Zahărul influențează negativ microbiomul intestinal și crește riscul de diabet sau obezitate

Zahărul influențează negativ microbiomul intestinal și crește riscul de diabet sau obezitate

©

Autor:

Zahărul influențează negativ microbiomul intestinal și crește riscul de diabet sau obezitate
Consumul regulat de zahăr determină modificarea microbiomului intestinal È™i declanÈ™ează o serie de evenimente care determină creÈ™terea în greutate È™i apariÈ›ia bolilor metabolice, sugerează un studiu efectuat pe È™oareci de laborator. Potrivit studiului, un microbiom optim este cel puÈ›in la fel de important ca dieta unei persoane în prevenirea obezității, diabetul sau a sindromul metabolic.
În cadrul studiului, desfășurat pe o perioadă de patru săptămâni, cercetătorii au investigat efectele pe care o dietă în stil occidental (bogată în zaharuri È™i grăsimi) le are asupra microbiomului È™oarecilor. La finalul perioadei de studiu, animalele au prezentat caracteristici ale sindromului metabolic, cum ar fi creÈ™terea în greutate, intoleranÈ›a la glucoză È™i rezistenÈ›a la insulină. De asemenea, urmarea dietei occidentale a determinat modificarea microbiomului intestinal, cu o scădere semnificativă a nivelului bacteriilor filamentoase, bacterii comune în microbiota rozătoarelor È™i cu creÈ™terea din abundență a altor bacterii.

Reducerea bacteriilor filamentoase a fost critică pentru sănătatea animalelor, sugerează autorii, datorită efectului exercitat de aceste bacterii asupra celulelor imunitare Th17. Astfel, cercetătorii au observat cum scăderea bacteriilor filamentoase din microbiotă a fost asociată cu o reducere a numărului celulelor Th17, necesare organismului în prevenirea bolilor metabolice.

Pentru a afla care componentă a dietei occidentale a provocat reducerea numărului bacteriilor bune din intestin, cercetătorii au supus alÈ›i È™oareci fie unei diete bogate în zahăr, dar săraca în grăsimi, fie invers. Efectele observate anterior au fost păstrate doar în grupul È™oarecilor cu o dietă bogată în zahăr, ceea ce a dus la concluzia că zahărul elimină bacteriile filamentoase È™i produce efectele negative asupra microbiomului intestinal.

sursa: Science Daily
foto: Columbia University News

Data actualizare: 31-08-2022 | creare: 31-08-2022 | Vizite: 451
Bibliografie
Sugar disrupts microbiome, eliminates protection against obesity and diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220829194721.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • ÃŽnălÈ›imea influenÈ›ează riscul de boli cardiovasculare, diabet È™i cancer
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum