Verucile plane

Veruca plana sau verruca plana, este o papula rozalie, bine delimitata, neteda sau fin verucoasa. Verucile plane afecteaza adesea pielea fetei, gitului, incheieturilor si a genuchilor.

Verucile sau negii reprezinta o excrescenta cutanata cauzata de o infectie virala care activeaza productia in exces a celulelor epidermice. De obicei afecteaza doar stratul superficial al pielii - epidermul. Veruca plana arata ca o papula rugoasa, uscata si rotunda. Aceste veruci nu sunt de obicei dureroase daca nu se aplica presiune pe zona afectata sau daca nu apar pe zone cum este piciorul. Studiile arata ca aceste tumori cutanate pot reprezenta manifestarea unei infectii cu human papilloma virus, dar cauza exacta a verucilor plane nu este totusi cunoscuta.

Aparitia verucilor plane pe pielea unei persoane nu este o conditie severa, fiind sugerate diferite metode de tratament. Studiile arata ca aceste leziuni nu sunt asociate unui anumit istoric familial. Inspectia atenta a unui pacient care are veruci plane nu arata nicio anomalie, in afara de prezenta leziunilor. Au fost identificate putine cazuri in care verucile plane au fost mai profunde de stratul epidermic al pielii sau au aparut in alte zone ale corpului.

Verucile precum verruca plana nu deranjeaza pacientul decit daca devin numeroase sau dureroase. Conditia poate fi importanta mai ales cind leziunile apar pe fata sau alte zone expuse, la femei. Leziunile pot deveni contagioase uneori sau chiar iritante.

Metode sugerate pentru tratamentul verucilor plane cuprind aplicarea diferitilor acizi pe pielea afectata, crioterapia si electrocauterizarea. Aceste veruci dispar uneori spontan, dar in cele mai multe cazuri necesita tratament regulat si multa rabdare.

Cauze si factori de risc

Verucile plane sunt cauzate de human papillomavirus. Tulpinile virale responsabile de aparitia verucilor plane sunt 3, 10, 28 si 40. Virusurile cresc de obicei in zonele calde si umede, astfel pielea umana si mucoasele sunt medii ideale. HPV este un virus contagios care se transmite rapid prin contact direct sau indirect.

Semne si simptome

Verucile plane sunt mici excrescente cutanate plane cu dimensiune similara acului de gamalie. Acestea pot fi de culoarea pielii, galbui, rozalii sau usor maro. Deoarece sunt cel mai adesea regasite la copii sau adolescenti, mai sunt denumite si veruci juvenile. Se dezvolta de obicei pe fata, frunte si uneori pe git, brate si miini.

Virusul ramine dormand pentru o perioada lunga de timp in gazda umana, tinut sub control de sistemul imun. Dupa aparitia infectiei, verucile pot deveni vizibile si dupa un an. Aceste sunt mici papule, de culoarea pielii de obicei, aplatizate si netede sau usor aspre. Invadeaza pielea agresata mecanic (zgirieturi, taieturi). Desi pot apare predominant pe fata si in jurul gitului, verucile plane pot fi regasite si pe fata anterioara a miinilor. In general zonele care sunt rase frecvent, cum este fata barbatului si picioarele la femei sunt mai predispuse la infectie. Verucile plane se dezvolta in grupuri, sunt nedureroase si pot fi foarte neatractive.

Tratament

Nu exista un tratament care sa vindece verucile plane si sa indeparteze virusul din organism. Verucile vor reapare probabil in functie de activitatea sistemului imun sau dupa citeva luni de tratament. Medicamentele topice aplicate lezional determina un peeling al celulelor afectate sau sunt citotoxice. Pentru tratamentul acestor veruci plane se folosesc adesea pansamentele ocluzive cu acid salicilic si imiquimod sau podofilotoxina.

Zona afectata trebuie spalata cu un dezinfectant si apoi inmuiata 20 de minute. Pielea moarta va fi indepartata prin scrubing usor cu piatra ponce sau un prosop aspru. Dupa aceasta pregatire a leziunilor se va aplica acidul salicilic sau alte substante citotoxice. Procesul va fi repetat de doua ori pe zi pentru citeva saptamini, pina la disparitia leziunilor.

Crioterapia

Crioterapia este cu siguranta unul dintre tratamentele medicale de succes. Denumirea terapiei provine de la nitrogenul lichid care are efect de inghetare cind este folosit topic. Procedura implica curatarea zonei afectate cu un dezinfectant si aplicarea criogenului, care va determina o senzatie de intepaturi sau in unele cazuri durere usoara. In aceste cazuri se aplica un anestezic local pe zona afectata pentru a reduce durerea. Dupa aplicare veruca va deveni alba datorita celulelor moarte. Se va acoperi cu un bandaj pentru a proteja zona tratata. Intreaga procedura dureaza 15-20 de minute. Dupa citeva zile va apare piele regenerata peste zona flictenulara. Procedura trebuie repetata pentru a asigura indepartarea completa a verucilor.

Temperatura scazuta are putere distructiva asupra celulelor umane. La aplicarea nitrogenului lichid pe suprafata pielii apa din interiorul celulelor formeaza cristale de gheata si fragmenteaza celula.

Exista mai multe tehnici folosite in criochirurgie, dar cele mai eficiente sunt spray-ul si aplicatorul creion. Procedura este repetata in fiecare saptamina pina la uscarea verucii.

Electrocauterizarea si chirurgia laser

Electrocauterizarea si chirurgia laser sunt doua tehnici care inlatura complet verucile, dar nu si virusul din organism. Electrocauterizarea este procesul prin care un curent electric de inalta frecventa este trecut prin leziune pentru a o arde. Procesul dureaza citeva secunde. Metoda nu este placuta si poate fi dureroasa, dar este eficienta.

Zona afectata este curatata si se va administra anestezie locala. Medicul va inlatura apoi leziunea prin chiuretaj. Procedura mai este cunoscuta si drept electrodesicare. Rezultatele sunt imediate si eficiente, totusi procedura este usor dureroasa. Dezavantajul este reprezentat de ciatricea post-lezionala, care poate fi neatractiva. Procedura inlatura veruca, dar este superficiala si nu trateaza infectia virala. Dupa inlaturare veruca poate reapare, astfel electrocauterizarea nu este un tratament permanent.

Terapia laser

In general pacientii sunt recomandati terapiei laser cind restul terapiilor esueaza. Verucile sunt arse printr-un fascicul laser. Tratamentul este eficient pentru grupurile mari de veruci plane. Pacientul va primi anestezie inainte de efectuarea terapiei laser.

Laserul poate fi pulsat, tintind hemoglobina din celule sau laser carbon care vaporizeaza celulele.

Preventie

Este recomandata initierea unei terapii de imunostimulare antivirala care sa controleze replicarea virusului in organism.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imbatranirea pielii
  • Vaccinul antiHPV
  • Vergeturile
  •