Virilismul-Virilizarea
Autor: Redacția ROmedic
Virilismul este un sindrom care se caracterizeaza printr-un exces de secretie a hormonilor androgeni (masculini) de catre glandele suprarenale.
Virilismul, ca urmare a procesului de virilizare, se manifesta prin dezvoltarea prematura a caracterelor secundare masculine sau prin aparitia acestora la femei. Virilismul se manifesta in unele cazuri inca de la nastere si continua postnatal.
Cele doua glande suprarenale (situate deasupra rinichilor) produc diversi hormoni care regleaza functiile corpului. Unii din acestia sunt androgeni (hormoni masculini) si sunt secretati in mod normal si la femei.
Uneori, una sau ambele glande suprarenale cresc in dimensiuni si incep sa produca acesti hormoni in exces, avand drept rezultat aparitia caracterelor masculine, respectiv virilizarea.
Cauze
La copii virilismul se datoreaza in general unei hiperplazii suprarenale congenitale - o crestere in volum a glandelor suprarenale, cauzata de o anomalie ereditara a unei enzime a glandei suprarenale. Mai rar, virilismul este cauzat de o tumora suprarenala care secreta androgeni.
Tumora poate fi benigna (adenom suprarenal) sau canceroasa (carcinom suprarenal). In unele cazuri, tumora secreta atat androgeni in exces cat si cortizol, provocand sindromul Cushing.
Uneori virilismul este provocat de o tumora ce are ca sediu ovarul (arenoblastom). Hiperplazia suprarenala intarziata este o varianta a hiperplaziei congenitale, ambele fiind cauzate de un defect al hidroxilarii precursorilor de cortizol. Acestia se acumuleaza si sunt deviati in producerea de androgeni. Acest defect este partial in hiperplazia suprarenala intarziata, de aceea boala se va instala doar la varsta adulta.
Semne si simptome
Simptomele virilizarii depind de sexul si de varsta pacientului si sunt mai vizibile la femei decat la barbati:
- hirsutismul (crestere anormala a parului)
- acnee
- ingrosarea vocii
- cresterea libidoului
La copiii prepuberi dezvoltarea este accelerata, dar daca nu sunt diagnosticati si tratati la timp, cartilajele de crestere se inchid, deoarece se instaleaza pubertatea precoce si talia finala a acestor pacienti este mai mica decat media. Baietii care sufera de virilism prezinta semne de maturizare sexuala precoce.
In cazul femeilor, amenoreea (absenta fluxului menstrual), atrofia uterului, hipertrofia clitorisului, absenta dezvoltarii mamare si dezvoltarea musculaturii se numara printre simptomele virilizarii.
La barbatii adulti, excesul de hormoni androgeni pot afecta functia gonadica provocand infertilitate.
Diagnostic
Diagnosticul este clinic, apoi confirmat de nivelurile ridicate de hormoni androgeni cu sau fara testul de supresie cu dexametazona.
Daca se suspecteaza o tumora, se efectueaza o ecografie abdominala pentru vizualizarea ovarelor, o tomografie computerizata (CT) sau un RMN al glandelor suprarenale.
Tratament
Virilismul cauzat de hiperplazia suprarenala se trateaza cu doze zilnice de hormoni glucocorticoizi: prednison sau hidrocortizon in cazul copiilor.
Fetitele care sufera de pseudohermafroditism necesita o interventie chirurgicala.
Daca afectiunea este provocata de o tumora, tratamentul depinde de marimea si de localizarea acesteia. In cazul unei tumori canceroase, tratamentul poate fi chirurgical, combinat cu alte tehnici precum radioterapia sau chimioterapia.
Daca tumora este benigna, indepartarea acesteia pe cale chirurgicala este cea mai indicata optiune.
intră pe forum