Antiinflamatoare naturale - alimente cu rol antiinflamator

Antiinflamatoare naturale - alimente cu rol antiinflamator

©

Autor:

Antiinflamatoare naturale - alimente cu rol antiinflamator

Ce este inflamatia?

Inflamatia este raspunsul natural al organismului, de a se proteja si recupera in urma unei leziuni. Are functia de a apara organismul de substante daunatoare si de a regenera tesutul vatamat.
In cazul leziunilor acute, cauzate in general de un impact sau coliziune, cadere sau rasucire, durerea si umflarea tesutului sunt primele semne ale inflamatiei. Cele mai intalnite sunt rupturile si intinderile muschilor si ligamentelor. Rupturile pot acoperi o zona mai mica sau mai mare, in acest caz este necesara interventia chirurgicala. Rolul celulelor inflamate este de a elimina celulele vatamate si de a ajuta vindecarea.
Leziunile cronice incep adesea cu o durere usoara-medie, persistenta. Tendinita este una din cele mai intalnite leziuni de acest fel. Acestea necesita odihna, recuperare fizica si tratament pentru a slabi durerea.

Semnele inflamatiei:

- durerea (din cauza substantelor eliberate de tesutul vatamat)
- umflarea sau edemul (din cauza unui flux mai mare de fluide directionate in acea zona)
- inrosirea (din cauza vasodilatatiei)
- incalzirea (din cauza unui flux mai mare de sange)
- pierderea functiei (din cauza durerii si edemului)

Cele 8 stadii ale inflamatiei:

1. Leziunea - orice eveniment ce afecteaza structura normala a tesutului
- Macrotrauma (leziuni de impact)
- Microtrauma (leziuni de uzura sau supra-folosire)
2. Schimbarile structurale
- ruperea membranelor celulare
3. Schimbarile metabolice
- celulele sunt deprivate de oxigen
- pompa de sodiu-potasiu nu mai functioneaza iar concentratia de sodiu creste
- se rupe membrana celulara si se umple spatiul inter-celular
4. Activarea substantelor mediatoare (histamina, bradikinina)
- avertizeaza organismul ca a fost vatamat si mobilizeaza resursele corpului
5. Schimbarile hemodinamice
- vasele de sange se dilata iar fluxul sanguin creste, capilarele inactive devin active
- leucocitele adera la peretii vaselor de sange
6. Schimbari de permeabilitate
- vasele de sange devin mai „permeabile” iar leucocitele incep sa migreze spre zona afectata
7. Migrarea leucocitelor
- neutrofile - sunt prima linie de aparare, actioneaza pana la 7 ore
- macrofage- sunt a doua linie de aparare si actioneaza cateva luni
8. Ultimul proces este de indepartare a celulelor vatamate, prin sistemul limfatic

Vindecarea tesutului vatamat:

1. Vindecarea incepe spre sfarsitul procesului inflamator. Macrofagele au rolul de a curata zona de celulele vatamate, pentru a face loc regenerarii cu un tesut nou. Dupa cateva zile, fibroblastele incep sa construiasca o baza de colagen pe care noile celule sa se dezvolte.
2. Dupa ce zona a fost complet curatata, se formeaza noi capilare pentru a facilita o revasculararizare. Dupa aceasta, celulele tesutului incep sa repopuleze zona ce a fost afectata.
3. Urmatoarea faza dureaza aproximativ 4 saptamani, in functie de gravitatea leziunii. In aceasta perioada, tesutul initial (spre exemplu cel muscular) se va dezvolta alaturi de un altul, numit si tesut granular. In cazul unei leziuni mai grave, tesutul granular nu mai este eliminat si poate ramane un tesut cicatrizat, ce poate afecta functia tesutului initial.
4. Ultima faza este una de remodelare a tesutului, pentru a deveni din nou functional. Aceasta poate dura luni, sau chiar ani.

Antiinflamatoare naturale - alimente cu rol antiinflamator

Pentru a trata aceste leziuni este necesar consultul unui medic specialist, ce va pune un diagnostic si va oferi un tratament specializat. In acest articol ne vom axa pe antiinflamatoarele naturale, ce nu inlocuiesc tratamentul, ci complementeaza refacerea mai rapida.

Inflamatia articulatiilor este pusa in legatura cu unele traumatisme, alte afectiuni sau varsta. Studii clinice au demonstrat ca unele alimente pot fi benefice in reducerea inflamatiei.

Fructele ca afinele, capsunile, ciresele, piersicile si rodiile sunt puternic antiinflamatoare (cele mai potente in acest sens sunt insa fructele de padure). Acestea contin antioxidanti si substante fitochimice, ambele inhiba ciclooxigenaza-2, care este responsabila de inflamarea articulatiilor.

Legumele contin aceleasi substante cu proprietati antioxidante. Legumele cu o culoare intensa precum vanata, ardeiul iute si sfecla rosie sunt cele cu efect antiinflamator mai puternic, datorita continutului mare de fibre si vitamina E. Fibrele au un efect dovedit de reducere a proteinei C reactive, un marker a inflamatiei in sange, iar vitamina E are un rol esential in protectia fata de citochine - moleculele pro-inflamatorii. Pentru a beneficia de cat mai multe fibre in alimentatie, consumati cereale integrale (paine, paste, orez), fara zahar adaugat.

In studiile de laborator, s-a dovedit ca usturoiul are efect asemanator antiinflamatoarelor nesteriodiene, intrerupand procesele din organism ce duc catre inflamatie. Acelasi efect il are si un compus din uleiul de masline - oleocantal.

Uleiul de peste este bogat in omega 3, ce stopeaza anumite enzime responsabile de inflamatie. Pe langa pesti ca somonul, macroul, tonul si sardinele, omega 3 se mai gaseste in semitele de in si alune.
Seleniul este un mineral cu un rol important inflamator. O dieta lipsita de seleniu creste riscul de artrita cu 50%. Acesta se gasesti in nucile braziliene, drojdia de bere, cerealele integrale, germenii de grau si usturoi.

Ghimbirul inhiba productia de prostaglandine si este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare. Cu toate acestea, ghimbirul este cunoscut pentru efectul de subtiere a sangelui, deci nu este indicat persoanelor cu risc de sangerare. Un alt condiment exotic - turmenicul - dezactiveaza NF-kappa-B, proteina care initiaza procesul inflamator.

Pentru dureri musculare sau febra musculara este indicat ca imediat dupa exercitiul fizic sa consumati o masa bogata in carbohidrati si proteine. Acestea grabesc procesul de refacere a muschilor. O sursa potrivita sunt ouale, laptele, spanacul, soia, pestele, cerealele integrale, fasolea, perele si nucile.

Vitaminele C si E au un rol important in prevenirea rupturilor musculare si slabirea durerilor. O sursa importanta de vitamina C sunt citricele, pepenele, capsunile, afinele, zmeura. Pentru vitamina E consumati uleiuri vegetale, legume verzi si cereale integrale.
Alimentele bogate in potasiu reduc durerea si slabiciunea musculara. Consumati tomate, banane, portocale.

Cele mai importante alimente antiinflamatoare:

1. Ananasul este o sursa foarte buna de vitamina C, dar si de enzime digestive. Este un antiinflamator ce ajuta la reducerea durerii si umflarii leziunilor musculo-scheletice. Este indicat si in afectiuni ca artrita, bursita si tendonita. Acesta poate fi consumat proaspat sau in compot, iar efectele sunt benefice in ambele cazuri. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca ananasul in compot are un continut ridicat de zahar.
2. Ciresele au efect antiinflamator, de reducere a durerii si de grabire a procesului de vindecare. Se considera ca beneficiile vin de la antocianina continuta.
3. Merele sunt bogate in substante fitochimice cu rol antioxidant. Acestea sunt cunoscute pentru proprietatile de intarire a sistemului imunitar si cresterea rezistentei la efort. Actiunea antiinflamatoare este data de continutul mare in polifenol. Acesta are efect protector a muschilor in timpul exercitiilor fizice. Merele sunt bogate si in bor, o substanta ce ajuta la dezvoltarea sistemului osos, creierului, sistemului imunitar, dar mai ales reduce durerea si riscul de artrita.
4. Papaya este bogata in multe vitamine si minerale, printre cele mai importante sunt enzimele proteolitice, cu rol de reducere a durerii. Se considera ca acestea sunt la fel de puternic precum si alte medicamente antiinflamatoare non-steroidale.
5. Migdalele sunt bogate in vitamina E si contin cantitati mari de grasimi nesaturate, ce reduc inflamatia si pastreaza articulatiile lubrifiate. Sunt si o sursa buna de Omega 3, acid linoleic, ce micsoreaza colesterolul rau (LDL). Pot si consumate si ca lapte de migdale.
6. Nucile sunt cea mai importanta sursa de acizi grasi omega 3. Acestia inhiba productia de neurotransmitatori ca bradikinina, ce creste inflamatia si durerea. Acidul elagic continut are activitate anti-aterogena.
7. Ghimbirul are proprietati de reducere a inflamatiei si de grabire a recuperarii musculare, mai ales in febra musculara. Reduce durerile de genunchi la pacientii cu artrita. Acesta are efecte asememanatoare cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, insa fara efecte secundare.
8. Curcuma/tumericul este gasit un pudra de curry. Este un inhibator al ciclooxigenazei 2, dar si a altor molecule ce sunt implicate in procesul inflamator. Acesta grabeste recuperarea dupa un exercitiu mai intens si reduce inflamatia.
9. Spanacul este bogat in vitamina C, acizi grasi omega 3 si complexul de vitamine B. Printre proprietatile antiinflamatoare este si reducerea simptomelor de astm. Proprietatile antiinflamatoare sunt date si de beta-caroten, dar si vitamina C si K.
10. Cartoful dulce este o sursa buna de acid ascorbic, antocianine si fibre. Efectele antiinflamatoare sunt date de cantitatea mare de antioxidanti.

Alimente de evitat:

1. Alimente prajite si procesate - reducerea consumului acestora reduce inflamatia si ajuta organismul sa-si refaca sistemul de aparare.
2. Zaharul si carbohidratii rafinati
3. Lactatele contribuie la intensificarea durerii in artrita, proteinele continute irita tesutul din jurul articulatiilor.
4. Excesul de sare rezulta in inflamarea articulatiilor.
5. Uleiul de porumb poate agrava durerile articulare.
6. Fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta artrita, iar cei ce consuma alcool au un risc mai mare de guta.

Data actualizare: 30-10-2013 | creare: 20-06-2013 | Vizite: 72594
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă bogată în fibre ar putea avea un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii articulare
  • De ce nu se recomandă administrarea zilnică de ibuprofen pentru prevenÈ›ia Alzheimerului
  • Ce modificări dietetice sunt eficiente pentru reducerea simptomelor osteoartritei?
  • Forumul Sport, fitness:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      mai multe discuÈ›ii din Sport, fitness