Alegerea produselor pentru îngrijirea tenului

Alegerea produselor pentru îngrijirea tenului

©

Autor:

Alegerea produselor pentru îngrijirea tenului
Găsirea unor produse de îngrijire care să se plieze pe nevoile tenului tău este deseori dificilă, iar produsele potrivite sunt elemente esenÈ›iale pentru sănătatea, vitalitatea È™i frumuseÈ›ea pielii. Este important că citim cu atenÈ›ie eticheta produsului achiziÈ›ionat pentru a È™ti cărui tip de ten se pretează. Produsele pentru îngrijirea pielii au rolul de a hidrata È™i hrăni pielea, de a o proteja de poluanÈ›i, de radiaÈ›iile solare, de a o curăța, de a îmbunătăți aspectul È™i sănătatea ei.

Pielea este un È›esut membranos flexibil cu structură complexă. Are funcÈ›ie de barieră de protecÈ›ie, de reglare a temperaturii corpului, de apărare împotriva radiaÈ›iilor ultraviolete (ecranare), funcÈ›ie de rezervor de celule embrionare, funcÈ›ie imunologică, funcÈ›ia de organ de simÈ› (conÈ›ine receptori pentru durere, presiune, temperatură, receptori de întindere, receptori tactili) È™i funcÈ›ia de comunicare (reflectă anumită trăiri emoÈ›ionale sau prezenÈ›a unor afecÈ›iuni interne È™i externe prin modificarea culorii sau texturii).

Înainte de a alege anumite produse pentru ten, află care sunt caracteristicile È™i proprietățile pielii tale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor ei. Astfel, când alegem produsele pentru îngrijirea tenului, trebuie să È›inem cont de:
    1. Tipul pielii;
    2. Culoarea tenului (pielea se arde uÈ™or sau mai greu, mai exact în funcÈ›ie de culoarea tenului, de tonul pielii);
    3. Problemele pielii (probleme ca acneea, hiperpigmentarea, rozacee, eczeme, afectarea solară, riduri, linii fine, cearcăne etc);

4. Obiceiurile personale (fumatul, timpul petrecut în soare, administarrea sau nu de vitamine, dieta, stilul de viață etc.).


1. Tipul pielii

Tipul pielii este o combinație a trei factori, și anume:
  • ConÈ›inutul de apă (supleÈ›ea È™i confortul pielii);
  • ConÈ›inutul lipidic (aspectul È™i consistenÈ›a pielii);
  • Nivelul de sensibilitate (rezistenÈ›a È™i toleranÈ›a pielii).

Astfel, avem următoarele tipuri de piele, cu următoarele nevoi:

1. Piele normală

  • pori fini, fără imperfecÈ›iuni;
  • cantitate adecvată de apă È™i lipide È™i nivel moderat de sensibilitate;
  • textură mătăsoasă, moale, fină, netedă;
  • culoare uniformă;
  • fără pete;
  • nu este predispusă de cele mai multe ori la sensibilitate.

2. Piele uscată

  • pori invizibili;
  • aspect tern, neuniform cu pete roÈ™ii sau albe, chiar fisuri sau descuamare, senzaÈ›ie de piele care te strânge;
  • poate fi cauzat de factori de mediu, de îmbătrânirea hormonală, de expunerea la soare, de medicamente, deshidratare, dar poate fi pe fond genetic;
  • piele care transpiră repede, caracterizată astfel prin pierdere de apă, reducere a ceramidelor, afectarea barierei de protecÈ›ie, produce prea puÈ›in sebum;
  • uscăciunea apare când pielea se auto-repară după expunerea la aceÈ™ti stimuli;
  • este însoÈ›ită deseori de prurit;
  • poate fi uscată, foarte uscată sau extrem de uscată.

3. Piele mixtă

  • pori normali, dilataÈ›i cu tendinÈ›a de puncte negre È™i luciu în zona T;
  • pielea poate fi foarte uscată sau chiar uleioasă în anumite zone;
  • piele de obicei cu sebum în zona T (frunte, bărbie È™i nas), pori cu impurități, pomeÈ›i normai sau uscaÈ›i.

4. Piele grasă

  • pori dilataÈ›i, aspect lucios, puncte negre, predispus la acnee;
  • glandele produc sebum excesiv;
  • pot fi cauze genetice, hormonale, medicaÈ›ia, stresul sau unele cosmetice comedogenice.

Pentru tenul cu sebum sau gras se recomandă produse de curățare spumă, fără ulei, non-comedogenice (nu blochează porii) cu acid salicilic sau peroxid de benzoil, produse exfoliante cu sare de mare sau ulei de jojoba, produse antiacneice, în timp ce pentru tenul uscat sunt recomandate produse cremoase, intens hidratante, uleioase, cu polifenoli din ceai, muÈ™eÈ›el sau aloe vera, fără acizi ca acidul lipoic, acidul glicolic sau acidul salicilic.

Mai multe despre îngrijirea tenului în funcÈ›ie de tipul lui, aici.

De reÈ›inut! Orice tip de ten are nevoie de un ritual de îngrijire, ce include:
  • curățare;
  • tonifiere;
  • exfoliere;
  • protecÈ›ie;
  • hrănire.

La acestea se adaugă È™i tratarea afecÈ›iunilor care pot să apară, ca acneea, iritaÈ›iile, rozaceea, psoriazisul, eczemele, îmbătrânirea tenului etc.

2. Culoarea tenului

În funcÈ›ie de tonul pielii, sunt diferenÈ›e anatomice, fiziologie È™i funcÈ›ionale ce influenÈ›ează modul în care produsele de îngrijire reacÈ›ionează cu pielea. În funcÈ›ie de acest aspect, pielea răspunde diferit la razele soarelui, la pigmentare, iritaÈ›ii sau inflamaÈ›ii. Culoarea de bază a pielii este determinată de densitateta epidermei È™i distribuÈ›ia de melanină. De asemena, descrie sănătatea pielii, prezenÈ›a unor boli, circulaÈ›ia È™i poate indica semne de rozacee sau cuperoză. Cu cât tenul este mai deschis, cu atât aveÈ›i nevoie de protecÈ›ie solară mai ridicată.

Citiți mai multe aici despre legătura dintre tipurile de piele și arsurile solare.

3. Problemele pielii

  • Îmbătrânirea pielii - pielea îÈ™i pierde volumul, vitalitatea, densitatea, apar linii fine È™i riduri, pigmentare. Cremele È™i loÈ›iunile cu acizi alfa-hidroxilici (AHA) ajută la reducerea liniilor fine, a pigmentării È™i a petelor de vârstă, È™i pot ajuta la închiderea porilor mari. Pot însă cauza iritaÈ›ii pe pielea sensibilă. Se alege concentraÈ›ia de AHA în funcÈ›ie de sensibilitatea pielii. Pentru pielea hiperpigmentată, cu pete de vârstă sunt utile produsele cu hidroquinone sau acid kojic, ce reduc producÈ›ia de melanină, pigmentul ce dă culoare pielii. De asemenea, retinolul este un derivat de vitamina A cu efecte anti-îmbătrânire ce reduce liniile fine È™i ridurile, îmbunătățeÈ™te textura pielii, culoarea, hidratarea. Vitamina C (acid ascorbic) este un antioxidant ce stimulează sinteza de colagen, minimizând liniile fine, cicatricile È™i ridurile. Acidul hialuronic poate reduce efectele îmbătrânirii, fiind o substanță întâlnită în mod natural în organism, dar a cărei producÈ›ie se reduce odată cu înaintarea în vârstă.
  • Acnee È™i puncte negre - alegeÈ›i produse cu acid salicilic, peroxid de benzoil, acizi alfa hidroxilici, adapalen, ulei din arbore de ceai, retinoizi, acid azelaic, antibiotice ca eritromicina sau clindamicina, la recomandarea medicului. Acidul salicilic înlătură celulele moarte È™i îmbunătățeÈ™te textura È™i culoarea, reducând È™i acneea, dar este un produs iritant pentru pielea sensibilă È™i uscată. 
  • Sensibilitatea pielii - poate fi o stare dată de anumite produse, ca temperatura sau anumite produse chimice, sau o stare permanentă. Apare când bariera pielii este compromisă, lucru ce produce pierderea de apă È™i permite ca factori iritanÈ›i să penetreze pielea. Simptomele se descriu ca roÈ™eață, prurit, senzaÈ›ie de arsură, usturime. Pielea sensibilă depinde de viteza cu care pielea reacÈ›ionează la produsele aplicate, de autoprotecÈ›ia pielii, de viteza cu care se înroÈ™eÈ™te È™i predispoziÈ›ia la alergii. EvitaÈ›i produsele cu alcool, cu coloranÈ›i, parfum sau alÈ›i compuÈ™i chimici dăunători. Înainte de a folosi un produs, testaÈ›i-l pe o suprafață redusă de piele pentru a identifica posibilele reacÈ›ii adverse.
  • Alte probleme ale pielii ca eczeme, psoriazis, ptiriazis, cicatrici etc., necesită tratament medicamentos la recomandarea specialistului.

4. Obiceiurile zilnice

Fumatul, expunerea crescută la poluanÈ›i, la radiaÈ›ii solare, stresul sau alimentaÈ›ia, consumul de apă – sunt elemente ce influenÈ›ează sănătatea È™i aspectul tenului. Pe lângă alegerea produselor de îngrijire, faceÈ›i modificări în stilul de viață, modificări care susÈ›in benefic efectele produselor de îngrijire folosite. Pentru început, cu cât stilul de viață este mai nesănătos È™i dezordonat, începeÈ›i concomitent cu schimbarea lui È™i cu alegerea unor produse mai intens hidratante, cu adaos de vitamine È™i minerale, asiguraÈ›i hidratarea, curățarea È™i exfolierea corespunzătoare a pielii.

Tipuri de produse:

Produse de curățare și demachiere

Acestea curăță pielea prin îndepărtarea murdăriei, a sebumului, machiajului È™i a celulelor moarte ale pielii. ConÈ›in ingrediente speciale ce ajută la curățarea porilor È™i prevenirea unor probleme ale pielii ca acneea. Pot conÈ›ine È™i ingrediente hidratante pentru a preveni uscarea pielii. Pot fi sub formă de cremă, lapte demachiant, loÈ›iuni, emulsii, produse uleioase, ape termale sau micelare, sau geluri, creme, săpunuri sau spume de curățare. EvitaÈ›i produsele cu specificaÈ›ia „antibacterian” sau „antimicrobian” deoarece modifică pH-ul pielii. Pentru tenul gras se recomandă acele produse destinate respectivului tip de piele care înlătură È™i excesul de sebum de pe piele.

Produse pentru tonifiere

Astfel de produse includ loÈ›iuni tonice sau ape micelare sau termale, fiind recomandate cele fără alcool, mai ales pentru tenul uscat È™i sensibil. Curăță porii È™i pielea, elimină reziduurile rămase după demachiere È™i curățare. Pot fi astringente cu alcool sau doar hidratante. Cele astringente sunt pentru tenul cu sebum, nerecomandate tenului uscat È™i sensibil. Pentru tenul cu sebum doar în zona T se recomandă loÈ›iuni tonifiante doar în această zonă, iar pentru tenul uscat È™i sensibil se recomandă mai mult apele termale sau hidratante.

Produse exfoliante

Sunt recomandate de 1-2 ori pe săptămână în funcÈ›ie de tipul de ten, pentru a curăța tenul în profunzime È™i pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii. Aceste produse au rolul È™i de a favoriza circulaÈ›ia sangvină la nivelul tenului prin masaj. Pentru tenul cu sebum se recomandă un exfoliant cu granule uÈ™oare, iar pentru tenul uscat un exfoliant care să asigure È™i hidratare, cu textură uÈ™oară, sub formă de loÈ›iune sau cremă.

Produse hidratante

Cresc cantitatea de apă din pielea, având efect umectant, oferind aspect moale, asigură bariera de protecÈ›ie împotriva pierderii de apă din piele. ConÈ›in ingrediente ce ajută la înlocuirea uleiurilor naturale ale pielii sau pentru protecÈ›ie împotriva pierderii de apă a pielii. Sunt recomandate pentru orice tip de piele. Cele pentru zi necesită factor de protecÈ›ie solară indiferent de anotimp, în timp ce produsele pentru noapte trebuie să fie intens hidratante, fără FPS. AlegeÈ›i produse îmbogățite cu anumite substanÈ›e pentru tratarea diferitelor probleme ale tenului cu care vă confruntaÈ›i. Ingredientele cheie din produsele hidratante sunt glicerina, ureea, vitaminele, acizii alfa hidoxilici. 

Măști pentru față

Se aleg în funcÈ›ie de tipul de ten, ce hrănesc sau tratează anumite probleme ale tenului. AlegeÈ›i în funcÈ›ie de tipul È™i nevoile tenului, relaxante, exfoliante, hidratante, purificatoare, pentru fermitate sau antirid. Pentru tenul cu sebum sau tenul mixt se recomandă măștile care se întăresc, cum sunt cele cu argilă,  pentru pielea uscată È™i sensibilă sunt indicate măștile hidratante È™i emoliente, pentru tenul tern - măștile exfoliante, pentru tenul cu probleme - cele purificatoare, pentru tenul matur - măștile ce asigură fermitate.

Tratamente

Tratamentele sub formă de seruri, uleiuri, creme, geluri, loțiuni sau unguente sunt indicate pentru tratarea diferitelor probleme dermatologice ale pielii.

Cosmetice sau dermatocosmetice?

În timp ce cosmeticele sunt utilizate doar pentru îmbunătățirea aspectului tenului, pentru curățare, odorizare, înfrumuseÈ›are, modificarea aspectului, dermatocosmeticele ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii. Sunt produse cosmetice ce au acÈ›iune asemănătoare unor medicamente, datorită ingredientelor conÈ›inute. Cu toate acestea, unele companii adoptă această exprimare pe ambalajele produselor strict în scopuri de marketing È™i promovare, produsele respective nerespectând recomandările chimice È™i standardele de calitate necesare pentru categoria de dermatocosmetice. Produsele dermatocosmetice nu conÈ›in de obicei parfum sau coloranÈ›i, sunt hipoalergenice È™i non-comedogenice.

Ingrediente ce trebuie evitate:

  • Lauril sulfat de sodiu È™i Lauril sulfat de amoniu;
  • Parabeni (etil, propil, izopropil, butil È™i izobutilparabeni);
  • Propilen Glicol;
  • Triclosan;
  • Izopropil Alcool;
  • Dioxina:
  • DEA (dietanolamina), TEA (trietanolamina), MEA (monoetanolamina);
  • Aluminiu;
  • FtalaÈ›i (DEHP, DINP, DBP, DEP, DIP);
  • Uleiuri minerale derivate din petroleum (parafină sau petrolatum);
  • Polietilenglicol (PEG) È™i propilen glicol;
  • Talc.

De reținut!

  • Este necesar să vă cunoaÈ™teÈ›i tenul, să È™tiÈ›i care sunt nevoile lui, pentru a alege acele produse care i se potrivesc.
  • AlegeÈ›i creme de zi cu factor de protecÈ›ie solară UVA È™i UVB È™i hidratante, rezistente la apă.
  • VerificaÈ›i ca produsele să fie hipoalergenice È™i testaÈ›i produsul iniÈ›ial pe o porÈ›iune redusă de piele pentru a identifica posibilele reacÈ›ii alergice. Se aplică o cantitate redusă de produs pe o porÈ›iune de piele, se lasă 48 de ore pentru a se observa eventualele reacÈ›ii alergice -  iritaÈ›ii, roÈ™eață, mici umflături, prurit.
  • AlegeÈ›i produse cu aÈ™teptări realiste, nu produse „minune” care promit rezultate excepÈ›ionale într-un timp record.
  • PrezentaÈ›i-vă la dermatolog dacă apar probleme ale pielii care nu trec sau care se agravează. De asemenea, vizitele la medicul dermatolog sunt recomandate cel puÈ›in o dată pe an pentru a depista eventualele probleme ale pielii, pentru controlul aluniÈ›elor È™i pentru consiliere privind alegerea produselor potrivite pentru îngrijirea pielii.

Data actualizare: 08-09-2019 | creare: 08-06-2017 | Vizite: 2343
Bibliografie
(1) Skin types, link: https://www.skincarenet.org/skin-types.html
(2) Toxic ingredients in cosmetic and skin care products, link: https://www.healthguidance.org/entry/5119/1/Toxic-Ingredients-in-Cosmetics-and-Skin-Care-Products.html
(3) Aging skin and skin care products, link: https://www.aad.org/media/stats/cosmetic-treatments
(4) How to customize your skin care routine with your skin type, link: https://www.aad.org/media/news-releases/saving-face-101-how-to-customize-your-skin-care-routine-with-your-skin-type
(5) Skin care and cosmetics, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/understanding-the-ingredients-in-skin-care-products
(6) Skin care, a practical guide to skin care products and ingredients, link: https://www.netwellness.org/healthtopics/skincare/brochure.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Reteta frumusetii, dovleacul?
  • Imbatranirea pielii
  • Ingrijirea pielii in timpul sarcinii - contraindicatii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum