Firele de păr crescute sub piele – ce e de făcut?

©

Autor:

Firele de păr crescute sub piele – ce e de făcut?
Firele de păr crescute sub piele sunt o problemă cosmetică cu care multe dintre femei s-au întâlnit cel puţin o dată, în încercarea de a scăpa de părul nedorit de pe corp. Nu numai că apariția acestora e neplăcută la vedere, dar pot deveni dureroase şi chiar pot sta la baza unor infecţii serioase.
Află de ce apar firele crescute sub piele, cum le poți preveni și cum poți interveni în cazul în care problema e deja prezentă.

Cum apar firele de păr sub piele

În mod obișnuit, firele de păr de pe corpul nostru cresc în cadrul unui folicul, în care se înrădăcinează, făcându-și loc spre suprafața pielii. În momentul în care foliculul este acoperit cu piele, adică închis, firul de păr va continua să crească, poziționându-se sub stratul de epidermă. Rezultatul ia de multe ori aspectul unui punct negru și bombat, dureros la atingere, care se poate inflama și irita foarte ușor, putând da naștere chiar și la infecții, dacă nu este îngrijit corespunzător. Adesea, firele de păr crescute pe sub piele sunt confundate cu coșurile sau cu punctele negre.

Firele de păr crescute sub piele pot afecta pe oricine și pot apărea în toate zonele corpului: picioare, brațe, față, zona inghinală, însă cele mai afectate sunt persoanele care se epilează frecvent și în particular, care au o textură mai aspră și ondulată a firului de păr. Explicația este aceea că firele de păr care tind să se onduleze sunt mai predispuse să intre înapoi în piele, în procesul de curbare, sau chiar pot ajunge să se curbeze înainte să ajungă la suprafață, continuându-și creșterea pe sub piele.

Dermatologii avertizează asupra faptului că epilatul frecvent nu face decât să înrăutățească problema, însă, din motive lesne de înțeles, e aproape imposibil să renuțăm la lama de ras, la epilator sau la ceară.

Cum pot fi prevenite firele de păr crescute sub piele

Recomandarea specialiștilor este, dacă nu putem evita nicicum epilarea frecventă, să înmuiem bine zona de pe care îndepărtăm firele de păr și să folosim un gel, o cremă sau o spumă special destinată acestei activități cosmetice. În acest mod, pielea va fi mai elastică și mai hidratată și va permite o mai bună îndepărtare a firului din folicul.
E important, pentru o epilare care să nu solicite pielea și să nu o expună infecțiilor, să folosim mereu lame de ras noi, de unică folosință. Astfel vom evita situațiile în care suntem nevoite să insistăm prea mult asupra unei zone pentru că aparatul de ras s-a tocit.

De asemenea, nu se recomandă să apăsam prea tare cu lama de ras sau epilatorul electric pe piele și nici să acționăm împotriva direcției de creștere a firelor de păr. Din păcate, dacă ne dorim picioare fine, nu ne putem mulțumi cu atât; în cazurile în care e strict necesară îndepărtarea uniformă a părului și un aspect perfect neted, putem apela la cremele epilatoare care „topesc” partea firului de păr exterioară pielii.
Epilatul cu ceară nu este nici el recomandat pentru că poate traumatiza pielea, făcând-o mai vulnerabilă în fața problemei firelor crescute sub piele.

Dacă se constatată o persistență și o recurență a problemei, poate fi de ajutor folosirea unui săpun sau a unui gel non-comedogenic pe suprafața afectată. Produsele non-comedogenice promit avantajul de a împiedica înfundarea porilor și deci, previn situațiile în care firul de păr nu poate ieși la suprafață și își face drum pe sub piele.
Pentru prevenirea iritațiilor și infecțiilor care pot înrăutăți situația firelor crescute sub piele, e bine ca după epilare să aplicăm comprese reci și să folosim o loțiune după-ras care să hidrateze pielea.

Ce facem cu firele de păr deja crescute sub piele

Din păcate, alternativele în fața „faptului împlinit” nu sunt prea multe. Nu este în niciun caz de dorit să străpungem pielea cu un ac sau cu alte ustensile ascuțite pentru a elibera firul de păr. Putem eșua, traumatizând pielea chiar și mai mult ori căpăta infecții care ne vor da și mai multă bătaie de cap.

O soluție care poate funcționa este să exfoliem pielea. Dacă firul este foarte aproape de suprafața pielii, o exfoliere constantă poate îndepărta celulele moarte și în final poate elibera firul de păr crescut sub piele, lăsându-l să crească la exterior.

Dacă firele de păr crescute sub piele dor, se extind într-un număr prea mare sau pur și simplu ne incomodează foarte mult, e bine să apelăm la ajutorul cosmeticienei sau a medicului dermatolog, care vor folosi ustensile speciale pentru extragere.

Data actualizare: 19-09-2013 | creare: 03-09-2013 | Vizite: 88812
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Foliculita în urma epilării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum