Xantom veruciform

Xantomul veruciform este o leziune neobisnuita care apare de obicei pe mucoasa orala la persoanele de virsta mijlocie sau pe scrot la virstnici. Localizarea cea mai frecventa a xantomului veruciform este mucoasa orala. Leziunile mai pot apare si pe scrot, perineu sau pielea cu factori de predispozitie cum este limfedemul sau nevul epidermic.

Cel mai frecvent leziunile au aspect veruciform, dar pot fi polipoide, papilomatoase sau sesile. Leziunile rare au fost descrise sub forma de chisturi. Caracteristica xantomului veruciform este prezenta unui numar mare de histiocite spumoase limitate la papilele tesutului conjunctiv din leziuni.

Pacientii se prezinta cu leziuni asimptomatice ale pielii sau mucoasei. Leziunile pot fi similare unor veruci, polipi sau lichen hiperkeratozice, de culoare gri sau rosie. Sunt de obicei leziuni sesile. Desi poate fi afectata orice zona a mucoasei orale, cele mai frecvente sunt gingiile. Etiologia xantomului verucos este necunoscuta. Este considerat un proces reactiv decit un adevarat neoplasm. Sunt incriminati si factori etiologici.

Tratamentul de electie este excizia chirurgicala locala, intotdeauna curativa. Recurenta este rara si poate fi tratata adecvat cu excizie secundara. Prognosticul este excelent.

Petogenie si cauze

Patogenia xantomului veruciform este necunoscuta. Multi autori o considera a fi un proces reactiv decit un neoplasm adevarat. Lezarea celulelor scuamoase cu cresterea turnoverului epitelial celular conducind la depozitarea de resturi celulare epiteliale care sunt inghitite de catre macrofagele din corium pot conduce la dezvoltarea acestei leziuni. A fost propusa si o etiologie imunologica, prin asociere cu papilloma virus uman.

Semne si simptome

Cele mai multe cazuri apar la persoane de virsta mijlocie, leziunea este rara la copii. Pacientii prezinta de obicei istoric de leziune sensibila sau asimptomatica pe piele sau mucoasa. Aspectul clinic al xantomului veruciform nu este diagnostic, diagnosticul este intotdeauna pus pe baza examenului histopatologic. In functie de natura leziunii xantomul veruciform poate fi verucoasa, papilara sau lichenoida, mai ales acele leziuni care sunt si hiperkeratozice. Frecvent leziunea este gresit diagnosticata drept un papilom.

Leziunea poate apare ca un proces papilar, verucos sau lichenoid plat cu diametrul de 0,2-2 cm. In functie de gradul de keratinizare xantomul poate fi gri sau rosu. Procesul poate fi pedunculat dar de obicei este sesil. Orice zona a gurii poate fi afectata, in mod particular gingiile si marginea alveolara. Datorita preferintelor trauma usoara a fost propusa a juca un rol in etiopatogeneza. Leziunile care apar pe mucoasa orala si scrot nu sunt asociate cu nici un factor de predispozitie. Leziunile care apar pe picioare sunt asociate cu limfedem. Leziunile pielii din afara perineului sunt asociate cu alte procese: nevii epidermici, hemidisplazia congenitala, eritrodermia ihtioziforma, leziunile solare severe, dermatoze, eczema cronica, epidermoliza buloasa distrofica recesiva si lupus eritematos discoid.

Diagnostic

Examen histologic. Se descrie un grad variat de parakeratoza, fara atipii celulare epiteliale, leziunea este exofitica fara prelungiri in derm. Elementul caracteristic este prezenta celulelor spumoase mari in papilele tesutului conjunctiv. Aceste celule umplu intreaga papila dar rar se extind in afara bazei papilei. Aceste celule sunt macrofage. Materialul spumos este format din colesterol, esteri de colesterol. Subiacent leziunii se poate observa un infiltrat inflamator discret. Microorganismele nu sunt prezente.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: eritroplazia lui Queyrat, keratozele seboreice, carcinom scuamos celular, carcinom verucos, veruci genitale, papiloame orale.

Tratament

Tratamentul este excizia chirurgicala locala a leziunii. Prognosticul este excelent. Recurenta este rara.

Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele