începerii tratamentului endodontic este dacă pacientul poate să deschidă gura sufficient și dacă nu are probleme articulare, deoarece de foarte multe ori tratamentul durează mult mai mult timp și, de asemenea, dacă avem suficient spațiu pentru accesul instrumentelor specifice.

Data actualizare: 27-07-2016 | creare: 27-07-2016 | Vizite: 5828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
  •